+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
Join with or .
Similiar Projects

Pınar K. Evi İç Mekan Projesi

Save Room Project EAE Mimarlık tarafından iç mekan tasarımı yapılan konut İstanbul İstinye’de bulunuyor.

Tasarımcılar, projeyi anlatıyor:

İstinye’de boğazı ayaklarının altına alan 3+1, 140 m2 konut iç mimari projesi, yaşam ve yemek alanı, mutfak, hol, misafir yatak odası, ana yatak odası, çalışma odası ve balkonları için daha yaşanabilir ve evin ışığını ortaya çıkaracak bir fikir projesinin uygulama işi olarak tanımlanabilir.

Söz konusu boş olarak teslim alınan konutun tasarımında, kiralık olması sebebiyle belli bir bütçeyi aşmadan ama aynı zamanda akılcı çözümlerle, yaşayan ve esnek kullanıma sahip bir ev olması amaçlandı.  Yaklaşık 3 metrelik pivot açılır kayıtsız bir pencere ile muazzam bir boğaz manzarasına şahitlik eden yaşam alanı, evin odak noktası olarak ele alınmıştır. Manzaranın yani doğanın kendisi yeterince iddialı olduğu için, “manzarayı çerçeveye almak” fikrinden yola çıkarak, bu kayıtsız pencere, kayın ağacından üretilmiş bir modern sedir ile çerçevelenmiştir. Pencere önünde oturma ve seyir alanı olarak konuşlanan sedir, devamında tv ünitesi/sehpa olarak kullanılabilecek esneklikte tasarlandı. Bu ahşap çerçevenin üst kısımları ise kitaplık ve çiçeklik olarak değerlendirildi.

Sedirin tv ünitesi olarak kullanılabilecek parçasının karşısında yer alan duvar, dairede mevcut olan mutfak dolaplarından esinlenerek yeşil bir fonun üzerine, el yapımı yine yeşil ve ahşabın bir araya getirildiği çizimler ile bir bütün olarak tasarlandı. Duvarın önüne aynı renkte bir koltuk yerleştirildi. Evin ana konsepti sadelik ve optimum mobilya üzerine kurulu olduğu için gereksiz her türlü abartıdan kaçınılarak, manzaranın ve oturma alanının ön plana çıkarılması amaçlandı.

Koltuğun bir yanında sedir yer alırken diğer yanında ise yalın kalmak adına beyaz ve krem tonlarının kullanıldığı, aksesuar ve kitapların sergilenebileceği beyaz raflar yerleştirildi. Bu alanda hem sehpa hem de tabure olarak kullanılabilecek kutu ahşaplar ile orta sehpa mekanın ebatları göz önünde tutularak tasarlanıp yine kayın ağacından özel olarak üretildi. Yaşam alanının tam karşısına, doğal ahşabın hakim olduğu bir masa ve sandalye takımı yerleştirilerek bir yemek alanı oluşturuldu.

Yaşam alanı ile komşu yarı açık mutfakta dolaplara müdahale edilmeden, tezgah ve dolap arasına beyaz dekoratif seramikler yerleştirildi. Ayrıca yemek alanı ile mutfak arasında kullanım pratikliğini sağlamak amacıyla duvara monte beyaz bir bar masası ve üzerine kayın raflar yerleştirilerek kahve köşesi oluşturuldu.

Evin akışında yaşam alanından sonra odalara geçerken ilk sırayı alan misafir yatak odası, toprak tonlarının hakimiyetinde seçimlerle sade ve net görüntülerden oluşan bir tasarım ile ele alındı.  Devamındaki ana yatak odası ise, dinginliğin ve huzurun rengi olan mavinin hakimiyeti ile tasarlanıp doğal ahşap ve kum rengi ile dengede bırakılmıştır.

Yatak odasından sonra evin son bölümü olan ve ev sahibine kendi özel alanı olarak hissettirmesi amaçlanan çalışma odası ve arka balkon, duvarda renkli tonlardaki boya ile birbirlerine bağlanarak “eğlence”nin akış elemanı olarak kullanılması amaçlandı. Üç farklı rengin kullanıldığı boyama yöntemi ile birleşimin sağlandığı bu hobi ve dinlenme odasına hidrofonik sistem ile dikey tarımın yapıldığı bir bitki yetiştirme ünitesi yerleştirildi. 

Duvardaki hareketli boyadan ötürü odanın geri kalanında ve aksesuarlarda açık tonlarda kalınarak evin tamamında benimsenen sadelik ve huzur hissi korundu. 

Evin genelinde kayın ağacı, hasır, bambu gibi doğal malzemelerden yapılma, mekanların ölçülerine uygun, multi-fonksiyonel ve az yer kaplayan özel üretim mobilyalar tasarlanarak dil birliği oluşturuldu ve evin ışığı malzemeler üzerinden yansıtıldı.

Details
Project Location: Sarıyer, İstanbul
Project Type: Apartment
Proje Tipi Grubu: Konut
Ana Yüklenici: Save Room Project EAE Mimarlık
Project Start Date: 2020
Project End Date: 2020
Construction Start Date: 2020
Construction End Date: 2020
Total Construction Area: 140 m2

Pin It
Architectural Offices
Architects

Ezgi Akgün Erturhan