Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi

Bcn Design Studio tarafından tasarlanan ve Muğla’da inşa edilen proje 2020 yılında kullanıma açıldı.

Tasarımcılar, projeyi anlatıyor:

Kamu yapılarını mimari bir ürün olarak benzer nitelikteki yapılardan ayrıştıran, tasarım sürecinde barındırdığı vatandaşlık bilgisidir. Bu bilgi bize yapıyı hızlıca tarifler; kent sakinlerinin vergisiyle inşa edilen, on yıllarca şehir hayatının hem görsel hem de işlevsel anlamda bir parçası olacak, verimliliği yüksek, kullanışlı, dayanıklı kamusal alanlar bütünü.

Bu bağlamda kültür merkezinin temel tasarım stratejisini

  • ihtiyaç kadar yapı tarifleyerek ilk yatırım maliyetini düşürmek
  • elde edilecek ekonomik kazanımlarla kaliteyi ve fiziki nitelikleri yükseltmek,
  • bu sayede bakım ve işletme maliyetlerini azaltmak,
  • kent halkının kültürel ve sosyal taleplerine cevap verebilen, önünden – içinden geçerken varlığıyla keyif aldığı, bulunduğu yer ile barışık kamusal alanlar yaratmak olarak özetleyebiliriz.

Kreş, çok amaçlı salonlar, kütüphane, sanat atölyeleri vb. gibi farklı ölçek ile programlara sahip fonksiyonları bir araya getiren kampüs niteliğindeki yapı, kentin zirvesindeki eski park ile bu parka yaklaşmış şehir dokusu arasında, yokuşta bir ara kesit olarak tasarlandı. 3 ayrı kotta düzenlenmiş meydan ve bu meydanlara açılan mekanların bütünü olarak da tariflenebilecek proje, yer aldığı sosyal yerleşkenin son halkasıdır. Yapının mimari karakteri, kamu kültüründe hep ihtiyaç duyulan, bünyesindeki mekanların ulaşılabilir ve kullanılabilir şeffaflığı ile kent hafızasını ve kütle algısını kuvvetlendirecek opaklığın birlikteliği olarak yorumlanabilir.

Mimari Tasarım Raporu

Proje, Yaşam Merkezi kapsamında Zihni Derin Caddesi ile Kışla arasında kalan 11.680 m2’lik parselde bir sosyal tesis ve bu fonksiyonların kullanacağı kapalı otopark olarak ele alınmıştır.

Arazinin kısa kenarındaki 8 metrelik yükseklik farkı projeyi kademeli bir çözüme yönlendirmiş, bu kademelenme ile de fonksiyonların ayrışması ve proje için değerli bir ara meydan – iç bahçe oluşturulması sağlanmıştır.

Yapının Zihni Derin Caddesine, şehir merkezine bakan ön yüzü daha çok ofis ve ticari alan kullanımlarına bırakılmış, program dahilindeki tüm sosyal maksatlı mekanların kurgulanan ara meydan etrafında yerleşmesine karar verilmiştir.

Projede Zihni Derin Caddesi ile Kışla tarafını birbirine bağlayan kuvvetli bir aks oluşturulmuştur. Bu aks fonksiyonu gereği daha kalabalık bir kullanım ve de büyük bir kütle çözümü gerektiren düğün salonu ile ara meydan arasında kurgulanarak eğitim-öğretim gibi daha sakin mekanlar arasında bir tampon olması hedeflenmiştir. Merdivenli bir yaya aksı olan bu geçişin üst kotu, yol kotu ile bütünleşerek düğün salon kütlesinin üzerinin büyük bir etkinlik terasına dönüşmesini kuvvetlendirmiştir. Erişim kolaylığı sağlamak adına yaya merdivenleri yürüyen merdivenlerle de desteklenmiştir. 

Arazideki yükseklik farkı üç kademe ile ele alınmıştır. Zihni Derin Caddesi tarafından yaklaşımda +1.00 kotunda ofisler, ticari kullanımlı bir kitap kafe ve çocuk atölyesi ile bir adet seminer salonu planlanmıştır. Seminer salonunun düz ayak girişi ve düğün salonuna asansör ile erişimi nedenli ile bu girişe en yakın noktada bir otopark cebi kurgulanarak yaşlı ve engelliler için ulaşım kolaylığı sağlanmıştır. Arazinin yapısı gereği birinci otopark katı da bu kotta çözümlenmiş ve böylece rampasız bir giriş çıkış oluşturulmuştur.

Kademelenmeden doğan ara meydanın da kotu olan +5.00 kotunda düğün salonu, atölyeler, kreş, fitness salonu ve 2. Ofis katları yer almaktadır.  Düğün salonu için otoparktan direkt olarak merdiven ve asansörlü ulaşım kendi yapısı içerisinde sağlanmıştır. +5 kotundaki diğer mahaller için ise otopark katlarından ara meydana kadar ulaşan bir asansör ve merdiven kurgulanarak ana meydan üzerinden dağılım sağlanmıştır. Ailelerin çocuklarını kreşe pratik şekilde teslim edebilmeleri için kreşe ara meydan haricinde yan yoldan da giriş verilmiştir. Kışla ile arazi arasında yapılacak 2 şeritli ve otopark cepli yolda park edilmesi halinde kısa bir park süresi içerisinde kreşe ulaşım sağlanabilecektir. Bu kotta mekanların ara meydana bakması kuvvetli bir peyzaj çözümü ile desteklenerek, yaşayan canlı bir bahçe oluşturulması hedeflenmiştir.

Kışla tarafından bakıldığında ara kottaki yaşayan meydan kurgusunun algılanarak yapının davetkar olması adına +9.00 kotu daha parçalı biçimde tasarlanmıştır. Yapının Zihni Derin Caddesinden bakışa göre sağında kalan yeşil alanın yapı içerisine de taşınarak bu yeşil doku ile bütünleşmesi hedeflenmiştir. Bu şekilde dingin ve huzurlu bir kullanım oluşacağı düşünülerek kütüphane ve sergileme alanları bu kotta kurgulanmıştır.

Yapı terasları mümkün olduğunca kullanıma dahil edilerek fonksiyon kazandırılmış ve özellikle Kışla tarafından bakıldığında büyük beton boşluklar olarak değil, yaşayan mekanlar olarak algılanarak projeyi zenginleştirmesi hedeflenmiştir.

Otopark katlarından ikinci bodrum otopark katı brüt 2,80 metre yükseklikte tasarlanmıştır. Hem kazı derinliğini artırmamak hem de yükseklik farkından doğacak rampa sistemini değiştirmemek adına bu katta mekanik park sistemi kurulması önerilmemektedir. Birinci otopark katı brüt 3,80 metre yükseklik halihazırda mekanik otopark kurulumuna uygundur.

Künye
Proje Yeri: Muğla
Proje Tipi: Kültür Merkezi, Sosyal Tesis
Proje Tipi Grubu: Kamu, Kültür
İşveren: Muğla Büyükşehir Belediyesi
Ana Yüklenici: Makro Yol Yapı Sanayi ve Ticaret AŞ
Peyzaj Mimarlığı: Muğla Büyükşehir Belediyesi
İç Mekan Projesi: Muğla Büyükşehir Belediyesi
Konsept Tasarımı: Bcn Design Studio
Uygulama Projesi: Bcn Design Studio
Cephe Tasarımı: Bcn Design Studio
Statik Projesi: Hakan Mühendislik, Hakan Öztürk
Mekanik Projesi: Değer Mühendislik, Değer Özkan
Elektrik Projesi: Türk Mühendislik, Suat Türk
Çelik Projesi: Hakan Mühendislik, Hakan Öztürk
Fotoğraf: Gürkan Akay
Proje Başlangıç Yılı: 2016
Proje Bitiş Yılı: 2017
İnşaat Başlangıç Yılı: 2017
İnşaat Bitiş Yılı: 2021
Arsa Alanı: 11.356 m2
Toplam İnşaat Alanı: 35.898 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Atıl Beçin

Dilara Has Gökdoğan
Yardımcı Mimar(lar)
Cemil Uzunköprü
Altan Günvaran