Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

One Love Festivali 2019 Scaffolding Yapılar

Salt eğlenme amacı ile bir araya gelen kullanıcılara, 20 saatlik geçici bir köyün yapılı çevresini tasarlama işidir.

Somut strüktürlerin geçiciliği ve yaratılan anların soyut izlerinin kalıcılığı, tasarım kriterlerinin temelinde yer alıyor.

Bu düşünce ile tasarlanan geçici çevrenin görsel dilinin alan içinde sıradanlıktan uzaklaşması, öte yandan total bir dili ifade ediyor olması geçici izler yaratabilmekte önemlidir. Oluşturulan sahneler, yönlendirme kuleleri ve sosyal alanlar; scaffolding strüktürlerden 20 yy. brütal yapılarının kütle organizasyonları incelenerek tasarlanmıştır. Bu yapıların ağır hacim ve materyal ilişkileri, One Love strüktürlerinde hafif materyallerle yine ağır kütleler oluşturmakta ve görsel hafızalar yaratan bir dili ifade etmektedir.

Taşıyıcı strüktürler istisnasız scaffolding ile oluşturulmuş, bu sistemlerin arasına gelen yüzeyler yapı karakterlerine göre özelleşmiştir. Her sahnede, çevre parametrelerine göre ahşap ya da solid/şeffaf renkli materyaller kullanılmış, sosyal alanlarda bu yüzeyler aydınlatma ve tekstil ürünleri ile çeşitlendirilmiştir. Yönlendirme kulelerinin strüktürleri, hacim sınırlarının ve formlarının farklılıkları, bu yapıların görüş açıları ile değerlendirilmesi sebebindendir.

Yaratılan hafızaların nedensel olması, tasarlayan açısından kısa süreli kullanımlarda kuşkusuz daha kritiktir, çünkü kullanım bir nevi anlıktır ve iş mutlak olmalıdır. Geçici kurguda bir ürün kısa sürede var edilmeli, etkisini göstermeli ve yine kısa sürede fiziki bir iz bırakmadan kaybolabilmelidir. One Love Festivali’nde yapılı çevre tasarımları bu düşüncelerin tutarlı bir araya gelmesi ve etkilerinin gözlemlenmesi amaçlanmış, 2019 yılında, Parkorman İstanbul’da gerçekleştirilmiştir.

Künye
Proje Yeri: Şişli, Sarıyer, İstanbul
Proje Tipi: Geçici Strüktür / Enstalasyon
Proje Tipi Grubu: Kültür
İşveren: Anaoldu Efes
Ana Yüklenici: BARN arch.
Proje Yöneticisi: Ağacan Bahadır, Tümer Keser
Proje Başlangıç Yılı: 2019
Proje Bitiş Yılı: 2019
İnşaat Başlangıç Yılı: 2019
İnşaat Bitiş Yılı: 2019

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Ağacan Bahadır

Sinan Azizağaoğlu

Şeyma Erdal

Yankı Aydın

Tümer Keser