Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Kütüphanesi
Sur-i Sultani içinde Gülhane Parkı’nda bulunan eski Telgrafhane yapısı, KOOP Mimarlık ve Müze Sergi İşleri tarafından 2017 yılında araştırma kütüphanesi olarak yeniden işlevlendirildi.KOOP Mimarlık, projeyi anlatıyor:
Arka cephesini surların oluşturduğu Telgrafhane bir 19’uncu yüzyıl yapısı. İki kısımdan oluşan yapının bir kısmı özgün plan ve yapı elemanlarını korurken, diğer kısmın iç duvar ve döşemeleri 20’inci yüzyılda sökülerek betonarmeye çevrilmişti.
Beden duvarları taş/tuğla yığma ve volta döşemeli olan giriş kısmında özgün plan ve malzemeler korundu. Yapının ana okuyucu salonunu oluşturan ikinci kısımda ise beden duvarları korunarak betonarme ekler söküldü. Elde edilen büyük tek hacim Prof. Dr. Fuat Sezgin’in 50 bin kitabı ve alınması planlanan bir o kadar kitaba ev sahipliği yapacak bir kütüphane olarak tasarlandı.
Tasarım aşamasında, mevcut yapı ile tarihi sur duvarları ve Gülhane Parkı’nın doğası arasında iç mekândan dışarı uzanan bir ilişki kurulması düşünüldü. Kullanıcılar için sakin, doğanın içerisinde, huzurlu bir kütüphanede bulunma hissinin iç mekân tasarımında kullanılacak temel mimari unsurlar ile sağlanmasına özen gösterildi. Yeni strüktür ile oluşturulan asma kat yerleşimi ve açıkta bırakılan ahşap çatı makasları kullanıcılar için ferah bir mekân algısı oluşturması amaçlandı. Duvar, zemin renkleri, aydınlatmalar ve grafik tasarımlar ile kullanıcının odaklanması ve tek başına doğru alanlara yönlenmesi sağlandı.
Eski telgrafhane binası, kullanıcıların bilimler tarihi ile ilgili çalışmalarını ve araştırmalarını yürütebilecekleri bir kütüphaneye dönüştü.