Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Karaöz Evi

Karaöz Antalya merkezinin kuzey doğusunda, ekonomisi tarım üzerine kurulu bir köydür.

Bölge sarp dağlarla çevrelenmiş geniş bir tarım alanıdır ve etrafa saçılmış köy evleri dışında bir yapılaşma yoktur. Proje alanı bu tarım alanının dağlar ile buluştuğu sınırda yer alır. Bu yönüyle bir yandan ovaya hâkim bir manzaraya sahipken bir yandan da etkileyici dağ morfolojisinin bir parçası durumundadır.

Yapı, İstanbul’da yaşayan, doğru tekniklerle tarım yapmak ve bu etkileyici coğrafyada yaşamak isteyen üç arkadaşın satın aldıkları geniş arazide tasarlanmıştır. Ovayı saran dağ sıralarının etkileyici morfolojisine uyum sağlayarak geniş arazi içerisinde olabildiğince erimek projenin ana motivasyonudur. Bu amaçla yapı tek katlı olarak tasarlanmış çatıların geometrisi tüm alana hakim olan dağların geometrisine uyumlu olarak tasarlanmıştır. Tüm yönlerden yapıya bakıldığında çatılar binaya fon olan dağların geometrisini tekrar ederek yapının coğrafya ile bütünleşmesini sağlarlar.

Yapının tasarımında uyuma ve yaşam mekanları birbirinden ayrılmış ve yaşam mekanları ova manzarasına hakim olacak şekilde kuzeye, uyma mekanları ise güneye konumlandırılmıştır. Bu yerleşim kararının bir sonucu olarak yaşam mekanlarının güney ışığından faydalanamaması sorunu ise iki kütlenin kaydırılarak yaşam alanına bir güney açıklığı açılmasıyla aşılmıştır.

Yapı 3 ayrı kullanıcısı için 3 odalı olarak tasarlanmıştır. Ancak odalardan birisi tekil ziyaretler için, evin geri kalan mekanlarına bağımlı olmadan, mutfak ve yaşam alanı içerecek şekilde tasarlanmıştır. Bu sayede tekil hafta sonu ziyaretlerinde evin tamamını kullanıma açmadan ve ısıtma ve soğutma için enerji harcamadan yaşaması sağlanmıştır.

Ev, güneş enerjisi, yer altı suyu kullanımı ile minimum enerji tüketecek şekilde projelendirilmiştir.

Künye
Proje Yeri: Antalya
Proje Tipi: Tek Ev / Villa
Proje Tipi Grubu: Konut
Proje Başlangıç Yılı: 2018

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Ahmet Mucip Ürger

Ali Özer

Seda Gecü

Ajda Mira Hubenova