+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
Join with or .
Other Works
Similiar Projects

Uliveto Evi

Noname Studio tarafından tasarlanan Uliveto evi, Carovigno’da, Puglia’nın güney bölgesindeki Brindisi eyaletine ait küçük bir kasabada, yer alıyor.

Evin nüvesi konumlandırıldığı yerin doğal unsurlarından üretilmiş. Arazinin karstik kısmını yapının yerleştiği podyumdan sınırlayan, kireçtaşından alçak bir blok duvar bu unsurların ilkini oluşturuyor. İkincisi ise, Apulia tarım arazisi boyunca zaman ve rüzgâr tarafından şekillendirilmiş soyut heykeller gibi uzanan, paha biçilmez bir kaynak olan zeytin ağaçları. Yapının ve doğal podyumun merkezinde yer alan asırlık bir zeytin ağacı, varlığı ve konumu itibariyle projeyi etrafında şekillendiren ana unsur olmuş. Bu nedenle yapı, mevcut zeytin ağaçlarının mümkün olduğunca bütünlüğünü koruyarak kurgulanmış; inşaat sürecinde ağaçlardan sadece üç tanesi taşınmış.

Villanın yaşam alanını içeren bir küp (gündüz kullanımı) ile yatak odalarını içeren dikdörtgen prizmanın (gece kullanımı) kesişimi olarak düzenlenen yapı, işlevlerin hiyerarşisini ve mekânsal düzenlemedeki ilişkilerini açıkça dışa vuran bir kompozisyona sahip. Bu iki kütle, asırlık zeytin ağacını, açık terasın merkezini ve ana yaşam alanının kalbini kucaklarcasına plan düzleminde hafifçe döndürülmüş.

Beyaz kireçle kaplanmış saf formların katı stereometrisi ile zeytin ağaçlarının rüzgâr ile bükülmüş pastoral görünümünün yarattığı karşıtlık, yapının karakterini oluşturuyor. Gargano’nun yamaçlarından çıkarılan ve bir tür kireçtaşı olan Apricena taşı, sadece evin özellikli bölümlerinde kullanılmış. İç mekân düzenlenmesi ve kullanılan mobilyalar tek bir üslup çizgisi izlemek yerine, ev sahiplerinin kozmopolit ruhunu tanımlayan uzak “dünyalar” ile şaşırtıcı ve uyum içinde bir diyalog kurmayı amaçlıyor.

Details
Project Location: Carovigno, İtalya
Project Type: Single House
Proje Tipi Grubu: Konut
Architectural Supervision: Francesco Cavallo
Project Start Date: 2014
Project End Date: 2021
Construction Start Date: 2019
Construction End Date: 2021
Building Plot Area: 10.500 m2
Total Construction Area: 170 m²

Pin It
Architectural Offices
Architects

Andrea Perego

Görkem Güvenç

Francesco De Felice
Contributing Architect(s)
Annalisa Cinco
Jessica Martinez
Sevilay Erk