İlgili Projeler

Antakya Organize Sanayi Bölgesi İdari ve Sosyal Tesis Yapısı

Antakya Organize Sanayi Bölgesi İdari ve Sosyal Tesis Yapısı, Ahmet Sarıgül tarafından tasarlandı.

Organize sanayi bölgesindeki kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanan yapı, ana yol güzergahında yaklaşık 5.500 m2 alana sahip bir parselde yer almaktadır. İdari, sosyal ve ticari birimlerin bir arada olduğu karma işlevli yapının toplam kapalı alanı 1650 m2dir. Arazide üç farklı kotta yaya ve araç ulaşımının sağlandığı giriş noktaları bulunur. Ana cadde alt kotundan ticari işyerlerine, eğim sayesinde oluşturulan ikinci kot ile konferans salonu ve restorana, üst cadde giriş kotundan ise bölge müdürlüğü idari birimlerine ulaşım sağlanır. Ofis, sosyal ve ticari mekanların farklı kotlarda konumlanması işlev ve ihtiyaçlara göre dolaşımı sağlamakta, yoğunluğu dengelemektedir.

Cephede dış ortam koşullarından etkilenmeyen seramik malzeme tercih edilmiştir. Bu sayede kütle oluşturulurken planlanan, tasarımda ulaşılmak istenen anıtsal ifade vurgulanmıştır. Projede genel olarak gri ve antrasit tonlar kullanılmış, idari birim ve iş yerleri zıt renk kullanımı ile birbirlerinden ayrılmıştır. Cephede kullanılan düşey metal korkulukların görsel sunumu farklı açılardan zenginleştirmesi sağlanmıştır. İç mekanlarda antrasit tonlara ahşap malzeme eşlik etmiştir. İdari birim, dairesel merdiveni merkeze alan galeri boşluklu bir giriş ile kullanıcıları karşılar. Gri renkli yüzeler, ahşap merdiveni etrafından sararak içinde muhafaza eder. Gün ışığının farklı zamanlarda farklı dokular oluşturduğu mekanlar elde etmek istenmiştir. Giriş ve galeride bulunan grid tavan dekoru içindeki aydınlatma ürünleri tasarıma uygun şekilde özel ebatlarda üretilmiştir.

Yapıda betonarme ve çelik konstrüksiyon taşıyıcı sistemler birlikte kullanılmıştır. İdari toplantı odsasının taşıyıcı sistemi, alt katlardaki kolon sisteminin devam etmemesi ve cephedeki kütle hareketi gereği çelik konstrüksiyon olarak inşa edilmiştir.

Parselde bulunan bir trafo ile mevcut binalar, yapının konumlandırılmasında ve planının oluşturulmasında etkili olmuştur. Ayrıca mevcut binalar, güncel ihtiyaçlar doğrultusunda işlevleri değiştirilerek yeni yapı ile uyumlu bir şekilde revize edilmişlerdir. Arazideki eğimin ıslahına yönelik yaklaşık 800 m2 istinat duvarları inşa edilmiş, mevcut yeşil alan ve ağaçların korunması ile birlikte yerleşimin bütününe odaklanan bir çevre düzeni ve peyzaj çalışması yapılmıştır.

Künye
Proje Yeri: Antakya, Hatay
İşveren: Antakya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu
Danışman: Sami Arıca
Ana Yüklenici: Antakya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu
Peyzaj Mimarlığı: Ahmet Sarıgül
İç Mekan Projesi: Ahmet Sarıgül
Konsept Tasarımı: Ahmet Sarıgül
Uygulama Projesi: Ahmet Sarıgül
Cephe Tasarımı: Ahmet Sarıgül
Statik Projesi: Cem Beyazıt
Mekanik Projesi: İsyan Havvat
Elektrik Projesi: Cihan Çulha
Tesisat Projesi: İsyan Havvat
Çelik Projesi: Cem Beyazıt
Yangın Tahliye Projesi: İsyan Havvat
Maket: Ahmet Sarıgül
Mimari Mesleki Kontrollük: Ahmet Sarıgül
Şantiye Yöneticisi: Ahmet Sarıgül
Proje Başlangıç Yılı: 2019
Proje Bitiş Yılı: 2020
İnşaat Başlangıç Yılı: 2020
İnşaat Bitiş Yılı: 2021
Arsa Alanı: 5493,56
Toplam İnşaat Alanı: 1643,30

Pin It
Mimar

Ahmet Sarıgül

Sami Arıca