Kaş Bayındır Evi
Antalya’nın Kaş ilçesinin 8 km dışındaki Bayındır Köyü’nde yer alan yapı; alışılmış yazlık konut yaklaşımından farklı olarak yıl boyu kullanıma uygun olacak şekilde planlanmıştır.Kaş merkezinde turizm tesislerinin oluşturduğu yoğun yapılaşmanın aksine çevre köylerde ortaya çıkan düşük yoğunluklu ve nitelikli mimari üretim, bu yapı için de belirleyici olmuştur.
Antik Likya Yolu’nun bir koluna komşu olan arazinin eğimli yapısı ve alandaki mevcut badem ağaçlarına göre verilen yerleşim kararı ile yapı, alanın içerisinde neredeyse kaybolmakta ve arazinin yeşil dokusu ön plana çıkmaktadır.
Ana tasarım yaklaşımı; basit geometrik kurgunun doğal eğim ile uyumlu şekilde planlanması ve yapının çevre dostu özelliklerinin ön plana çıkartılması şeklinde özetlenebilir. Kayalık zemin yapısı ve doğal eğim dikkate alınarak, doğal eğime oturan ve zemine en az düzeyde müdahale gerektiren bir yerleşim tercih edilmiştir.
Gerek kullanıcı ihtiyaçları gerekse arazi özellikleri düşünülerek yapının ayak izi olabilecek en düşük büyüklükte tutulmuştur. Alt ve üst kotların birbirinden bağımsız yapısı kullanımda esnekliği beraberinde getirmektedir. 50m²’lik taban alanı üzerinde planlanmış konutun giriş katı iki yatak odası ve bir yaşam alanından oluşmaktadır. Yatak odalarından biri, kat yüksekliği de kullanılarak +2.40m kotuna yerleştirilmiş ve açık yapısı ile hem mekan bütünlüğü sağlanmış hem de ihtiyaç duyulan ek kullanım alanı yaratılmıştır. Bahçe katında ise bir yatak odası ve bir yaşam alanı oluşturulmuş, ayrıca kayalık zemin içerisine gömülen ek hacimlerde de depolama alanları ve teknik mahaller çözülmüştür.
Yapının Doğu-Batı aksında uzunlamasına yerleşimi ve Güney-Batı cephelerindeki az miktardaki cephe açıklığı ile, iç mekan sert yaz güneşinden korunmakta ve aşırı ısınmanın önüne geçilmektedir. Yapının Batıya bakan giriş cephesi neredeyse kapalı yapısıyla sert Batı güneşinden korunmaktadır. Güney cephede arazide yer alan mevcut ağaç dokusu dikkate alınarak gölgelenme sağlanan alanlarda cephe açıklıkları bırakılmıştır. Doğu ve Kuzey cepheler ise olabildiğince şeffaf planlanarak manzaraya yönelim ve doğal ışık kullanımı en üst düzeye çıkartılmıştır.
Çatıdaki asimetrik kırık ile Güneye bakan yüzey alanı artırılmış, bu sayede PV paneller ve Solar Termal paneller için daha fazla alan ve doğru yerleşim açısı elde edilmiştir. Kütlede vurgulanan bu üçgen form aynı zamanda Likya bölgesinde sıkça görülen antik mezar lahitlerinin geometrik yapısına güncel bir gönderme olarak da düşünülebilir.
Fonksiyonel ihtiyaçların yanı sıra kullanım sürecinde çevresel etkinin en az düzeye indirilmesi ve karbon ayak izinin olabildiğince düşük tutulması da önemli bir tasarım kriteri olmuştur. Yapının iç mekan konforunu artıran, aynı zamanda da enerji verimli şekilde kullanılabilmesini sağlayan çevre dostu tasarım özellikleri aşağıdaki şekilde özetlenebilir:
- Minimum yapı ayak izi ve zemin hafriyatı
- Artırılmış ısı yalıtımı
- PV paneller ile yerinde elektrik üretimi
- Solar termal sistem ile kullanım sıcak suyu üretimi
- En iyileştirilmiş yönelim
- Yüksek iç mekan yapısı ve çatı açıklıkları ile sağlanan verimli doğal havalandırma
- Çatı ve terastaki yağmur suyunun ve ayrıca geniş kaya yüzeyleri sayesinde arazideki zemin suyunun toplanarak doğal sarnıçta depolanması
- Yerel bitki türlerinin seçimi ile peyzaj sulaması ihtiyacının azaltılması
- Hava kaynaklı ısı pompası ve döşemeden ısıtma sistemi ile ileriye dönük enerji verimli ısıtma sistemi altyapısının sağlanmış olması