Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Apple Bağdat Caddesi

Foster + Partners tarafından tasarlanan, Apple’ın Türkiye’deki üçüncü perakende mağazası İstanbul Bağdat Caddesi’nde açıldı.

Foster + Partners ofisinin mimarlık ve mühendislik stüdyoları ile Apple’ın tasarım ekipleri arasındaki yakın iş birliği ile ortaya çıkan Apple Bagdat Caddesi, içinde bulunduğu çevrenin kendine has özelliklerine cevap veren basit ancak ahenkli bir tasarım sunuyor.

Bağdat Caddesi tarafından tek katlı, sundurma çatılı, basit bir yapı olarak algılanan mağazanın önünde bulunan, kaldırım ile aynı döşemeye sahip alan, cadde ile yapının girişi arasında yumuşak bir geçiş oluşturuyor. Yekpare bir iç mekana sahip yapı, kolonsuz strüktür sayesinde cadde, iç mekan ve arka bahçe arasında kesintisiz bir görsel bağ oluşturuyor. Ön ve arka cephedeki cam cephelerin oluşturduğu manzara, yoldan geçenleri arka bahçedeki yeşilliğe ve en nihayetinde mağazaya çekiyor.

Cadde kotundan mağazaya giren ziyaretçiler arkaya doğru devam ettikçe önce iki kat yüksekliğindeki havadar hacme ve akabinde arka bahçeye ulaşıyorlar. Arka bahçede uygulanan geniş taçlı ağaçlar, arsa sınırında bulunan duvar ve hemen arkasındaki yeşil çit, kullanıcıyı sarmalayan, samimi bir peyzaj oluşturuyor.

Arsada bulunan 4,8 metrelik kot farkı, mağazanın iki katlı olmasına olanak sağlamış. Alt katta, Today at Apple etkinliklerinin yapılacağı video duvarı ve Forum alanı ile ziyaretçileri karşılayan mekan, üst katta, diğer Apple mağazalarından da alışkın olduğumuz, Apple ürünlerinin sergilendiği koridorlardan oluşan bir mekan sunuyor. Mağaza, biri iki diğeri tek kat yüksekliğindeki cam cepheleri ve çatıda bulunan iki adet tavan penceresi ile aydınlık ve açık bir hacim sunuyor.

Aksaray Yaylak granit zemin, ahşap tavan ve traverten duvar kaplamaları, mekandaki doğal ışığı tamamlayıcı bir renk ve yansıma sunuyor. Yapıda kullanılan yeşil çatı uygulaması sayesinde ısı yalıtımı sağlanmış. Sulama için yağmur suyu biriktirme ve gri su geri dönüşüm sistemleri kullanılıyor.

Künye
Proje Yeri: Kadıköy, İstanbul
Proje Tipi: Mağaza
Proje Tipi Grubu: Ticari
İşveren: Apple
Fotoğraf: Apple, Nigel Young, Foster + Partners
İnşaat Bitiş Yılı: 2021

Pin It
Mimarlık Ofisi