İlgili Projeler

Katılımcı, Merzifon Belediyesi İş ve Yaşam Merkezi Mimari Proje Yarışması

PROJE RAPORU


TARİHSEL SÜREÇTE TİCARET MEKANLARI

Toplumsal yaşamın bir gerekliliği olarak insanlar tarih boyunca alışveriş yapmak, bilgi paylaşımı gerçekleştirmek ve sosyalleşmek için belirli mekanlarda toplanmışlardır. İnsanlık tarihinde sosyal paylaşımların yapıldığı mekanlar her zaman ticari mekanlarla da beslenmiş ve ticaret, sosyal yaşamın bir parçası olmuştur. Bu alışveriş alanları tarih boyunca gereksinimler doğrultusunda farklı tipolojilerle oluşmuş ve bugünkü haline doğru değişim göstererek gelmiştir. Zamanla yaşanan hayat tarzı değişikliklerinin getirisiyle yaşanan değişimlerin yanı sıra mimari kurguların ve mekan anlayışının değişimiyle de farklılık gösteren bu alanlar alışveriş gereksiniminin ve taleplerinin karşılanmasının yanında zamanla sosyal etkileşimi güçlendiren kente kimlik kazandıran alanlar olmuştur. Bu bilgiler doğrultusunda tasarlanan proje ile ticari fonksiyonların yanı sıra sosyal yaşamı besleyen kamusal alanlarıyla sosyal bir merkez yaratmak hedeflenmiştir.
 

KONUM

Yarışmaya alanı; Amasya İli Merzifon İlçesi, Harmanlar Mahallesi, Hal Sokak 418. adada bulunan 1 numaralı parseldir. Doğusunda ilçenin ana yaya aksı olan Hal Sokak, güneyinde Sepetçi Sokak, batısında Muammer Aksoy Sokak ve kuzeyinde Müftü Vehbi Sokak ile sınırlandırılmıştır. Yarışma alanı ticaret ve konut dokusuyla çevrelenmektedir. Mevcut durumda alanda bir işhanı bulunmaktadır. Alanın kuzeydoğusunda kent için önemli bir aks olan Cumhuriyet Caddesi bulunmaktadır. Bu aks üzerinde köklü bir tarihi geçmişi olan Merzifon''''''''''''''''un önemli tarihi yapılarını barındıran kentsel sit alanı bulunmaktadır. Bu yapıların en bilinenleri Kara Mustafa Paşa Camii, Bedesten, Taşhan ve Tuz Pazarı Hamamıdır.

TASARIM

Tasarım alanının Merzifonun merkezi alanında, önemli aksların üzerinde ve tarihi mekanlarının yakınında konumlanması, gece-gündüz kullanıma açık olması, farklı yaş ve kültürden insanlara hitap etmesi sebepleriyle Merzifon için önemli bir odak noktası olacağı öngörülmektedir. Bu yüzden tasarıma başlarken erişilebilir olması, engelli kullanımına olanak tanıması, Merzifon kent dokusuna uyumlu olması, sürdürülebilir ve özgün olması gibi konulara önem verilmiştir. Tasarımda insan ölçeği korunmaya çalışılmıştır. Kentlinin kendini ait hissedeceği, aktif kullanacağı ve sosyal olanaklarından faydalanacağı bir tasarım oluşturulması amaçlanmıştır.

YAPI

Tasarlanan yapı avlu ve kamusal sokaklarıyla açık-kapalı mekanlar arasında geçirgenliğin olduğu, dışarıdan ve içerden kullanılabilen alanlarıyla kent ve yapı bütünlüğü sağlanan bir odak noktasıdır. Zemin altı kotunda tasarlanan alt meydan ve bu meydana bakan müzik ve el sanatları eğitim birimleri bulunmaktadır. Bu meydan hem kentlinin kullanabileceği hem de eğitim birimlerinde eğitim görenlerin etkinlik düzenleyip sosyalleşme ihtiyaçlarını giderebilecekleri bir alan olma özelliği taşır. Buradaki eğitim birimleri sayesinde her yaştan insan kendini geliştirme, bir sanat icra etme ve sosyalleşme avantajını elde edecektir. Aynı kotta yer alan çok amaçlı salonun fuayesi de bu meydandan beslenir. Çok amaçlı salon sayesinde kentte konferans ve paneller, söyleşiler, eğlence etkinlikleri, toplantı ve gösteriler düzenlenecek; bu da kent halkının olumlu gelişimine katkı sağlayacaktır. 0.00 (zemin) kotunda sokakla ilişkili ticaret mekanları yer almaktadır. Bunlar günlük yaşamı destekleyen geleneksel esnaf için dükkanlar, lokanta ve kamusal birimlerdir. Müftü Vehbi Sokak üzerinde geleneksel esnaflar sokaktan ulaşılabilecek şekilde planlanmıştır. Ana yaya aksı olan Hal Sokak üzerinde sokağa açılan bir amfi ve zemin altı kotundaki meydana bağlanan bir amfi bulunmaktadır. Ayrıca bu ana aks üzerinde halkın yoğun kullandığı PTT, Banka gibi kamusal alanlar bulunmaktadır. Muammer Aksoy Sokak ve Sepetçi Sokak''''''''''''''''tan giriş yapılabilen lokanta ise açık kapalı kullanım alanıyla ihtiyacı karşılamaktadır. Zemin kotta sokakla ilişki maksimum seviyededir. Bu kotta var olan erişilebilirlik ve dolaşım durumu merdiven, rampa ve asansörle bağlanılan zemin üstü kotta da devam etmektedir. Zemin Üstü kotta yaratılan kamusal sokakla dolaşım sağlanmış, yarı açık bir kurgu elde edilmiş ve erişim kolaylığı sağlanmıştır. Bu şekilde kent ile ilişki maksimum seviyeye çıkarılmıştır. Bu kotta ticaret mekanları devam ederken restoran, kafe ve yöresel yemekler dükkanı ile sosyalleşme ve yemek yeme ihtiyaçlarını giderebilecekleri mekanlar da bulunmaktadır. 1., 2., ve 3. katlarda ise bölünebilir özellikte ofisler yer almaktadır.

OTOPARK

Otopark girişi Aksoy Sokaktan yapılmaktadır. 1., 2., ve 3. bodrum katları olmak üzere 3 kat şeklinde devam eden kapalı otopark 60 araç kapasitelidir. Asansör ve merdivenle ulaşım mümkündür.

SİRKÜLASYON VE ERİŞİLEBİLİRLİK

Yapı tüm katlar arasında kolay erişim sağlanacak şekilde kurgulanmıştır. Yangın merdiveni ve diğer merdivenlerin yanı sıra, asansörler ve rampa sayesinde engelli kullanıcıların da erişim sıkıntısı yaşamaması öngörülmüştür.

Künye
Proje Yeri: Amasya, Merzifon
Proje Tipi: Ofis, Diğer Rekreasyon Yapıları
Proje Tipi Grubu: Katılımcı
Statik Projesi: Ferhat Taşçı

Pin It
Mimar

Emrullah Sönmez

İnan Tokay

Özge Sultan İncesu