+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Bulvar Konutları

UrbAr tarafından tasarlanan konut grubu İstanbul Sultangazi'de bulunuyor.

Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:

İstanbul'un Sultangazi ilçesi, Uğur Mumcu Mahallesi’nde UrbAr Kentleşme ve Mimarlık Ofisi tarafından tasarlanan Bulvar Konutları, toplamda 201 adet olmak üzere; 2+1, 3+1 ve 1+1 konut birimleri, yükseklikleri 8 –10 kat arasında değişen beş farklı blokta planlanmış, konutlar için zemin kotu altında iki katlı kapalı otopark yer almaktadır.

Yeni yapı alanı proje öncesinde boş; uzun kenarı ana trafik arteri olan Ahmet Yesevi Bulvarı’na paralel; diğer iki kısa kenarı da mevcut konut alanlarını tarifleyen Orhangazi Caddesi ve 2338. Sokak ile tanımlı üçgen biçiminde bir arazidir. Arsanın Kent Parkı’na bakan Ahmet Yesevi Bulvarı cephesi ile Orhangazi Caddesi cephesi arasında yaklaşık iki kat kot farkı bulunmaktadır. 

Kent Peyzajının Uzantısı Olan Ortak ve Özel Açık Alanlar

Kentsel tasarım ve mimarlık ofisi UrbAr, genel bir mimari ve kentsel çerçevenin bütünlüğü içinde varsıl konut tipleri üreten bir yöntem geliştirerek sürdürülebilir bir tasarım yaklaşımını benimsemiştir. Projenin kitlesine kentsel bir form kazandırırken, konut kompleksini konut sakinleri tarafından paylaşılan bir tasarım bileşeni ile bağdaştırmanın önemini anlayarak iki farklı ölçeği bir arada tasarlamayı amaçlamıştır.

Bir bahçe olarak tasarlanan ortak açık alan, hem projenin odağını oluşturmakta, hem de daha geniş kentsel manzaraya açılmaktadır. Böylece konutlara ait olan bu bahçe, kentsel peyzajın da bir parçası olmakta, aynı zamanda da konutlara daha geniş ufuklu bir manzara imkanı sunarak hem yeni yapılacak Kent Parkı’nı hem de bu parkın üzerinden kenti konutların içine almaktadır. Bu ortak alan hissi tasarım sürecinde, sitenin en uzak iki kenarını birbirine bağlayan ve konut sitesi için iki ayrı giriş kapısı sağlayan bir yaya geçidi ile daha da ileriye taşınmıştır. Söz konusu yaya geçidi, ortak açık alanın kentsel peyzaj bağlamında sürekliliğini sağlarken, açık alanın yani ortak bahçenin kenarını da tanımlamakta ve yürüyüş yolu boyunca blok girişlerini düzenlemektedir. Paylaşılan ortak açık alan, konuta geliş ve gidişte günlük rutine katkıda bulunurken, aynı zamanda konut birimlerinin görsel olarak yönlendiği ve açıldığı bir kent boşluğu olarak geliştirilmiştir. 

Bloklar, arazinin birbirine dik kenarları boyunca yerleştirilmiştir. Tasarımın beş adet blokun ortak açık alanı çevreleyerek biçimde yerleştirilmesi olan ilk aşamasında, iki farklı konut tipi geliştirilmiş, her konut biriminin kente görsel olarak açılması sağlanarak konut projesinin yoğunluğu dengelenmiştir. Her odayı şehir manzarasına açarak konut birimlerinin sınırlı kullanım alanını genişletmek ve aynı zamanda her bir birim için mahremiyet sağlamak istenmiştir. Bu ise, iki temel birim türü tasarlanarak başarılmıştır. Birinci tip doğrusal ve tek bir cephede açık olan; ikinci tip ise, binanın iki karşıt cephesine açılan uzun bir birim. Her biri 65 m2 olan yaşam birimleri, merkezi bir altyapı çekirdeğini çevreleyen aydınlık ve havadar yaşam alanları olması sağlanmıştır.

Konut bloklarının kütlelerinin tasarlanması aşamasında, blokların barındırdıkları farklı kat yüksekliklerindeki konut birimlerinin, salt yüksekliklerinden dolayı farklı deneyimler sunacak olmaları dikkate alınmış ve bu durum beklenmedik fırsatlar sağlamıştır. Zemin kat ve birinci kat daire birimleri dar balkonlar aracılığıyla ortak bahçe alanı ve sokak manzarası ile görsel olarak ilişkilendirilmiş, manzaralardan yararlanmak için üst katlara cömert balkonlar verilmiştir. Bloğun üst katları, daha dar apartman daireleriyle donatılmıştır ki, kademeli olarak geri çekilen konut birimleri için geniş dış teraslar oluşturulmuş ve binanın tepesine doğru hafifleyerek geri çekilen bir siluet yaratılmıştır.

Yapı siluetinin gökyüzüne doğru hafifletilmesi ve yapı yoğunluğunun etkisinin azaltılması için, bloklar arasında bazı birimler kaldırılarak, bloklar arasında paylaşılan bakı terasları tasarlanmıştır. Bu teraslar, konut sakinleri tarafından toplantı yapmak ve sosyalleşmek için kullanılabilir. Dahası, her bloğun yüksekliği farklılaştırılarak, değişken ve varsıl bir siluet geliştirilmiştir. Konut binasının bu çok katmanlı silueti, blokların üst katlarındaki kademeli olarak tasarlaman geri çekmeler ile daha da teşvik edilmiştir. Binanın 8. katından başlayarak her blokta geliştirilen bir çeşit basamaklı biçim ile katmanlı bir cephe sağlanmış, şehir parkına, kentsel siluetinde yeni bir arka fon oluşturulmuştur.

Çok Katmanlı Kent Silueti

Yapının dış cephesinin bitirilmesi aşamasında, sırasıyla her cephe katmanı, dış biçimin kütle etkisini arttıracak farklı bir renkte tasarlanmıştır. Farklı yapı tiplerinin binanın cephesine yansımalarıyla birlikte ortaya çıkan ve renk kullanımı ile de vurgulanmakta olan yapı kütlesi, arka arkaya geri adımlar atarak, yoğun kentsel peyzajı kendi üzerinden yansıtan, ilginç ve çok katmanlı bir cephe oluşturmaktadır.

Künye
Proje Yeri: Sultangazi, İstanbul
Proje Tipi: Konut Sitesi / Grubu
Proje Tipi Grubu: Konut
İşveren: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Ana Yüklenici: Leda Yapi
Peyzaj Mimarlığı: Medisey Tasarım
Statik Projesi: Konkan Mühendislik
Mekanik Projesi: Promek Mühendislik
Elektrik Projesi: Özer Mühendislik
Fotoğraf: Ali Kural
Proje Başlangıç Yılı: 2014
Proje Bitiş Yılı: 2015
İnşaat Başlangıç Yılı: 2016
İnşaat Bitiş Yılı: 2018
Arsa Alanı: 4,346 m2
Toplam İnşaat Alanı: 27,650 m2

Pin It
Mimar

Ali Kural