Boğaziçi Kültür ve Sanat Merkezi Salonu İç Mekan Tasarımı
Sarıyer Belediyesi, Ana Hizmet Binası B Blok’ta inşa edilen salonun iç mekan tasarımı, uygulama projesi, akustik çözüm ve önlemleri, profesyonel ses, ışık ve görüntü sistemi, sahne mühendislik sistemlerinin tasarımı DESMUS Mimarlık tarafından yapıldı.Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:
Sarıyer Belediyesi Boğaziçi Kültür ve Sanat Merkezi salonu tasarım aşamasındaki ana problem yapının betonarme sisteminin meclis salonu işlevine uygun olarak inşa edilmiş olmasıydı. İşlev değişikliğine karar vermiş olan işveren balkon ve sahne çerçevesi kaba imalatlarını yaptırmış durumdaydı. Ancak tasarım sürecinde sahne açıklığı ve balkon görüş açıları tekrar kurgulanarak ek imalatların yapılması gerekliliği ortaya kondu.
İşverenin tiyatro oyunlarının yanı sıra konferans, canlı performanslar, özel oturumlar v.b. etkinliklere olanak sağlayacak bir salon oluşturulması talebi ile teknik altyapılar belirlendi. Salonda yapılması planlanan etkinlik türlerinin herbirinin gerçekleşmesi için gerekli profesyonel sistem altyapısı tarafımızdan mimari tasarım sürecinde tasarlandı ve projelendirildi. Salonun bina içindeki mevcut konumu, dış mekanla ilişkisi, mevcut hacmi değerlendirilerek akustik izolasyon ve mekân akustiğine yönelik tüm detay çalışmaları ekibimiz tarafından yapılarak salonun mevcut betonarme kabuk içindeki mimarisi, dekorasyonu ve malzemeleri oluşturuldu.
Yaklaşık 10 m derinliğe sahip 260 m2lik sahne alanı, 16 m genişlik 7 m yükseklikte sahne açıklığı, 20 m sofito,16 m grid yüksekliğine sahip sahne hacmi ve farklı tipte etkinliklerin yapılmasına olanak sağlayan 15 adet dekor barlı toplam 8000 kg taşıma kapasiteli sahne sistemi için sahne üstü grid katı tasarlandı ve teknik (elektrik, mekanik) alanların salon hacmi üstünde ek grid katında toplanması uygun görüldü.
Canlı performanslardaki güçlü ses frekansları için ses sisteminde line arrayler tercih edildi. Kablolu, kablosuz mikrofonlar, ses mikserleri, profesyonel sahne ışıkları (aydınlatma ve efekt), ışık kontrol masaları salon altyapı ekipmanları içinde bulunmaktadır. Konferans tipi etkinlikler için 2 dil çeviri kapasiteli simültane sistemleri, ek olarak salon ve sahne üzerinde oluşturulan özel tasarım altyapı kutuları ile birçok noktadan görüntü ve ses bağlantılarının yapılmasına imkân veren bir sistem kurgulandı.