+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Payguru Ofis

mimaristudio, İTÜ Teknokent Arı-1'de bulunan Payguru Ofis'in iç mekan projesini anlatıyor:

İTÜ Ayazağa Kampüsü içinde yer alan ilk Teknokent yapısı olan Arı Teknokent-1 içinde, toplam 210 m2 alana sahip Payguru Ofisi, mimaristudio ekibinin iç mimari tasarım, projelendirme ve saha uygulama çalışmaları ile hayata geçmiş bir teknoloji ofisi projesidir. In-app, web, mobil site, abonelik ödemeleri gibi hizmetler veren ve tüm regülatif istekleri karşılayan yeni nesil ödeme platformu olan Payguru, değişen ülke ve iş koşullarına uyum sağlayarak 2015 yılında şirket içi bir değişime gitmiştir. Bu değişime de ilk olarak fiziksel yapıdan yani ofislerinden başlamışlardır. Firmanın gelişen iş hacmi sonucunda yeniden ele alınan mevcut çalışma alanında, ekibin faaliyet gösterdiği sektördeki dinamik yapı ve genç çalışan profili tasarımın önemli çıkış noktalarıdır. İç mimari dilde ve ince yapı malzemelerinin kullanımındaki hareketlilik, bu referanslara bir gönderme niteliğindedir. Planlamada özellikle gün ışığı kullanımı ön planda tutulurken, mekanın her noktasının gün ışığından yararlanabilmesi amaçlanmıştır. Firma içi birimlerin yerleşim planında birbirleri ile ilişkilerine dikkat edilmiş, birimler arası ayrımlar peyzaj öğesi ile sağlanmıştır. Özellikle ofisin bahçe ile direkt olan ilişkisi, mekan içinde tasarlanan peyzaj uygulamalarını güçlendirmiştir.

Mekana gelenler ilk olarak ana karşılama holünden geçerek özel imalat bir karşılama bankosuna ulaşmaktadır. Genel mekan algısının anlaşılmaya başlandığı banko alanında gelen misafirlerin yanında çalışanların da dinlenme alanı olarak kullandığı bir ağırlama alanı mevcuttur. Oyun konsolu ile de çeşitlendirilen alan hemen yanında planlanan servis mutfağı ile de ilişkilendirilmiştir.

Giriş alanından hemen sonra geçilen ana mekan ise dengeli bir planlamaya sahip, açık bir çalışma alanıdır. Şirket içi organizasyonuna göre planlamada yönetici grupları açık çalışma alanı yaklaşımında çalışan diğer ekiplerden ayrı tutulmamıştır. Ayırım sadece kullanılan mobilya gruplarında ve renklerde vurgulanmıştır. Bu yaklaşım içinde firma üst yönetimi çalışma birimi ise yarı açık bir alanda, toplantı işlevini de içinde barındıran 8 metrelik bir çalışma bandı üzerinde çözümlenmiştir. Tüm bunların yanında ise özel toplantılar için yarı kapalı bir toplantı odası ayrıca planlanmıştır.mimaristudio, proje içinde kullandığı yapı malzemelerinde, kendi tasarım yaklaşımında olduğu gibi sayıca az ve sade ancak konsepti tamamlayıcı ürünler tercih etmiştir. Zeminlerde yükseltilmiş döşeme üzerinde 5 mm kalınlığında karo PVC ürünler, firmanın teknolojik yüzünü yansıtacak bir şekilde yorumlanmıştır. Mekanın hacim geometrisinin akustiğe olan etkisi için ise yapılan hesaplar sonunda farklı ebatta ve konsepti tamamlayan renklerde akustik paneller kullanılmıştır. Bu paneller aydınlatma armatürleri ile birlikte düzensiz bir kurguda, girift bir yerleşim planı oluşturmaktadır. Ofis içinde kullanılan hareketi ve sabit tüm mobilyalarda da mimaristudio konsepte uyumu ön planda tutmuştur. Çalışma masası gruplarında net hatlı, çalışma koltuklarında teknolojisi yüksek ve dinamik ürünler tercih edilmiştir. Dosya dolaplarında ise mimaristudio tarafından mekan konseptinin bir parçası olan ürünler tasarlanmıştır. 3 ayrı renk ve farklı ölçülerde tasarlanan bu ürünler alışılmış mobilya çizgisinin dışına çıkmaktadır.

Binanın aydınlatma tasarımı genel mekan kurgusunun bir parçası olarak mimaristudio ekibi tarafından şekillendirilmiştir. Mekanın tamamında LED teknolojisi tercih edilmiştir. Projenin farklı noktalardaki aydınlatma seviyeleri ve hesaplamaları ile aydınlatma danışmanlığı için Crealux firmasından profesyonel destek alınmıştır. Aydınlatma kurgusunu oluşturan ve genel aydınlatmayı sağlayan lineer LED profil ürünlerin yanında, belirli alanlarda dekoratif ürünler tercih edilmiştir. mimaristudio diğer projelerinde olduğu gibi bu projede de grafik ve görsel çalışmalara önem vermiştir.

Tüm ofis boyunca kesintisiz uygulanan ve çeşitli mottolardan oluşturulan görsel çalışmada mimaristudio ekibinin fikirleri Future-ist firmasının kreatif çalışmaları ile vücut bulmuştur. Bu işbirliği ile firmanın kurumsal kimliği ile uyumlu, motive edici, dinamik ve eğlenceli bir çalışma ortaya çıkmıştır.Proje, son yıllarda mimaristudio ekibinin "start-up"lar için olan proje çalışmalarının bir devamı niteliğinde olup, işverenin kimliği, vizyonu ve hedeflerini yansıtan bir çalışma olarak tamamlanmıştır.

Harita
Künye
Proje Yeri: İstanbul, Sarıyer
Proje Tipi: Ofis
Proje Tipi Grubu: Ticari
İşveren: Payguru
Ana Yüklenici: Dilek Mimarlık
Peyzaj Mimarlığı: mimaristudio
Uygulama Projesi: mimaristudio
Aydınlatma Projesi: mimaristudio
Grafik Tasarım: mimaristudio, Future-ist
Mekanik Projesi: Dilek Mimarlık
Elektrik Projesi: Frekans Elektrik
Akustik Danışmanı: Slalom Italy
Fotoğraf: Alp Eren, ALTKAT Architectural Photography
Şantiye Yöneticisi: Mutlu Bıçakçıoğlu
Proje Başlangıç Yılı: 2015
Proje Bitiş Yılı: 2015
İnşaat Başlangıç Yılı: 2015
İnşaat Bitiş Yılı: 2015
Toplam İnşaat Alanı: 210 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Ayça Akkaya Kul

Önder Kul
Yardımcı Mimar(lar)
Leyla Arslan