Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Saye

Bir üretim ve paylaşma platformu olarak KOOP Mimarlık tarafından tasarlanan Saye Tarlabaşı, Beyoğlunda konumlanıyor.

Tasarımcılar projeyi anlatıyor:

‘Saye’ ilhamı, sanat yoluyla ifadeyi ve kolektif yaratımı barındıran uluslararası bir sanat topluluğu. Bugüne kadar denizde ve karada çeşitli mekanlarda devam eden çalışmalarını Tarlabaşı’nda da gerçekleştirmek üzere bu mütevazi yapıya yerleşti.

Yapı İstanbul, Beyoğlu, Tarlabaşı semti Bülbül mahallesinde Küçük Duvarcı Sokak ve Mısır Buğdayı Sokağı’nın kesişiminde yer alıyor. 1900’ler başında yığma sistemde inşa edilen yapıya üç ayrı kottan erişim sağlanıyor. Özgün işlevi konut olan yapı restorasyon projesiyle çok amaçlı kültür mekânı olarak yeniden işlevlendirildi.

Restorasyon projesi kapsamında yapının önce analitik belgeleme çalışmaları yapıldı. Daha sonra yapının özgün durumuna yönelik araştırmalar yapıldı. Bu çalışmalarla erişilen bilgiler eşliğinde yapı niteliksiz eklerinden arındırıldı. Özgün pencere boşlukları tespit edildi ve cephedeki özgün açıklıklar yeniden oluşturuldu. Detayı bilinen mimari elemanlar, kapı ve pencere doğramaları özgün detayında yeniden üretildi. Hakkında bilgiye ulaşılamayan mimari elemanlar, doğramalar ve detaylar çağdaş ve yalın şekilde tasarlandı.

‘Saye’, üretim ve paylaşma platformu olarak zaman zaman tiyatro gösterileri, performanslar, sergiler ve çeşitli atölye çalışmalarına ev sahipliği yapıyor. Bu kapsamda esnek kullanıma uygun mekanlar oluşturuldu. İç mekân olabildiğince detaydan arındırıldı ve açık bırakıldı. Bahçe bir toplanma, temsil, iletişim mekânı olarak kurgulandı. Bulunduğu çevre ile birlikte yaşayan, çevresini de yaptığı işlere dahil eden bir platform olması hedefiyle bahçe çitleri olabildiğince geçirgen, çevresi ile yabancılaşmayan, ham kereste ile yapıldı.

Künye
Proje Yeri: Tarlabaşı, Beyoğlu, İstanbul
Mimari Proje Ekibi: Yusuf Burak Dolu, Merve Torlak, Mutlucan Lokmanoğlu
İşveren: Eda Önsel
Ana Yüklenici: Hasan Hüseyin Kavalcı
Uygulama Projesi: KOOP Mimarlık
Mekanik Projesi: Elsa Proje
Elektrik Projesi: Mental Proje
Fotoğraf: Ufuk Pehlivan, Saleh Malek, Merve Torlak
Mimari Mesleki Kontrollük: Yusuf Burak Dolu
Şantiye Yöneticisi: Merve Torlak
Proje Başlangıç Yılı: 2021
Proje Bitiş Yılı: 2021
İnşaat Başlangıç Yılı: 2021
İnşaat Bitiş Yılı: 2022
Arsa Alanı: 75 m²
Toplam İnşaat Alanı: 135 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Yusuf Burak Dolu

Merve Torlak

Mutlucan Lokmanoğlu