Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Antalya Doğu Garajı Kültür ve Ticaret Merkezi

Proje, "Antalya Kent Merkezi Doğu Garajı ve Halk Pazarı Alanı Düzenlenmesi Mimari Proje Yarışması" ile elde edildi.

Antalya'nın doğu ilçelerine ulaşım sağlayan Doğu Garajı terminalinin kalkmasının ardından ortaya çıkan alan 90'lı yıllar boyunca enformel nitelikli iki parsel halinde kullanıldı. Güneydeki Halk Pazarı parselinde bir pazaryeri oluşurken, kuzeydeki Festival Çarşısı parselinde ise çoğunlukla ucuz tekstil ürünlerinin bulunduğu dükkanlar o yıllara özgü bir biçimde enformel olarak gelişti. 2000'li yıllara gelindiğinde konjonktürel nedenlerden ötürü ekonomik ömrünü tamamlayan bu ticari vernakülerin artık dönüştürülerek kent merkezine yenilik getirilebileceği değerlendiriliyordu. 2005 yılında açılan yarışmada birincilik ödülü kazanan proje de güncel bir dille oluşturulan pazaryerinin kamusal işlevlerle zenginleştirilmesini öneriyordu. Ancak 2008 yılında başlayan inşaat kazısı sırasında alanın güney kısmında antik Antalya nekropolüne ait arkeolojik buluntulara rastlandı ve kazılar başladı. Böylece yarışma programının, alanın kuzeyinde daha küçük bir lekeye oturan çok katlı bir komplekste yeniden ele alınması gerekti.

Doğu Garajı birbirinden çok farklı karakterli kentsel dokulara sahip bölgelere komşu: bir dönem geleneksel metal sanatkarlığı ve el işçiliği yapılan bir çarşı bölgesi (Demirciler – Sobacılar), kamusal-kurumsal karakteri güçlü Ali Çetinkaya Caddesi, çok katlı ticari nitelikteki blokların egemenliğindeki Cebesoy Caddesi, zemin katlarında ticaret bulunan yoğun bir konut bölgesi, düşük gelir grubuna ait yarı-enformel mahalle gibi. Tüm bu dokulara ek olarak geleneksel tarihi kent merkezinin yakınlığı da alan üzerinde çeşitli baskılar oluşturuyordu.

Böylece kent merkezinin bu önemli noktasının bir dizi kamusal programla canlandırılması amaçlandı. Yapının çevresindeki dokuları birbirine bağlayacak bir kompleks olacağı düşünüldü. Antalya Büyükşehir Belediyesi bir tramvay hattını bu noktadan geçirerek ve yayalaştırmalar yaparak kamusal niteliği derinleştirecek adımlar attı. Kentin kritik bir eşiğinden başlayarak doğuya doğru gelişimini bu karakterin yönlendirmesi isteniyordu.

Karma kullanımlı yapı kompleksi kamusal kullanımlarla çeşitli ticari aktiviteleri birbirine örüyor. Antalya Şehir Tiyatroları iki tiyatro salonu, dekor atölyeleri ve yönetimiyle yapının Cebesoy Caddesi tarafında farklı kotlara yerleşiyor. Ali Çetinkaya Caddesi ve batı cephesi boyunca üst katlarda kent konservatuvarında müzik ile sahne ve gösteri sanatları eğitimi veriyor. İki önemli arter üzerinde sokak düzleminden doğrudan erişilen yeme-içme ve mağazalar, kompleksin merkezinde yer alan güncel pazaryerini sarmalıyor. İlk bodrum katındaki otobüs garajı Antalya kent merkezine gelen ziyaretçileri Doğu Garajı'na ve güney parselindeki Antalya Nekropol Müzesi'ne ulaştırıyor.

Kuzeyindeki tramvay durağı, güneyindeki Nekropol alanı gibi önemli konumlar karşılıklı olarak kompleksin açık erişimli zemin düzlemlerinden birbirine bağlanıyor. Yapı kapalı bir kutu haline gelmeden Akdeniz bölgesinin iklimsel avantajlarını kullanarak havanın ve yayanın akışlarına açık şekilde kamusal ve ticari aktiviteyi birbirine örüyor ve kentsel bir karakter oluşturmayı hedefliyor. Kentin sokakları, yapının içine kamusal mekanlar dizisiyle ulaşıp yukarı çıkabiliyor ve şehrin, denizin ve dağların manzarasını sunan çatı tribünü ile sonlanıyor.

Künye
Proje Yeri: Antalya

Pin It
Mimarlık Ofisi