Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

KİPTAŞ Silivri 4. Etap Konutları

KİPTAŞ’ın (İstanbul Konut İmar Plan Sanayi ve Ticaret AŞ) hayata geçirdiği KİPTAŞ Silivri 4. Etap Konutları projesinin daire teslimleri tamamlandı.

Herkesin iyi yaşama ve nitelikli konutlarda oturma hakkı olduğu düşüncesinden yola çıkan KİPTAŞ Silivri 4. Etap Konutları projesi, kentle bütünleşen yaklaşımı; fonksiyonel, çağdaş, özgün, renkli mimari tasarımı; geniş ve ferah balkonları; yeşil alanları ve rekreasyon birimlerinin yanı sıra nitelikli, kaliteli ve hızlı inşa süreciyle de Türkiye’deki sosyal konut anlayışını bir üst seviyeye taşıyor.

Yalnızca Türkiye’de değil uluslararası ölçekte de dikkat çeken proje IDA – International Design Awards (Uluslararası Tasarım Ödülleri) 2020 kapsamında Düşük Maliyetli Konut Kategorisi’nde Bronz Ödül’e layık görüldü.

KİPTAŞ Silivri 4. Etap Konutları projesi tüm bu özelliklerinin yanı sıra; katılımcı ve şeffaf süreciyle dikkat çekti.

Ayrıca KİPTAŞ, sosyal konut projesine eşlik edecek bir sosyal sorumluluk projesi de hayata geçirdi. Konut sakinlerinin yaşadıkları yeri daha iyi tanımaları, gerekli bilgileri edinmeleri için bir Kullanım Kılavuzu hazırladı.

Kentle Bütünleşen Yaklaşım

Şehir merkezinin 67 km batısında, Marmara Denizi sahilinde bulunan İstanbul’un Silivri ilçesinde 95.318 metrekarelik bir alana yerleşen KİPTAŞ Silivri 4. Etap Konutları projesi; 32 bloğa yayılan 1.396 konut, 50 ticari birim ve 1 kreş olmak üzere toplam 1.446 bağımsız birimin yanı sıra sosyal donatılar ve geniş bir peyzaj alanından oluşuyor. E84 ve D100 otoyollarıyla çevrelenen ve KİPTAŞ Silivri 3. Etap Konutları’nın yan parselinde konumlanan KİPTAŞ Silivri 4. Etap Konutları’nda yerleşim planı, sosyal donatılar ve sirkülasyon ağı kentle bütünleşmeyi amaçlayacak biçimde kurgulandı.
Duvarlar ve kontrollü giriş-çıkış kapıları ile kentten kopuk olarak tasarlanmış konut sitelerinin tersine, KİPTAŞ Silivri 4. Etap Konutları’nda kentin mevcut yaya ve taşıt akslarının kesintiye uğramaksızın konut grubunun içinde devam etmesiyle mahalle dokusu sürdürüldü.

Arsanın topografyası, tasarımı şekillendiren önemli bir veri olarak değerlendirildi. Yapı blokları birbirlerine uyumlu bir biçimde eğime yerleşirken arazide eğimin en az olduğu alan peyzaja ayrılarak projeyi besleyen yeşil bir vadiye dönüştürüldü. Vadinin iki yakası yaya yollarıyla birbirlerine bağlanırken çevresinde kurgulanan sosyal alanlarla tamamlandı.

Herkes için Tasarım ve Herkes için Erişilebilirlik

Bu projede yaşam hakkı ile örtüşük olan barınma hakkının yanına, herkesin hakkı olan “tasarım” da dâhil edildi. Ev sahibi olmayan İstanbulluların iyi bir “tasarıma” erişebilmesi için uygun ödeme seçenekleri ile alternatif bir finans modeli geliştirildi. Projede en az yüzde 40 engelli vatandaşlar, şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimleri için 50’şer adet kontenjana ek olarak 50 adet konut da pandemi sürecinde görev yapan sağlık çalışanlarına ayrıldı.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında, özellikle kırılgan durumda olan insanların; kadınların, çocukların, engellilerin ve yaşlıların ihtiyaçlarına özel önem gösterildi. Projede yol güvenliğinin artırılması amacıyla erişilebilir mekânlar oluşturuldu. Merdiven ve rampalarla desteklenen alternatifli bir dolaşım kurgusu ile yaya ve bisiklet kullanımı teşvik edildi. KİPTAŞ Silivri 4. Etap Konutları’nda ayrıca 641 araçlık açık otopark tasarlandı.

Kente Kazandırılan Kamusal Alan

Sadece bir konut alanı değil kente kazandırılacak bir kamusal alan üretmeyi de amaçlayan bu projede, blokların yollarla ilişkili zemin katlarında konumlandırılan ticari birimler ve sosyal donatılar yeşil alanlarla birleşerek mahalle dokusunu güçlendirdi. Konut bloklarının üst kotlarında oluşturulan teraslar ve konut bloklarının değişken ve hareketli silüeti sayesinde organik bir sokak dokusu elde edildi.

KİPTAŞ Silivri 4. Etap Konutları’nda parsel alanının %40’ını oluşturan yeşil alanlar, çağdaş bir peyzaj anlayışıyla düzenlendi. Rekreasyon, oyun ve spor alanlarının yanı sıra projedeki her konutun kapanmaz manzaraya sahip geniş balkonlar ile yeşile değmesi sağlandı.

Fonksiyonel Konutlar, Geniş ve Ferah Balkonlar

Kullanıcılara ve kente bugünün ve geleceğin ihtiyaçlarına yanıt veren kullanışlı ve özgün daireler sunan KİPTAŞ Silivri 4. Etap Konutları, benimsediği çağdaş mimari dille farklılaşmaktadır.

KİPTAŞ Silivri 4. Etap Konutları; ortalama kat brüt alanları 86 m² olan 474 adet 2+1 açık mutfak, 92 m² olan 702 adet 2+1 kapalı mutfak ve 111 m² olan 220 adet 3+1 kapalı mutfak olmak üzere toplam 32 blokta 1.396 konuttan oluşmaktadır. 2+1 açık mutfak tipi daireler, A, B, C ve D bloklarında; 2+1 kapalı mutfak tipi daireler, A, B ve C bloklarında ve 3+1 daireler, A ve D bloklarında yer almaktadır.

Konut tipleri, cephe tasarımında kullanılan renklerle ve dinamik balkon kurgusuyla özgünleştirildi. Her konut birimi için yaklaşık 5 m2 büyüklüğünde balkonlar tasarlandı; iki tip olarak projelendirilen balkonlar cephede lineer yerine asimetrik düzende konumlandırılarak hareketli bir cephe kompozisyonu elde edildi.

Dünya genelinde yaşanan pandemi sebebiyle kentte sosyalleşebilmenin ve temiz havaya erişimin öneminin arttığı bugünlerde, pandemi öncesi tasarlanan KİPTAŞ Silivri 4. Etap Konutları geniş balkonlarıyla bugünün ve geleceğin ihtiyaçlarına cevap vermektedir.

Renkli ve Özgün Cepheler

Balkonların oluşturduğu hareketli düzenin yanı sıra kentin dinamikliği projeye de yansıtıldı. Kullanıcıların kent ile kurdukları bağı ve mahalle algısını güçlendirmek, tekdüzeliği önlemek amacıyla blokların cephelerinde farklı renkler kullanıldı.

Kaliteli, Nitelikli ve Hızlı İnşaat

Sağlık, güvenlik, hijyen gibi kriterlere öncelik veren KİPTAŞ Silivri 4. Etap Konutları, birinci sınıf malzeme ve yüksek inşaat kalitesiyle hayata geçirildi.

Nitelikli, kaliteli ve güvenli bir inşaatın kısa sürede tamamlanabileceğine örnek teşkil eden KİPTAŞ Silivri 4. Etap Konutları’nın teslimleri, projenin sözleşme iş bitim tarihinden 5 ay önce başladı.

Katılımcı ve Şeffaf Süreç

“İyi yaşamak herkesin hakkı” söylemiyle yola çıkılan proje, katılımcı bir tasarım anlayışıyla en başından itibaren kullanıcıların da fikri alınarak şekillendirildi. Yapılan anketlerin sonucu, tasarım ve finans modeli kararlarında yönlendirici oldu. Nitelikli konutları uygun ödeme seçenekleri ile ev sahibi olmayan İstanbullularla buluşturan alternatif bir finans modeli benimsendi. Ayrıca, KİPTAŞ sosyal medya hesaplarında düzenli olarak şantiye videoları paylaşılarak şeffaf bir inşaat süreci yürütüldü.

Bir Sosyal Sorumluluk Projesi olarak KİPTAŞ Silivri 4. Etap Konutları Kullanım Kılavuzu

Sosyal konut standartlarını üst seviyeye taşıyan KİPTAŞ, kullanıcıların Silivri 4. Etap Konutları’nı daha iyi tanımaları, evleriyle ilgili merak ettikleri tüm sorulara yanıt bulabilmeleri için bir Kullanım Kılavuzu hazırladı. Daire anahtarlarıyla birlikte teslim edilen bu kılavuz aracılığıyla konut sakinleri yaşadıkları semte, KİPTAŞ Silivri 4.Etap Konutları’na, oturdukları blok ve daireye ait bilgilere ulaşabilecek, evlerinde yapılan bakım ve tadilatları kayıt altına alabilecek.

Künye
Proje Yeri: Silivri, İstanbul
Proje Tipi: Konut Sitesi / Grubu
Proje Tipi Grubu: Konut
Mimari Proje Ekibi: Anna Cojocar, Kiptaş Proje Etüd Müdürlüğü, Deniz Yıldırım, Büşra Nur Topyıldız, Can Özkan, Ayhan Öçkaç, Eylem İşler Kahraman, Cengiz Gültek
İşveren: KİPTAŞ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Fotoğraf: Cemal Emden, Mustafa Alkaç
İnşaat Başlangıç Yılı: 2020
İnşaat Bitiş Yılı: 2022
Arsa Alanı:

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Murat Şahin