İlgili Projeler

Hane Life Residence

Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:

Proje yeri İzmir’in en çok değer kazanan Narlıdere ilçesinde yer almaktadır. Dört yola cepheli, körfez manzaralı arsa, Narlıdere’de tali yol üzerinde kalan tek arsadır. Bu sebeple iyi çözümlenmiş, esnek kurguya sahip, kimliğini İzmir imgelerinden alan konut projesi tasarlanması amaçlanmıştır. Proje 4+1, 3+1, 2+1, 5+1 ve 4+1 dubleksten oluşmak üzere 28 daire, 2 dükkan, sosyal alanlar (SPA, kafe, lobi, fitness), kapalı otopark ve açık peyzaj alanlarından oluşmaktadır.

Manzara Yönelimi

Yönetmeliklerce yükseklik sınırının 24,8 metre (8 kat) olarak belirlendiği konut projesinde, kuzey yönünde yer alan deniz manzarasından en verimli şekilde yararlanılmak istenmiştir. Bu sebeple yapı kitlesi kuzey cephesine (uzun kenar) paralel olarak konumlandırılmıştır.

Düşey Bölüntümeler ve Yapının En – Boy İlişkisi

Yükseklik kısıtlaması ve manzara yönünü elverişli kullanmak için elde edilen kitlenin en – boy ilişkisini dengelemek ve yapıyı insan ölçeğine uyumlu hale getirmek için kuzey cephesi (manzaralı, uzun cephe) üç bölüme ayrılmış ve daireler kuzey – güney istikametinde konumlandırılmıştır. Kuzey cephesinde 3 cepheli olması bakımından ağırlıklı olarak köşelerde 4+1 daire (2 adet), orta kademede 2 cepheli (kuzey – güney) 2+1 daire (2 adet) tipleri yer almaktadır.

Mahremiyet

Kitlenin düşey olarak bölümlenip kademelendirilmesi aynı zamanda manzara yönünden ötürü yaşam mekanlarının kuzey cephesinde kurgulandığı projede, dairelerin birbirlerini görmesini engelleyerek mahremiyeti sağlamaktadır. Diğer bakımdan daireler arası olabilecek gürültüyü engellemektedir.

Esneklik

Yüklenici firmanın kullanıcı ihtiyaçlarına göre farklı daire tiplerinin elde edilmesi talebi projeye yön veren diğer unsurlardan biridir. Daire tipolojisinin büyüklüğüyle orantılı olarak manzara yönündeki mesken sayısı ve mesken uzunluğu belirlenmiştir. Tasarım süreçlerinden itibaren zamanla değişebilen müşteri taleplerine göre daire tipolojilerinde ve daire içi çözümlerinde esneklik kurgulanmıştır.

  • Katlar arası esneklik

Projede manzaraya hakim 2. ve 6. katlar arasında yüklenici firmanın ağırlıklı istendiği 4+1 ve 2+1 daire tipleri çözümlenmiştir. Birinci katın yeterli manzara görememesi ve 2 adet dükkanın galerili istenmesinden ötürü birinci katlarda 2+1 ve açık mutfaklı 3+1 olmak üzere küçük daireler çözümlenmiştir. Manzaranın en elverişli olduğu yedinci katta 5+1 dubleks ve 4+1 dubleks daireler çözümlenmiştir.

Proje, konut tipolojilerindeki iki boyutlu kurgulara izin verir biçimde çözümlenmiştir.

  • Daire içi çözümlerinde esneklik

Kuzey - güney aksında kitle ortasında yer alan 2 adet 2+1 daireden, müşterilerden gelebilecek talebe göre birleştirilerek 4+1 daire tipi elde edilebilmektedir.

Dairelerin esnek kurgulanması sayesinde daire içlerinde ara duvarlar kaldırılarak salon – mutfak, mutfak – oturma odası veya çocuk odaları birleştirilebilmektedir.

Diğer yandan ebeveyn banyolarında soyunma odası çözümü değiştirilerek jakuzili banyo veya ebeveyn banyo bölümlenip hem ebeveyn hem çocuk odası banyosu elde edilebilmektedir.

Proje Kimliği – İzmir İmgeleri

Projenin İzmir’de yer alması beraberinde yoğun balkon kullanımını getirmektedir. İzmir’de balkon kültürü bir hayli önemli olduğundan proje kimliğinin balkonlarla sağlanmasına karar verilmiştir.

Körfez, dalgalar, rüzgar, yelken ve martılardan yani İzmir imgelerinden esinlenerek tasarlanan balkonlar, kurgusunu ve formunu İzmir’den almaktadır.

Dinamik Cephe Kurgusu

Yapının ana karakterini oluşturan balkonların her biri birbirinden farklı tasarlandı. Böylece hem yapının dinamik mimari kurgusunun oluşturulması hem de daire sahiplerinin kendilerini özel hissetmesi amaçlanmıştır. Balkonlar yapıda baskın biçimde yatay süreklilik sağlayarak düşey olarak kademelendirilen yapı kitlesini ölçeklendirmektedir. Balkonlarda yer yer sürekliliği kıran boşluklar, yapının etkisini daha fazla güçlendirmektedir.

Malzeme Kullanımı

Balkonların kimliğini oluşturduğu projede kullanılan malzemeler hareketli cephe kurgusunu destekler biçimde kullanılmıştır. Biri korten görünümlü, ikisi renkli olmak üzere üç farklı kahverengi tonunda kompozit malzeme kullanılmıştır. Dinamik balkon formu yatay süreklilik sağlarken kompozit malzemeler hem yatay hem dikey süreklilik sağlayacak biçimde yer değiştirerek kullanılmıştır. Kompozit uzun ömürlü ve dayanıklı malzeme olması bakımından tercih edilmiştir. Ayrıca koyu tonlu kahverengi kompozit üzerinde düşey konumlandırılan profiller, cepheye üç boyutlu etki kazandırmaktadır.

Işık Etkisi

Yapının etkisini artırmak için iki farklı şekilde aydınlatma kurgulanmıştır.

İlki balkonlarda kompozit malzeme üzerinde yer alan 3d profiller ile sağlanmaktadır. Günün belirlenen zaman diliminde (akşamüstü – gece) profillerden tek yönlü ışık (gün ışığı renginde) verilerek malzeme ile kurgulanan yüzeyler üzerinde (yüzey hareketlerine bağlı olarak) yer değiştirmektedir. Böylece 3d profiller ile ışığın dolanımı sayesinde gece de yapıda yeni cepheler elde edilmektedir.

Ayrıca balkonlarda yer alan balkonlarla uyumlu ancak süreklilik sağlamayan balkon asma tavanında kurgulanan ışık, zemin kodunda yapının insan ölçeğinden algısının artmasını sağlamaktadır.

Harita
Künye
Proje Yeri: İzmir, Narlıdere
Proje Tipi: Apartman
Proje Tipi Grubu: Konut
İşveren: Fiyap İnşaat, Pınar Kayhan
Danışman: Fisun Kayhan
Ana Yüklenici: Fiyap İnşaat
Peyzaj Mimarlığı: Pınar Kayhan
Proje Yöneticisi: İbrahim Kayhan
Konsept Tasarımı: Pınar Kayhan
Cephe Tasarımı: Pınar Kayhan
Aydınlatma Projesi: Pınar Kayhan
Statik Projesi: İbrahim Kayhan
Elektrik Projesi: Form Mühendislik
Tesisat Projesi: Arel Mühendislik
Fotoğraf: Pınar Kayhan
Şantiye Yöneticisi: İbrahim Kayhan
Proje Başlangıç Yılı: 2016
Proje Bitiş Yılı: 2017
İnşaat Başlangıç Yılı: 2017
İnşaat Bitiş Yılı: 2018

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Pınar Kayhan