+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
Join with or .
Other Works
Similiar Projects

Papilio: Pavilion by the Sea

Papilio*, 2011 yılından bu yana yürütülmekte olan İzmirDeniz projesi kapsamında, Bostanlı Deniz ve Gösteri Meydanı’nın odağı olarak Studio Evren Başbuğ tarafından tasarlandı.

Stüdyo Evren Başbuğ Mimarlık, projeyi anlatıyor:

Bostanlı semt pazarının karşısına denk düşen, 350 m uzunluğa ve 21 dönüm büyüklüğe sahip olan kıyı parçası, Karşıyaka kıyısı için ikinci etap uygulama alanı olarak belirlenen yaklaşık 1.3 km uzunluğundaki sahil düzenlemesi kapsamında özel olarak ele alındı.

Kullanıcıların deniz ile doğrudan ve İzmir kent kıyısının tamamı düşünüldüğünde sıra dışı bir biçimde ilişki kurabilmeleri için, konsept projede sahil şeridi boyunca önerilen kıyı promenadı, sürekliliği bozulmadan kıvrılıp denizden uzaklaştırılarak alanda gerçek anlamda kırsal bir sahil deneyiminin yaratılması hedeflendi. Taşıt yoluyla promenad arasında kalan tampon bölge için üst noktası taşıt yolundan 3,5 m yüksekte olan yapay bir tepe tasarlandı. Rampalar ve teraslarla birlikte üç boyutlu plastik bir öğe olarak ele alınan tepe, hem görsel ve işitsel bir bariyer, hem yeni sahil odağı için doğal bir seyir amfisi, hem de üstünde konumlandırılacak sanat objesi (‘thinking’) için doğal bir baza olacak biçimde kurgulandı.

Büyük, doğal kayalar kullanılarak kıyının geri kalanından farklı bir teknikle oluşturulan tahkimat ile kısa bir mesafe için rotası değiştirilen kıyı promenadı arasında kalan sahil şeridi, çakıl taşlarıyla kaplanarak kullanıcı için doğal bir sahil deneyimi yaratıldı. Geçici izlence (açık hava sineması, performans ve gösteri sahnesi, vb.) düzeni için kurgulanan ahşap platformların, aynı zamanda promenad kotu ile deniz seviyesi arasında kademeli bir geçişe olanak sağlaması öngörüldü. Kentsel olanla kırsal olan arasında salınan doğal ahşap kaplı kaskatlı düzlemler, programlı rekreatif aktiviteler için altyapı sağlarken, geriye kalan zamanlarda kullanıcıya denize karşı, kentin koşuşturmasından yalıtılmış bir mekanda aylaklık yapma fırsatı sunuyor.

Papilio, Bostanlı Deniz ve Gösteri Meydanı kurgusunun odağında mekan kurucu baskın mimari öğe olarak tasarlandı. Üst kotta kuru havuz ile kaskatlı ahşap platformların arasına, denize yaklaşık 45 derecelik açı ile konumlandırılan strüktür, her biri 2 cm kalınlığındaki çelik levhalardan, bilgisayar destekli hassas kesim, büküm ve kaynak süreçleriyle atölye ortamında üretilen modüllerin ardı sıra tekrarlanmasıyla oluşturuldu. Bu sıra dışı mimari öğe, temel gölgeleme işlevinin yanında, ince ve narin çelik levha kesitlerinin yarattığı dantelsi görünümüyle her iki tarafındaki kamusal kullanımlar için tamamlayıcı bir görsel fon yaratıyor. Papilio, konumlanışı ile algıyı ve hareketi denize doğru güdülerken, denizi ve ufku çerçeveleyen orta aksı boyunca kullanıcıyı meydandan başlayıp beton deniz basamaklarıyla gerçek anlamda denize dokunarak sonlanacak bir iç yolculuğa davet ediliyor.

*PapilioPapilionidae (kırlangıçkuyruk) familyasında sınıflandırılan ve Papilionini oymağında tek başına yer alan bir kelebek cinsidir. Latince ‘papilio’ sözcüğü ‘kelebek’ anlamına gelir. Kırlangıçkuyruk familyasına ait kelebeklerin arka kanat uçlarında kırlangıçlardaki gibi ince kuyruklar bulunur. Bu kuyrukların işlevi belirlenememiştir.

Details
Project Location: Karşıyaka, İzmir
Project Type: Park
Proje Tipi Grubu: Peyzaj Tasarımı
Employer: İzmir Büyükşehir Belediyesi
Consultant: Durmuş Ali Kasap, Korhan Şişman, Dilşad Kurtoğlu, Ceyhun Baskın, Rüya İpek Balaban
Ana Yüklenici: Ladin İnşaat
Projcet Manager: Evren Başbuğ
Concept Design: Evren Başbuğ
Lighting Project: Studio Evren Başbuğ, Alişer Parlak
Structural Project: Cemal Coşak, Mustafa Şahin, Methal Mühendislik
Electrical Project: Alişer Parlak
Plumbing Project: Necdet Tunalı, Proje Isı
Çelik Projesi: Cemal Coşak, Mustafa Şahin, Methal Mühendislik
Photography: Yercekim Mimari Fotograf, Zeren + Mehmet Yasa Photography
Project Start Date: 2015
Project End Date: 2016
Construction Start Date: 2017
Construction End Date: 2019
Building Plot Area: 20.830 m2
Total Construction Area: 8.500 m²

Pin It
Architectural Offices
Architects

Evren Başbuğ

Can Özcan

Oğuzhan Zeytinoğlu
Contributing Architect(s)
Özlem Arvas