Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Fatih Belediyesi Merkez Kütüphanesi İç Mekan Projesi

İstanbul’un en büyük kütüphaneleri arasında yer alan Fatih Merkez Kütüphanesi, Fatih Belediyesi’nin zemin katında bulunarak belediye binasının kapılarını halka açmaktadır.

Her ne kadar fiziksel bağ güçlü olsa da kullanıcılar açısından bir ayrım söz konusudur. Bu sebeple kütüphanenin, belediye faaliyetleri ile erişimin noktalarının ayrılması, önemli unsurlardan biri haline gelmiştir. Bu nedenle giriş -çıkışlar yeni planlama doğrultusunda düzenlenmiştir. Kütüphane için en önemli konu, çalışmak için sessiz ve izole olmuş bir alana sahip olmasıdır. Bu bakımdan projede kademeli bir geçiş sağlanarak 7/24 açık kamusal alanlar, yarı izole mekanlar ve bireysel çalışma alanları tanımlanmıştır. 

Uzay kafes sistemi ile kapatılan iç avlunun merkezinde, mekânı zenginleştirmek ve misafir deneyimini artırmak adına kütüphane çalışma alanlarının kullanımına uygun bir amfi eklenmiştir. Ses kurgusu düşünülerek, iç avluda akustik panellerden oluşan ikinci bir yüzey yaratılmıştır. Bu paneller sayesinde yeni kütüphane avlusu ile mevcut bina cepheleri perdelenerek kütüphane misafirleri için tanımlanmış bir mekân akışı oluşturulmuştur.

Kütüphane girişi, iç mekân bitkileri ve doğal ahşap latalar ile yenilenmiştir. Galeri boşluğunda ve kütüphane girişinde bulunan latalar ile bir ritim yakalındı ve kütüphanenin iç avlusunda bu ritim akustik paneller ile devam ettirilmiştir. Böylece dinamik, iç mekân bitkileri ve doğadan esinlenerek belirlediğimiz renk tonları ile motivasyonu artıran ferah bir çalışma mekânı tasarlanmıştır.

Ayrıca, surların içinde kalan ve İstanbul’un özünü oluşturan Fatih’in hikayesi, yine İstanbul’u anlatan şairlerimizin sözleri ile kütüphane girişinde canlandırılmıştır. İç mekânda İstanbul’un kuşlarından esinlenerek tasarlanan sanat eseri ve şairlerimizden derlenen değerli cümleler ile tarihimize bir bakış sunulmuştur.

Künye
Proje Yeri: Fatih, İstanbul
Proje Tipi: Kütüphane
Proje Tipi Grubu: Kültür
İşveren: Fatih Belediyesi
Statik Projesi: 2e Mühendislik
Mekanik Projesi: Beta Teknik
Elektrik Projesi: Erk Proje
Akustik Projesi: Talayman Akustik
Fotoğraf: Kübra Harputluoğlu
Proje Başlangıç Yılı: 2020
Proje Bitiş Yılı: 2020
İnşaat Başlangıç Yılı: 2020
İnşaat Bitiş Yılı: 2021
Toplam İnşaat Alanı: 3.500 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Aysel Şerbetçi

Servet Ünver

Adlen Ayla Coşkun

Türker Fırat

Fatih Korkmaz

Fatih Tezman

Betül Keskin

Doğacan Gül

Kübra Harputlu