Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Uğur Apartmanı

AtolyeSİM tarafından tasarlanan Uğur Apartmanı, İzmir’in en merkezi ve hareketli semtlerinden biri olan Alsancak’ta, Kordon’u dik kesen sokaklardan biri olan İtalya Sokakta 500 metrekarelik bir parselde yer alıyor.

Zemin katla birlikte 6 kattan oluşan yapı, toplamda 10 adet konutun bulunduğu, zemin katının ticari amaçla kullanıldığı bir konut projesidir.

İzmir apartmanlarında; istenmeyen güneşi kesme, güvenlik ve mahremiyet gereksinimlerinden dolayı kepenk, panjur kullanımı çok yaygındır. Projenin yer aldığı sokak, konut yoğunluğunun çok olduğu bir sokaktır. Yapının karşı cephesinin doğrudan başka apartmanlara bakması dolayısıyla, mahremiyet ihtiyacını sağlayabilecek çözümlemelere gereksinim duyulmaktadır. Bunun için cepheye (Kuzeydoğu cephesi) özel olarak levha saclardan kepenkler tasarlanmıştır. Bu kepenkler Alsancak evlerinde sıkça görülen kepenk sistemlerinin modern bir yorumudur. Kepenkleri oluşturan levha sacların üzerleri kromatlanarak punch yöntemiyle desenler oluşturulmuştur ve katlanır askılı elemanlarla cepheye monte edilmişlerdir. Tasarlanan kepenklerin kullanıcısının farklı kullanım alışkanlıklarına göre değişkenlik göstermeye imkân veren kullanımı, yapının cephesine dinamizm katmaktadır. Kepenkler kapandığında iç mekânı tamamen karanlık yapmayarak, üzerindeki delikler ile iç mekânda ışık oyunlarına izin vermektedir. Kısıtlı alandan dolayı yapının ön cephesinde kullanıcılar açık çıkma tercih etmemişlerdir. Bunun için yapının ön cephesi gün ışığını maksimum içeri alacak şekilde yere kadar cam olarak tasarlanmıştır. Ön cephede kapalı çıkma hakkından yararlanılmıştır ve bu cephede yaşama mekanları çözülmüştür. Yapı kuzeydoğu, güney batı aksında konumlandırılmaktadır. İç mekanlarda kullanıcıların değişen kullanım alışkanlıklarına göre farklı plan çözümlerine başvurulmuştur.

Yapı cephesinde kullanılan diğer bir malzeme de doğal taş kaplamanın modern bir yorumu olan, arka kısmı fiberglas ile güçlendirilerek inceltilmiş doğal taş malzemedir. Kentsel dönüşüm projelerinde nadir görülen çağdaş ve özgün bir cephe yaratma arayışı tasarımın ana çıkış noktası olduğu için cephede seçilen malzemelerin de yenilikçi yapı malzemeleri olmasına önem verilmiştir.

Yapı kuzeydoğu, güney batı aksında konumlandırılmaktadır. İç mekanlarda kullanıcıların değişen kullanım alışkanlıklarına göre farklı plan çözümlerine başvurulmuştur.

Künye
Proje Yeri: İzmir
Proje Tipi: Apartman
Proje Tipi Grubu: Konut
Mimari Proje Ekibi: Vildan Bayar
Ana Yüklenici: İşcanlı & İnanç İnşaat Ortaklığı
İç Mekan Projesi: Emel Erdoğan, Nurdan Sümer
Uygulama Projesi: Vildan Bayar
Statik Projesi: Serdar Kırnaz
Mekanik Projesi: Metin Güres
Elektrik Projesi: Nuri Sezer
Tesisat Projesi: Metin Güres
Fotoğraf: Zeren + Mehmet Yasa Photography
Mimari Mesleki Kontrollük: Sait İşcanlı
Şantiye Yöneticisi: Ahmet İşcanlı
Proje Başlangıç Yılı: 2015
Proje Bitiş Yılı: 2016
İnşaat Başlangıç Yılı: 2017
İnşaat Bitiş Yılı: 2019
Arsa Alanı: 500
Toplam İnşaat Alanı: 1750

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Gözde Susam İnanç