Bodrum Karma
Villa yerleşimi projesi, DENİZ GYO’nun çağrıldığı davetli bir konkur için hazırlanmış olup Bodrum Yarımadası‘nda yer alıyor.
Arsanın konumuna uygun olarak tasarlanan üniteler en iyi manzarayı yakalarken, Bodrum’un rahatsız edebilecek Batı güneşine yan duvarlarını dönüyor. Yüzde on beş civarındaki arazi eğimi, blokların üst katının bir öndeki blok üzerinden manzara görmesine elverişli ve villaların kaydırılarak yerleşmesiyle her bir atlayan sıradaki ünitelerin alt katları da manzaradan yararlanabiliyor. Bu etkinin daha da artması için tasarımda zorunlu tutulan on altı metreyi geçmeyen blok boyu, arazi eğimine dik konularak sıraların birbiri arkasında göreceli olarak daha da yükselmesi sağlanıyor. Ayrıca bu yerleşim tarzı, bloklar arasında daha fazla yeşil alan ve manzara açıklıkları oluşturulmasına imkân tanıyor.
Arazinin en yüksek kısmı Apart Otele ayrılarak, yerleşimin girişinde genel otopark yerleri oluşturuluyor. Villalar arasındaki yollar yaya yolu olarak tasarlanıyor. Doğu ve batı yönündeki yollar ise sadece acil durumlarda hizmet vermek amacıyla sahil kısmındaki peyzaj alanı ile birleştiriliyor. Alandaki araçlı ulaşımı sağlamak amacıyla yerleştirilen buggy istasyonları için Apart Otel girişine ve doğu-batı kıyı bandına yakın park alanları oluşturuluyor.
Villaların tasarımında geleneksel yapı malzemesi ile modern malzemeler bir arada kullanılıyor. Zemin katlarda 25 cm kalınlığında yığma taş duvar, sandviç sistemle yapı bloklarının etrafını sarıyor ve ara bölücü bahçe duvarlarını oluşturuyor. Bodrum kat ön cephesi açığa çıkabilecekken, plan kararlarının bu yüksekliğe bir metreden fazla izin vermemesi yan bahçelerin kullanılmasını gerektiriyor. Bina yan cephelerinin bodrum katlarında tasarlanan çökmüş bahçeler, geleneksel Rum tipi Bodrum evlerinin iç avluları tarzında kullanılıyor. Enerji tasarrufu için ise çatılarda güneş kolektöri, PV paneller ve klima dış üniteleri için manzaraya olumsuz katkısı olmayan teknik hacimler bulunuyor.