Katılımcı, Merzifon Belediyesi İş ve Yaşam Merkezi Mimari Proje Yarışması
MİMARİ RAPORAlan Amasya İli Merzifon İlçesi, şehir merkezinde Cumhuriyet Meydanı’nın güneyinde kentsel sit alanı içerisinde bulunan tarihi ve turistik Tuz Pazarı Hamamı’nın kuzeydoğusunda ve PTT binasının güneybatısında yer almaktadır. Yarışma alanı perakende ticaret alanları ve konut dokusu ile çevrelenmiştir. Arazinin üç tarafı araç trafiğine kapalı olup yaya kullanımı ve kamusal alan hizmeti sağlamaktadır. Araç trafiğine kapalı olan, ilçe merkezinde ana yaya arterine ve Cumhuriyet Meydanı’na bağlanan Hal Sokak, yoğun yaya aksı oluşturması nedeniyle arazi için oldukça önemli verilerden birini oluşturmaktadır.
Kargaoğlu Sokak’tan gelen aks ile Muammer Aksoy Sokak ve Acıbadem Sokak da yoğun yaya akışı sağlamaktadır. Bu verilerle tasarım yaklaşımında bu yaya yolları; kamusal alan oluşturma ve bölgeyi canlandırma konusunda ele alınmıştır.
Merzifon ilçesinin eski bir geçmişe sahip olması, içerisinde bulunan tarihi yapılar, özellikle yarışma alanı çevresinde oluşan tarihi zenginlik hem kent kimliği hem de turistik açıdan önem taşımaktadır. Cumhuriyet meydanında bulunan Kara Mustafa Paşa Cami ve Bedesten kentin dikkat çeken yapılarından olup tarihi özellikleriyle mimari kimliği oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra Bedesten’in yanında bulunan Taşhan, Dönertaş Cami, tarihi saat kulesi kentin tarihi kimliğini yansıtmaktadır.
Kent kimliğini yansıtan tarihi yapıların önemli bir biçimi olan kemer kullanımı proje tasarımının biçimlenmesinde ele alınmış bununla tarihi kimliğinin modern anlamda vurgulanması amaçlanmıştır. Kemer kullanımı formuyla kentin tarihsel dokusunu yansıtırken, güncel malzeme ve kütle biçimlenişiyle modern mimari imajı yakalamak amaçlanmıştır. Kemerin modernize edilmesi, malzeme ve formla modern biçimlenişinin yanı sıra kendi içinde ve çevresinde kamusal kullanımlara olanak veren tasarım yaklaşımı benimsenmiştir. Halihazırda bulunan üç yoğun geçişin fakat canlanamamış olan yaya yollarını canlandırarak ve yapı içerisinde oluşturulan kamusal açık alanlar ile kent merkezine hizmet eden bir merkez olması hedeflenmiştir. Yoğun kullanım sağlamak amacıyla alana bütün cephelerden sirkülasyon sağlanmış arazinin kuzeydoğusu köşesinden (Hal Sokak) amfi ile inildiğinde geniş bir avlu ile kamusal açık alan tasarlanmış bu avluyla beraber çalışan sanat atölyeleri (avluda sergi imkânı veren), çok amaçlı salon, sergi holü (gerektiğinde aradaki bölme kaldırılıp çok amaçlı salonla birleşebilir), avluya hizmet eden kafe peyzajıyla konumlanarak yaşayan bir avlu hedeflenmiştir. Zemin katta yaya yollarını aktif hale getirebilecek ticari dükkanlar, bölgeyi ve yaya yollarını canlandırabilecek kafeler, kolay ulaşım imkânı veren kamusal birimler (PTT, banka, belediye) konumlandırılmıştır. Üst katlarda iki kat çalışan ve açık alan kullanımına imkân veren lokanta ve ofis mekanları ayrışmıştır.