İlgili Projeler

Güzelbahçe “İkiz Evi”

İzmir’de konumlanan Güzelbahçe "İkiz Evi" projesi Atahan Topçu Architecture tarafından tasarlandı.

Güzelbahçe "İkiz Evi" projesi, bulunduğu 1648 numaralı adanın 6. parselinde yer almaktadır. Kendine özgü bir yapılaşma biçimi olarak süregelmiş, her biri tek aileye ait ikiz evlerin bulunduğu komşu parsellerin 6 numaralı parsel ile olan sınır ilişkileri tasarımın ana girdisi olarak benimsenmiştir.

Tasarım sürecinin başında yola direkt cephesi olan iki ev yapılması amaçlanmış ancak komşu ve parsel sınır ilişkileri göz önüne alınarak bu düşünceden vazgeçilmiştir. Bunun nedeni, 6 numaralı parselin yola cepheli iki ev yapma isteği doğrultusunda komşu 3 numaralı parselin güneş ışığı alımı ve hava sirkülasyonunun bloke edileceği düşüncesidir. Bunun neticesinde komşu parseller gibi bir evin yol cepheli diğer evin komşu cepheli bir ikiz ev bloğu yapılma sorunsalı ile karşılaşılmıştır. Alınan tavır ise her iki ev için de parsel sınır ilişkilerine cevap verebilen iki farklı plan tipi çözümünü kurgulamak olmuştur. Evlerin plan şemaları kendisine en yakın doğal açıklığa yönlendirilen galeri boşluklarının etrafında biçimlendirilmiştir. Tasarlanan galeri boşlukları evlerin merkez hacmini park ve deniz manzarasına döndürerek iç mekanda ferahlık sağlarken, aynı zamanda plan tiplerinin farklı olmasını sağlayarak iki evin dolaşım patikalarını birbirinden farklılaştırır. Bununla birlikte 78m2 taban alanına oturan evlerin merkezindeki galeri boşlukları sayesinde park-salon, park-üst kat yatak odası, müstakil havuz- üst kat iç yatak odası ilişkilerinin kurulmasını sağlayarak evin içinde dinamik bir hacim kurgusu yaratılması sağlanmıştır.

Yapının kütlesel karakteri düz çatılı modern konut yapısı tipolojisi yerine; kırma çatılı, çıkmalı konut mimarisinden referansını almaktadır. Bu referans ile birlikte bir dönem ülkemiz konut yapılarında sıkça kullanılan geleneksel dökme mozaik taraklama tekniği kullanılarak ahşap desenli yapısal brüt beton ile birlikteliği arzulanmıştır. Bütünsel olarak evin karakterini yansıtması amaçlanan brüt beton uygulaması dış cephede kenet kırma çatı, cam, dökme mozaik ve demir korkuluklar; iç mekanda ise ahşap parke, porselen seramik, ahşap lake oda dolapları ile ilişki kurması hedeflenmiştir.

Künye
Proje Yeri: İzmir, Güzelbahçe
Proje Tipi: Tek Ev / Villa
Proje Tipi Grubu: Konut
İşveren: Kanyon Proje İnşaat
Ana Yüklenici: Kanyon Proje İnşaat
Statik Projesi: Ezgi Karataş
Fotoğraf: Zeren + Mehmet Yasa Photography
Proje Başlangıç Yılı: 2020
Proje Bitiş Yılı: 2022
İnşaat Başlangıç Yılı: 2021
İnşaat Bitiş Yılı: 2022
Arsa Alanı: 752
Toplam İnşaat Alanı: 525

Pin It
Mimar

Atahan Topçu