İlgili Projeler

Ayka Apartmanı

İstanbul-Silivri’de konumlanan Ayka Apartmanı, NAArchitecture tarafından tasarlandı.

Mimarı Projeyi Anlatıyor:

İstanbul Silivri  ilçesi, Alibey Mahallesi 1741 ada 6 parsel Alibey Çeşme caddesi ve Göksel sokakta yer alan yapı, 835 m2 arsa üzerine inşa edilmiştir.

24’ü mesken ve 4’ü ticari olmak üzere 28 bağımsız bölümden oluşan yapının 2.bodrum katı otopark, 1.bodrum ve zemin katları ticari olarak kullanılırkan diğer 4 kat mesken olarak işlevlendirilmiştir.

Bitişik nizam olarak tasarlanan yapının parsel derinliğinin 33 m olması ve iki sokakatan da cephe alması sebebiyle; yapı bloğu sokaklara paralel bir eksen üzerinde ikiye ayrılmıştır. Bloğun ikiye ayrılması ile komşu parsellerin mevcut arka bahçe izleri devam ettirilmesi ile birlikte, yapının ihtiyacı olan ışık ve hava koridoru da elde edilmiştir.

Koridorun merkezide her iki bloğa eklemlenen çekirdek yer almaktadır. Mevcut dokudaki arka bahçe sürekliliği blok içlerine kadar ilerleyerek çekirdek bağlantısına ulaşmaktadır.İç bahçe olarak kullanılan boşluklardan tüm katların iç kısma bakan odalarının ışık ve hava alması sağlanmaktadır.

Yapı cephesinin 26 m uzunlukta olması ile mevcut sokak dokusunda oluşabilecek masif görüntüyü engellmek amacı ile asal fonksiyonların dışavurumu ilkesinden faydalanılarak  yapı cephesi yatayda parçalanmıştır. Bu parçalanma cephede geri çekilme ve ileri taşıma hareketleri ile sağlanmıştır. Yatayda parçalanan cepheler her biri farklı renk ve malzeme kullanılarak düşeyde belirginleştirilmiştir. Böylece yapı bloğunun insan ölçeğinde olması sağlanmakla birlikte cepheye dinamik bir görünüm kazandırılmıştır. Pencere ebatlarındaki farklılaşma ve cephenin dinamik etkisi sayesinde parçacıl tüm bu cephelerin tek bir yapıya ait olduğu vurgulanmıştır.Yapının mevcut komşuları ile ilişkisinde renk geçişleri ile kontrast sağlanarak yapının kimliğinin ön plana çıkarılması hedeflenmiştir.

Yapının tasarım ve uygulama sürecinde sokak bağlantısı, komşu yapılarla ilişki, cephedeki parçalanma ve bütünleştirme ve gün ışığından en fazla düzeyde yararlanma tasarımın temel ilklerinden olmuştur.

Künye
Proje Yeri: Silivri, İstanbul
Proje Tipi: Apartman
Proje Tipi Grubu: Konut
İşveren: Ayka İnşaat
Ana Yüklenici: Ayka İnşaat
Fotoğraf: Hacer Bozkurt

Pin It
Mimarlık Ofisi