Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

TURK Fatih Tutak

Kontra Mimarlık tarafından tasarlanan TURK Fatih Tutak, İstanbul’da 2 Michelin yıldızı alan tek restoran.

Tasarımcılar anlatıyor:

Kontra, Turk Fatih Tutak’ı tasarlarken atlı göçebe Türk kültürünün yolculuğunu, Fatih Tutak’ın Türk gastronomisine yeni bir bakış açısı getiren, yirmi yıl sonra Asya’dan bu topraklara yaptığı sentezlerle eve dönüş hikayesini referans alır. Oluşturulan konseptte, Türk toplumları’nın kültürlerinden, kökeninden ve yaşayış biçimlerinden esinlenirken, gelenek ve göreneklerini gözden geçirilmiş ve Türk’ün kelime anlamı olan güç, kuvvet, güzel terimleri referans alınmıştır. Türkün masayı andıran logosu eski Türk boylarından birinin sembolüdür ve güzel kokulu anlamını taşır.

İstanbul Bomonti’de bir  plazanın içinde yer alan ve iş yeri olarak kurgulanmış mekana giriş; yeni işleviyle birlikte kullanıcıların dışarıdan, yapıya hizmet eden bir koridordan girilmesine karar verilmiştir. Normalde servis koridoru olarak kullanılan bu alan, mekan ile ilişkilendirilerek; kullanıcılara giriş koridorundan itibaren mutfağı deneyimleme olanağı sağlar. Pınar Akkurt’un ilk Türklerin pagan ve gök tanrı inancı Tengricilikten ve kaya resimlerinden ilham alarak oluşturduğu sekiz adet heykel ile misafirler bu koridorda karşılanıyor. Mekanın giriş kapısında bulunan kapı zili çalınarak içeri alınmasıyla hem misafirlerin ev hissini hissetmesi sağlanıyor hem de Türk misafirperverliğine gönderme yapılıyor. İçeri girdiğimizde sol tarafta ana sahnemiz olarak kurgulanan mutfak, mekanın odak noktasını oluşturuyor. Mutfak mekandan soyutlanmayarak odak noktası olması ile birlikte Fatih Tutak ve ekibinin misafirlerle göz teması kurabilmesi ve misafirlerin yemeğin hazırlanma yolculuğuna tanıklık etmesi sağlanmıştır. Toprak ve yeşilin tonları ile harmanlanan doğal ahşap malzemeler ile Türk mutfağımızın özünü oluşturan sadelik ve doğa simgelenmiştir. 

Zeminde iç içe geçen iki kareden oluşan Selçuk yıldızı motifi ile Anadolu’nun Türk yurdu olmasını sağlayan Selçukluların ve Türklüğün sekiz erdemine atıfta bulunulur. Bunlar sırasıyla; Merhamet, Şefkat, Sabretmek, Doğruluk, Sır Tutmak, Sadakat, Cömertlik ve Rabbine Şükretmektir. 

Türk kültür tarihinin bugün için bilinen ilk yazılı belgesi ve Türk toplumunun yaşama biçimini ve kültürünü ortaya koyan Orhun Yazıtları’ndan ilham alınarak oluşturulan  bar yüzeyi yapının görsel kimliğinin oluşmasına katkı sağlar.  Öte yandan, eski tip Türk mutfaklarında kullanılan kiler dolabından ilham alınarak oluşturulan mutfak araç ve gereçlerinden oluşturulan enstlayasyon cephesi mekana Türk mutfagi sıcaklığını hissettirecek bir atmosfer sağlamıştır. Dış mekanda kullanılan ahşap seperatorler, kolon kaplamaları ve mobilyalar ile iç mekanda yakalanan sıcaklık dış mekana aktarılmıştır. Terasın ortasında konumlanan şömine ve Ege’nin simgesi zeytin ağaçları ile misafirler kendini şehrin ortasından çok, yakın bir dostunun arka bahçesinde hissetmesi sağlanmıştır.

Fatih Tutak’ın Türk mutfağını sentezleyen hikayesi, Türk kültürünü yansıtan mimari ögelerle birleştirilerek; misafirler çağdaş bir biçimde yorumlanan Türk’ün yolculuğuna çıkarılmıştır.

Künye
Proje Yeri: Bomonti, İstanbul
Proje Tipi: Restoran / Kafe / Bar
Proje Tipi Grubu: Ticari Gayrimenkul
Mimari Proje Ekibi: Cengiz Bozal, Betül Çevik, Hacer Doğan
İşveren: Karaca
Ana Yüklenici: Artika Yapı
Proje Yöneticisi: Betül Çevik
Fotoğraf: İbrahim Özbunar
Proje Başlangıç Yılı: 2018
Proje Bitiş Yılı: 2019
İnşaat Başlangıç Yılı: 2019
İnşaat Bitiş Yılı: 2019
Toplam İnşaat Alanı: 420 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Gülşah Cantaş

Cengiz Bozal