S. A. K. Evi
Ankara'da müstakil konutların bulunduğu bölgede, bağımsız üç katlı bir villa olarak tasarlanan proje, arazideki mevcut ağaçları koruyup, maksimum yeşil alana imkan vererek kullanıcı ihtiyaçlarına yalın bir biçimde çözüm getirmeyi hedeflemiş.Belgin Koz Mimarlık, projeyi anlatıyor:
Ankara'da müstakil konutların bulunduğu bölgede, bağımsız üç katlı bir villa olarak tasarlanan proje, arazideki mevcut ağaçları koruyup, maksimum yeşil alana imkan vererek kullanıcı ihtiyaçlarına yalın bir biçimde çözüm getirmeyi hedeflemiştir. Ev yaşantılarında, kentin yoğunluğundan sıyrılıp, tabiatla iç içe bir ortam isteyen ailenin beklentilerini karşılamak üzere 2014 yılında inşaatına başlanan proje 2016 yılında tamamlanmıştır.
Arsanın konumu, komşu parsellerdeki mevcut yapılaşma ve yön durumu dikkate alınarak yerleşimi yapılan bina; yola sırtını dönüp manzaraya açılmış ve yola yakın konumlanışıyla arkada geniş bahçe kullanımına imkan sağlamıştır.
Cephede, peyzajda, iç mekanda yapının tek bir dili olması esas alınmıştır. Mimarinin çağdaş, yalın ve net oluşuyla yarattığı dış etkinin, iç mekan düzenlemesinde tutarlı bir şekilde devam etmesi amaçlanmıştır. Bahçe tasarımında da cephedeki yalın dil baz alınarak oluşturulan setlerle her kotta farklı aktivite alanları yaratılmıştır.
Mekan organizasyonunda, fonksiyonların katlarda tek tek odacıkların içinde çözülmesi yerine; istenildiğinde aile bireylerinin bir arada olmasına imkan verecek mekansal bütünlüğü oluşturan mahaller içinde olması sağlanmıştır.
Yapıya girildiğinde, kullanıcılarına verilmek istenen dingin psikolojiyi sağlayabilmek için tasarımın tüm disiplinlerinde ve bileşenlerinde, aynı prensiple, yapının dengelerini oluşturan yalın çizgilere sağdık kalınmıştır.
Bodrum katta havuz ve hobi odasının bahçe ile fiziksel ve görsel bütünlüğü, geniş ve açılabilir cam cephe ile sağlanmıştır. Hobi alanı ve kapalı havuzu ayıran şeffaf duvar, bahçeyle kurulan bütünlük ilişkisini içeride de kuvvetlendirmekte, görüntüde tek bir mekan oluşturarak manzarayı kesintisiz kılmaktadır.
Giriş katta yer alan yaşam alanı, yemek odası, ve çalışma odası tek bir mekanda hareketli panellerle birbirinden ayrılarak esnek kullanım imkanı sağlanmaktadır. Gerektiğinde üç ayrı oda, gerektiğinde açık planlı tek bir mekan olarak kullanılan bu mahallerin açıldığı ortak teras, bir merdivenle alt bahçedeki açık oturma alanına bağlanmaktadır. Arazi eğiminin ve hakim manzara yönünün aynı olması sebebiyle yaşam alanları bu yönde konumlanmaktadır.
Yatak odaları birinci kata yerleştirilirken yine en az bölüntü ile geniş perspektifler sağlanmaktadır.
Güney cephede kurgulanan merdiven kovası, geniş cam cephesi ve çatı penceresiyle evin üç katına da ısı ve ışık sağlamakta; evin merkezinden üç kata dağılarak güneşlenme süresinin artmasına ve havalandırılmasına katkıda bulunmaktadır.