+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Milas Atatürk Spor Salonu

Team Fores, Muğla Milas'ta tasarladığı spor salonununu anlatıyor:

Batı Anadolu'da Antik Yunan uygarlıklarının kurulduğu, geliştiği, sonrasında birçok medeniyet ve beyliğe ev sahipliği yapmış, bölgenin fikri, ekonomik ve sosyolojik başkenti olan Milas, günümüzde de Türkiye'nin en çok yerli ve ikinci en çok yabancı turist alan Muğla ilinin ulaşım köprüsü niteliğindedir. Kentin sahip olduğu iki havalimanından, büyük olanı bu ilçe sınırları içinde ve ilçe merkezine sadece 15 km uzaklıktadır. Ayrıca Türkiye'nin kültür turizminin başkenti konumunda olan Milas ilçesinde toprağı nereden kazarsanız kazın, tarih fışkırır.

Milas ilçesinde iki önemli projenin yapılması söz konusuydu. İlki, mevcut spor salonunun yıkılarak, daha modern, uluslararası müsabakalara uygun standartlarda, ilçe spor müdürlüğüne ofis hizmeti de verebilecek idari binası bulunan bir bina inşa edilmesiydi. Diğeri ise halkın sportif ve sosyal ihtiyaçlarına cevap verebilecek kamusal bir park alanıydı. İki yıldır her ikisine de arsa bulmakta zorlanan Belediye'ye sunulan çözüm, iki fonksiyonu tek binada birleştirmek yönünde oldu. Bu çözüm aynı zamanda projenin de anafikrini oluşturdu.

Projenin yapılacağı bölgeyi ziyaret etmek, Milas'ın son derece kurak yaz günlerinden birine denk geldi. Kavurucu güneş etkisini hissettirirken, kuzeyden güneye doğal olarak oluşmuş rüzgar koridorları haricinde bir ferahlama imkanı bulmak hayli güçtü. Lozan Caddesi'ni Atatürk Caddesi'ne bağlayan Barış Caddesi'ndeki yüksek çam ağaçları, gölgesi ve yönlendirmesiyle doğal bir rüzgar promenadı oluştururken, spor salonu ve park yapılacak alan tam da bu koridorun yanındaki başlangıç parselinde bulunmaktaydı.

Hem park, hem kapalı salon yapmak, hem güneşten korunabilmek, hem de rüzgarı toplayıp, yönlendirerek kalabalığa ulaştırmak, tüm bunları yaparken bölgedeki otopark alanı ihtiyacına çözüm aramak, kavurucu Milas güneşi ve sağanak Milas yağmurundan korunabilmek fikirleri, tek bir projede toplanmıştı. Aynı zamanda yapılacak proje Milas'ı geçit olarak kullanan yerli ve yabancı turistleri kentin içine çeken bir nirengi bina olma özelliğini de sağlamalıydı. Bu bağlamda, Lozan Caddesi'nden yüksekten alçağa doğru yönelen geniş saçağı, sade, ağırbaşlı, adeta havada asılı duran polikarbonat cepheli salon kütlesi, hem o yolu her gün kullanan Milaslılara hem de geçici sakinlere hoş bir karşılama sunacaktı.

Yapı, şehirlerarası müsabakalara ve kentteki kulüplerin antrenmanlarına ev sahipliği yapmak üzere tasarlandı. Yapının araziyle kurduğu ilişkide spor salonları için ideal yönlenme olan kuzey-güney aksı yerleşimi göz önünde bulunduruldu. Yönetim ofisleri, sporcuların hazırlık mekanları ve izleyicilerin servis mekanlarını bünyesinde barındıran idari kütle, spor salonu ve tribün yapısından koparıldı. İdari kütlenin giriş katı, yapının kent parkı cephesi ile hükümet konağı cephesi arasında geçişe izin verecek şekilde boşluklu olarak tasarlandı. Bu boşlukların aynı zamanda parkın rüzgar tüneli görevini görmeleri ve doğal havalandırma sağlamaları amaçlandı.

Hükümet Konağı cephesinden alınan ana girişler izleyiciler ve sporcular için ikiye ayrıldı. İzleyicilerin bir dış merdiven ile doğrudan tribün katına ulaşımı sağlanırken, sporcuların idari bina içine alınıp, başka bir iç merdiven ile önce soyunma ve ısınma odalarına, oradan da sahaya ulaşmaları amaçlandı. Böylelikle farklı giriş ve sirkülasyon ile binaya ulaşan izleyici ve sporcuların sahayı da farklı kotlarda kullanmaları sağlanırken, özellikle kalabalık izleyici gruplarının olduğu müsabaka günlerinde giriş-çıkış anlarında bir karmaşanın oluşması engellendi. Ayrıca tribünlerle direkt ilişkili ve kapalı park alanına ulaşan acil çıkış merdivenleri sayesinde, tahliye senaryosu en hızlı şekilde çözümlendi. Ampute takım oyuncuları ile engelli sporcu ve izleyiciler için, acil durumlarda çalışacak olan iki acil asansörü sayesinde de, engellilerin park alanına ve sokağa hızla tahliyesine imkan tanındı.

Yönetim ofisleri idari kütlenin zemin katında konumlanırken sporcuların soyunma-ısınma odaları bir üst kata yerleştirilirdi. En üst katta da tribünlere köprüyle bağlanan, izleyicilerin kullanımına yönelik kantin, vestiyer ve tuvalet birimleri çözüldü.

Kütlesel hareketin vurgulandığı saha ve tribün kısmının cephesinin gün ışığını difüze ederek ve güneşin yönü ne olursa olsun kamaşmaya mahal vermeyerek ışığı içeri alan polikarbonat malzemeyle kaplanması, idari kütlenin ise kapaklı reflektif cam cephe üzerine, Batı güneşinin etkisini azaltmak için kumaş 'mesh' ile giydirilmesi hedeflendi. 'Mesh'in idari kütlenin cephesine takılan ve izleyicileri tribün katına ulaştıran merdiven için de bir gölgelik ve koruma sağlaması amaçlanıdı.

Spor salonu brüt beton kolonlar üzerinde yükselirken maksimum açıklık kaygısı ve ekonomik gerekçelerle saha ve tribün kütlesinin taşıyıcı sistemi konvansiyonel makas kurgusuyla, çelik olarak çözüldü. Kütlesel ve mekansal anlamda spor salonundan koparılan idari kütle, en uygun açıklıklarla, betonarme olarak ele alındı.

Künye
Proje Yeri: Muğla, Milas
Proje Tipi: Spor Salonu
İşveren: Milas Belediyesi
İç Mekan Projesi: TeamFores
Statik Projesi: Gelişim İnşaat Proje
Proje Başlangıç Yılı: 2013
Proje Bitiş Yılı: 2013
Arsa Alanı: 2760 m2
Toplam İnşaat Alanı: 2914 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Serter Karataban