Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Yeşil İznik Müzesi

MS Başkent Mimarlık ve UED Mimarlık projeyi anlatıyor:

İznik kentinin tarihteki yeri büyüktür. MÖ 2500 yılına temellenen kentte Bizans, Selçuklu, Osmanlı... kimlerin izleri yokki. Hristiyanlık inancındaki ilk konsül bu kentte toplandı. Osmanlı devletinin ilk camisi, medresesi, imareti bu kentte hayat buldu. Kazdıkça tarih çıkan kentin çinisi ise dünyaya nam salmış. Proje arazisi ise Nilüfer Hatun İmaret'inin tam arkasında, İznik Yeşil camiye 100 m.mesafede. Bir yanda tarihin izleri, diğer yanda niteliksiz konut yapıları.

Projede bize göre ana sorun 14.yy.dan gelen bu tarihi imaret ile aynı bahçede bulunacak olan yeni müze yapısının onunla nasıl eklemleneceğiydi. Kesinlikle onunla yarışmamalıydı, hatta hiç yokmuş gibi davranmalıydı. Ama program gereği yaratılması gereken yeni mekanlara da ihtiyaç vardı. İlk karar sırtını arazinin batı kısmındaki niteliksiz konut yapılarına onların kotunda kalarak dayayan, tarihi yapıya karşı ise başını eğen, ona saygı duyan bir kütle yaratılması oldu. Böylece çatı kısmında tarihi yapının da izleneceği bir yeşil amfitiyatro da oluşacaktı. İkinci karar ise imaretin tarihi bir sergi objesi olarak algılanmasının sonucu ortaya çıktı. Yeni müze bir rampa ve devamındaki duvar ve mekanlarla imareti saran bir vitrin gibi olabilir miydi? Bunun getirisi imaretin çatı kotundan 0 kotuna kadar her kottan ve açıdan izlenebilmesiydi. Olabileceği düşünüldü. Buna karar verildikten sonra önceden tescillenmiş fakat tamamen yıkılmış olan rekonstrüksüyon yapıya yönetim birimleri yerleştirilerek bağlantısı çelik bir köprüyle yapıldı. Arazideki asırlık ağaçlar rampada delik açılarak aynen korundu. Teşhirde yer alacak canlandırmalar için iki adet elips kütle ana kütlenin orta kısmına yerleştirildi. Buradaki 5D canlandırmalarda ziyaretçilere, ilk konsülde din adamlarıyla aynı masada oturma, Roma tiyatrosunda Romalı askerle gladyatörleri izleme, ölü kültünde yükselen hologram ruhları izleme şansı verildi. Teşhir salonları tarihi imaretle cam duvarlardan görsel ilişki kuracak şekilde doğu kısmına yerleştirilirken, depolar kısmen batı duvarına kısmen bodruma yerleştirildi. Yeni müzede tarih öncesi ve Roma dönemini gezen ziyaretçilerin tarih çatısına çıkması, tarihi objeyi ve İznik'i tepeden seyrettikten sonra tarih rampasından inerek imarethenin içindeki Selçuklu ve Osmanlı sergilerini gezmeleri planlandı. Tabi çok özel bir çini salonu ve canlandırmaları da burada ziyaretçileri bekliyor olacak.

Projenin bir yeşil müze olmasına karar verildi. Yeşil çatı, gri su kullanımı, etkili yalıtım, doğal aydınlatma ve havalandırma, su kaynaklı ısı pompası, elipsler üzeri PV panel kullanımı gibi yeşil bina kararları alındı.

İnşaat çalışmaları sırasında çıkan tarihi kalıntılar müzenin değerini bir kademe daha arttırdı. Şuan proje in-situ kalıntılarla zenginleşecek şekilde revize ediliyor.

Künye
Proje Yeri: İznik, Bursa
Proje Tipi: Müze
Proje Tipi Grubu: Kültür
İşveren: Kültür Bakanlığı
Ana Yüklenici: Karacan İnşaat
Konsept Tasarımı: MS Başkent Mimarlık
Uygulama Projesi: UED Mimarlık
Statik Projesi: Mustafa Demirci
Mekanik Projesi: İbrahim Çakmanus
Elektrik Projesi: Kemal Aykaç
Proje Başlangıç Yılı: 2012
Proje Bitiş Yılı: 2012
İnşaat Başlangıç Yılı: 2015
Toplam İnşaat Alanı: 3,000 m²

Pin It
Mimar

Mete Sezer

Uğur Emre Demirci