Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Altınsar Tekstil Fabrikası ve Sosyal Tesis Binası

Gökmen Mimarlık tarafından tasarlanan ve inşaası üstlenilen Tekstil Fabrikası Uşak’ta bulunuyor.

Tesis, yurtiçi ve yurtdışı pazarları için halı üretimi yapan Altınsar Tekstil için tasarlandı. Firmanın hızlı genişleyen ihtiyaçları, dinamik ve çağdaş yapısı tasarım sürecinin önemli parametreleri olarak kabul edildi. Tesis binalarının öncelenen fonksiyonlarının yanında bu parametrelerin dışa vurulması ile firmanın kurumsal kimliğinin tasarıma yansıtılması amaçlanmıştır.

İlk aşamda arazinin İzmir/Ankara karayolu, Uşak/Gediz yolu, mevcut ya da planlanan sanayi bölgesi akslarına göre konumu, olası büyüme yönleri ve tesisin üretim işleyişi analiz edilmiş bu doğrultuda toplamda 110.000 m2  arazi üzerine bağımsız üç üretim binası planlanmıştır. Çelik taşıyıcı sisteme sahip giriş takı ile tanımlanan tesis girişi, arazi kotları ile nispeten yoğun trafiğe sahip Uşak/Gediz yolu dikkate alınarak arazinin kuzey cephesine konumlandırılmıştır.

Giriş takı geçildiğinde karşılaşılan idari bina genel mimari üslubun yanı sıra fonksiyonel amaçlar gözetilerek ana kütle ile bütünleşik tasarlandı. Fabrika binasının içine uzanan kütle sayesinde bina, ana sirkülasyon aksı ile iki farklı üretim bölümü arasında ki bağlantı güçlendirilmiştir. İki katlı idari bina yönetim ofislerini barındırmaktadır.

Sosyal tesis binası, işçi sirkülasyonu gözetilerek giriş ve yoğun üretim bölümlerini ana aksın yanına konumlandırılmıştır. Sosyal tesis binasında personel giyinme/dinlenme mekanları, yemekhane ve tasarım ofisleri bulunur. Lineer formu ve mekanlarının fonksiyonu fabrika binasının işlevsel kısıtlayıcılarına karşın sosyal tesis binasında özgün bir mimari yaklaşım imkanı bulunabilmiştir. Yalın cephe kurgusunun hareketli bir kütle ile güçlendirilmesi sağlanmıştır. İki katlı betonarme yapının taşıdığı çelik çatıda kenet kaplama kullanılmış, bina cephesi ise kompozit panel kaplanmıştır.

Halihazırda inşaa edilmiş olan fabrika binaları 35.000 m2 (A Blok) ve 25.000 m2 (B Blok) kapalı alanlara sahiptir. Binalar betonarme prefabrik sistem kullanılarak inşaa edilmiştir. Sistemin tercihinde ihtiyaç olan açıklıklara imkan vermesi ve imalat hızı etkili olmuştur. Sosyal tesis ve giriş binalarında kullanılan malzeme ve renk tonlarının fabrika binalarının cephelerinde de az miktarda kullanılmasıyla genel mimari bütünlük sağlanması amaçlanmıştır.

Künye
Proje Yeri: Uşak
İşveren: Altınsar Tekstil
Ana Yüklenici: Gökmen Mimarlık
Peyzaj Mimarlığı: Mine Kemah
İç Mekan Projesi: Gökmen Mimarlık
Konsept Tasarımı: Orkun Gökmen
Uygulama Projesi: Gökmen Mimarlık
Cephe Tasarımı: Orkun Gökmen
Aydınlatma Projesi: Topaç Mühendislik
Statik Projesi: Erdem Üstünay
Mekanik Projesi: İbrahim Okur
Elektrik Projesi: Topaç Mühendislik
Çelik Projesi: Ali Kurt
Şantiye Yöneticisi: Bekir Çekçek
Proje Başlangıç Yılı: 2019
Proje Bitiş Yılı: 2019
İnşaat Başlangıç Yılı: 2020
İnşaat Bitiş Yılı: 2021
Arsa Alanı: 110.000 m²
Toplam İnşaat Alanı: 54.000 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Nail Erdinç Gökmen

Orkun Gökmen