İlgili Projeler

Mansiyon, Ytong Stant Tasarımı Yarışması



Tasarımın ana fikri, Ytong ürünlerini, diğer yapı malzemelerinden ayırt eden özellikleri olarak kurgulanmıştır. Bunlar ürünün geri dönüşümlü olması, yüksek ses / ısı yalıtımı, ham haldeki malzemenin estetik yapısı ve kolay şekillendirilebilir olması olarak belirlenmiştir.

Stand alanı iki ana giriş kapısını birleştiren bir ana aks kenarında konumlanmaktadır. Alan, 50 m2'lik bir yarımada ve 90 m2'lik bir adadan oluşmaktadır. Bu iki alanın bir bütünlük arz edecek biçimde tasarlanması ana amaç olarak belirlenmiştir. +-0.00 kotu ile +3.05 kotunda iki ayrı platform oluşturulmuştur. +-0.00 kotundaki iki ayrı platformun bütünlüğü, zemin kaplamasında kullanılan metal sac plakalarla, +3.05 kotundaki platformun zemin kotuyla bütünlüğü, ana aks yönünde tasarlanan heykelsi merdiven / köprü bloğuyla sağlanmıştır. Yarımada olan kısım, Ytong ile ilgili görsel ve işitsel bir deneyim sunacak olan "ytonggörsel" odasıyla, depo ve mutfak gibi kompakt bir yapı arz eden birimler ve bunların üstünde toplantı alanı olarak planlanmıştır. Standın burada yüksek tutulmasının sebebi, komşu standın sınırında bir ayırıcı eleman oluşturma amacıdır. Ada olan parça üzerinde de teşhir alanları ve Ytong bankosu tasarlanmıştır.

Standın imalatında kullanılacak malzemelerin "Geri Dönüşümlü" olmasına dikkat edilmiştir. Yapısı itibariyle GERİ DÖNÜŞÜMLÜ bir malzeme olan camın, tasarımda nicelik olarak az ama nitelik olarak ağırlıklı bir bileşen olarak kullanılması planlandı. Cam, Ytong ürünlerinin insan psikolojisi üzerindeki blok / katı etkisi içerisinde ferahlatıcı ve oluşturduğu zıtlıkla gerilim oluşturucu bir etken olarak tasarlandı.Cam banko/sergi elemanının nihayetlendiği noktada buluştuğu ağaç ile ekoloji vurgusu yaparak standın ikincil merkezini oluşturuyor. Kullanılmış ve geri dönüşüme tabi tutulmuş camlardan temperli ve lamine olarak üretilecek cam plakalarla imalat yapılacaktır. Stand tasarımının ana bileşenlerinden biri olarak, kullanılmış ve kullanımı sonrasında GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ metal sac levhalar kullanılmıştır. Türkiye gibi deniz ve inşaat sektörünün yoğun faaliyet alanı olan bir ülkede kolaylıkla edinilebilecek bir malzeme olduğu için seçilen kullanılmış sac levhalar, yüzey temizliği ve bakımı yapılarak tüm döşeme yüzeyleri, merdiven imalatı ve sergileme panosu tasarımlarında kullanılabilir. Kullanılmış bir malzemenin yeniden kullanılıyor oluşunun, standın ana fikrine doğru bir vurgu yapacağı düşünülmüştür. Başlıca hammaddeleri kum, kireç ve sudan oluşan Ytong, GERİ DÖNÜŞÜMLÜ bir malzemedir. Yüksek ısı yalıtımı, su buharını ve nemi doğal yoldan dışarı atan yapısı ile ekolojik tasarım malzemesi olarak kullanılabilmektedir. Ana aks üzerinde kurgulanan heykelsi duvar da Ytong bloklarının "kolay şekillendirilebilir / çabuk işlenen yapısına ve ham malzemedeki estetiğe vurgu yapacak biçimde tasarlanmıştır.

Ytong görsel odası içinde, Görsel tanıtım alanında karanlık bir mekana yerleştirilmiş dokunmaya duyarlı arayüzlü ekranlarla interaktif bir biçimde Ytong Konut Sistemi ve diğer ürünler ile ilgili bilgi alınabilirken, video gösterim odasında Ytong Fotoğraf Yarışması ve Stand Tasarımı Yarışmasın'nda yarışan eserler ile kısa filmler sergilenebilecektir. Bu mekanların ham ytong ile sağlanan ses yalıtımı da ziyaretçilere mekânsal bir deneyim yaşatacaktır.

Tüm bu verilerin ışığında Ytong'un kurumsal ve malzemeye bağlı pek çok ayırt edici özelliğini yansıtan bir stand tasarımı yapılabilmesi amaçlanmıştır.

Künye
Proje Tipi: Stant Tasarımı

Pin It
Mimar

İsmail Tandoğan