Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Sodexo Bıçakçılar Kafeterya

Tıbbi malzeme ve cihaz üretimi konusunda Dünya’nın önde gelen isimlerinden biri olan Bıçakçılar firmasının kafeterya ve mutfak alanları 2021 yılı son çeyreğinde Çağlayan Architects tarafından projelendirildi ve hayata geçirildi.

Sodexo Entegre firması tarafından hizmet verilen ve toplamda 825 m2 olan kafeterya, iki bağımsız oturum alanı ve merkezde, aynı anda her iki oturum alanına da hizmet veren bir endüstriyel mutfaktan oluşuyor. Çağlayan Architects bu projede oturum alanları ile birlikte, endüstriyel mutfak alanını da sıfırdan ele alarak günümüz standartlarına uygun olarak tasarlamış.

Çağlayan Architects, normal çalışma süreci dışında, kullanıcıların sosyalleşebildikleri ve iş haricinde iletişim kurabildikleri tek alan olan kafeterya alanında farklı masa tipleri ile dinamik bir plan kurgusu tasarlayarak, kültürel sürdürebilirliği sağlamayı hedeflemiş. Planlama sürecinde hedeflenen dinamik kurgu, üçüncü boyutta taşıyıcı sistemin de farklı bir renk kullanılarak öne çıkarılması sonucunda daha kuvvetli bir etkiye ulaşılmış.

Doğal ışığa neredeyse hiç erişimi olmayan mekanda, senaryosu tekrardan kurgulanmış, genel armatürlerine ilave olarak, dekoratif sarkıt ürünler kullanılarak, projenin standart kafeterya algısından uzaklaşması ve kullanıcılara farklı aydınlatma senaryolarını deneyimleme şansı sağlanmış. Dış alana açılımı olmayan mekanda bulunan geniş duvar yüzeyleri Çağlayan Architects tarafından değerlendirilerek, akustik ahşap/renkli paneller ve doğa görselleri kullanılması ile mekan tasarımı daha zengin bir hale getirilmiş ve dışa açılım olmamasının etkisi giderilmiş. Hem masalar ile bütünleşik hem de bağımsız olarak bitki kullanımı tercihi ile projenin doğa vurgusu kuvvetlendirilmiş ve kullanıcıların içinde vakit geçirmekten keyif aldıkları bir tasarım ortaya çıkması hedeflenmiş.

Tasarım sürecinde, ekonomik sürdürebilirlik kriterleri de Çağlayan Architects tarafından projenin vazgeçilmez standartları olarak ele alınmış. Malzeme/ürün seçimleri bu doğrultuda yapılarak, geri dönüşüm veya yeniden kullanım imkanı tanıyan, yoğun kullanıma uygun, dayanıklı malzemeler tercih edilmiş. Endüstriyel mutfak alanı içinde de, doğru enerji kullanım mühendislik hesapları yapılarak, uzun vadede sürdürülebilirlik için gerekli önlemler alınmış.

Kısa süren tasarım ve uygulama süreci sonunda, daha önce kullanıcıların bağ kuramadıkları ve aidiyet hissedemedikleri bir mekan olan Bıçakçılar Kafeterya alanı, Çağlayan Architects tasarımı ile, kullanıcıların keyifle vakit geçirdikleri, birbirleri ile rahatça sosyalleşebildikleri, huzur buldukları, yepyeni ve sürdürülebilir kimliğine kavuşturulmuş.

Künye
Proje Yeri: Esenyurt, İstanbul
Proje Tipi: Restoran / Kafe / Bar
Proje Tipi Grubu: Ticari Gayrimenkul
Mimari Proje Ekibi: Umut Cem Çağlayan, Sonat Ongun, Ayşegül Çakır Ayhan, Burak Ay, Zahit Doğru, Berke Bican
Proje Başlangıç Yılı: 2021
İnşaat Bitiş Yılı: 2021
Toplam İnşaat Alanı: 825 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi