Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Karşıyaka Suyabatan

"Karşıyaka Suyabatan" 2011 yılından bu yana devam eden "İzmirDeniz" projesi (İzmir kent kıyılarının rehabilitasyonu) kapsamında, Studio Evren Başbuğ tarafından kentin kuzey kıyısındaki odaklardan biri olarak tasarlandı.

Yaklaşık 1 km uzunluğundaki bir kıyı parçasının ortasında yer alan "Karşıyaka Suyabatan", prekast ve yerin-de dökme beton modüllerin eğimli şeritler halinde bir araya gelerek oluşturduğu, yenilikçi bir kıyı deneyimi sunan bir kamusal alan. Temelde sosyal olarak kapsayıcı ve fiziksel anlamda erişilebilir yeni bir kent mekanı sunan "Karşıyaka Suyabatan"ın, aynı zamanda yaşamakta olduğumuz küresel çevresel krizlere dair de sözü var.

"Karşıyaka Suyabatan", son zamanlarda kent için değerli ve sürekli bir kamusal alan yaratmak adına yeniden tasarlanan, rehabilite edilen ve yenilenen 40 km uzunluğundaki kentsel kıyı şeridinin odak noktalarından biri. Kıyı genelinde tekrar etmeyen, benzersiz bir tasarıma sahip olmasının yanında "Karşıyaka Suyabatan", daha önceki aşamalarda master plan düzeyinde önerilen promenad, bisiklet yolları, oyun alanları, servis birimleri gibi sistemlerin ve mekansal yaklaşım, peyzaj konsepti gibi genel kararların da bir uzantısı. Bu rehabilitasyon projesinin temel amaçlarından biri, kentlilerin birbirleriyle ve / veya kentin kendisiyle etkileşime girmesi için fiziksel olarak nitelikli kentsel altyapılar sağlayan, erişilebilir ve kapsayıcı kamusal alanlar oluşturmaktır.

Kesitte denize doğru hafif bir eğime sahip olan "Karşıyaka Suyabatan", küresel ısınmanın sonucu olan deniz seviyesindeki yükselmenin gerçek anlamda gözlemlenebileceği bir yüzey sağlayarak kullanıcılara sembolik de olsa iklim krizini hatırlatıyor ve onları uyarıyor. Mevcut duruma görsel bir referans sağlamak için beton modüllerin yüzeylerine kalıp içinden sabitlenen pirinç harf ve rakamlar güncel su seviyesini gösteriyor. Deniz seviyesindeki değişim insan yaşam süresi boyunca zorlukla gözlemlenebilse de, bunun günlük hayattaki olası sonuçlarını daha yakından görmek, kullanıcının küresel ısınmanın gerçek etkilerini içselleştirerek yaşam tarzını değiştirmesini sağlayabilir.

Bildiğimiz anlamda kent kıyılarının ıslahı çoğu zaman çevre dostu değildir ve sonucunda kıyı şeridindeki özel yaşam alanını ortadan kaldırır. Kıyıda daha fazla toprak kazanmak için genellikle denizi doldurur ve onu tut-mak için de kenarına beton setler inşa ederiz. Her iki eylemin de kıyı şeridindeki deniz yaşamı üzerinde ciddi ve ölümcül sonuçları vardır. Kıyı habitatı, sığ sularda güneş ışığından yararlanan amfibi yaratıklar, bitkiler ve mikro organizmalardan oluşan melez ve özel bir karaktere sahiptir. Kent kıyılarındaki operasyonlar sonucun-da su derinliğindeki ani değişiklikler bu değerli yaşam alanını neredeyse tamamen ortadan kaldırıyor. Özel olarak tasarlanmış sualtı resif modülleri ile ''''Karşıyaka Suyabatan'''', bu doğal ortamı canlandırmayı ve yaşa-yan, doğal bir taban profili oluşturmayı hedefliyor.

*"Karşıyaka Suyabatan" İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen İzmirDeniz kıyı rehabilitasyon proje-si kapsamında tasarlanmıştır.

Künye
Proje Yeri: İzmir
Proje Tipi: Kentsel Tasarım
İşveren: İzmir Büyükşehir Belediyesi
Danışman: Mehmet Kütükçüoğlu, Bergüzar Özbahçeci, Beyda Sargın, Özcan Kaygısız, Dilşad Kurtoğlu
Peyzaj Mimarlığı: Nuran Altun
Aydınlatma Projesi: Korhan Şişman
Statik Projesi: Cemal Coşak
Mekanik Projesi: Necdet Tunalı
Elektrik Projesi: A. Levent Ünal
Proje Bitiş Yılı: 2018

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Evren Başbuğ

Oğuzhan Zeytinoğlu

Can Özcan

Duygu Kısacık

Oğuz Bodur