Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Santral 4 ve 6 nolu Kazan Daireleri Mimarlık Fakültesi ve Kütüphane Dönüşümü

Bilgi Üniversitesi Santral 4 ve 6 nolu Kazan Daireleri Mimarlık Fakültesi ve Kütüphane Dönüşümü projesi NSMH'ne ait.

NSMH projesini anlatıyor: 

"Bügün İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü'nde yer alan 4 ve 6 no'lu kazan daireleri, 1914 yılında inşa edilmiştir. 1983 yılında işlevsiz kalıp terk edilen Silahtarağa Elektrik Santrali'nin diğer dönem yapıları ile birlikte bu yapıların da endüstri mirası ve özel yapılar olarak koruma kararı bulunmaktadır. 2004 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin bu alanı uzun süreli kullanma hakkını aldığından bu yana, NSMH olarak hem bu yapıların korunması ve ayakta kalması hem de yeniden işlevlendirilmesi konusunda birçok çalışma yaptık. Fakat yerleşke içindeki diğer yapıların öncelikli yapımının ardından 2013 yılına kadar iki kazan dairesinde onaylı söküm ve güçlendirme dışında herhangi bir uygulama yapılmadı.

4 ve 6 no'lu kazan dairelerinin her ikisinde de, ayakta kalabilmiş ve üzerinde koruma kararı olan birer eski kazan bulunuyor. Bu kazanlar özel işlemlerden geçirilerek özgün hali ile ve yerinde korunurken, yapılar üzerinde çalışırken kazanların bu yapıların asıl sahibi olduklarını akılda tutarak mekana katkılarını önemli bir veri olarak kabul ettik.

İç mekanlardaki açık mekan kurgusu, mekanları genel hacim olarak kullanan Mimarlık Fakültesi'nin atölye düzeni, açık atölyeler, sergi ve jüri mekanları yapıdaki açıklık işlevi açısından bu kurguyu destekleyen bir çözüm oldu. Üniversitenin başta kabul edilen öğrenci sayısını yüzde elli oranında arttırması, daha şeffaf olabilecek olan hacimleri daha dolu hale getirdi. Buna rağmen beş farklı seviyede birbiri ile ilişkili stüdyolar oluşturularak başta hedeflenen şeffaflık sağlanmaya çalışıldı.

Lisans stüdyoları, maket atölyesi ve sergi alanı 4 no'lu binada; kütüphanenin büyük kısmı ile ise juri alanı, yüksek lisans stüdyoları, ortak stüdyolar ve öğretim üyelerinin odaları ise 6 no'lu binada yerini aldı.

Üniversitenin ihtiyaçları doğrultusunda lisans ve yüksek lisans bu yapılar içine yerleşirken bunlara ek olarak okuldaki mevcut kütüphanenin yetersizliği söz konusu olunca, bu yapıların içine kütüphane de entegre edildi. Böylece zemin kattaki bir toplanma-dağılma mekanı olan ana giriş holü, kütüphanenin de kullandığı, farklı karşılaşmalara olanak veren ortak bir alan oldu.

Yapısal olarak yalnızca kazanları korumak için ince bir zarf halinde yapılmış mevcut yapı kabuğu, yapılar yeniden işlevlendirilirken uygun yapı fiziği şartlarını sağlaması için yeniden ele alındı. Bunun için eski yapının içine yeni bir kabuk tasarlandı. Mevcut dış cephenin arkasında yalıtımlı yeni iç çeper olarak, cephe açıklıklarına ve yeni oluşturulan döşemelere uygun, yeni ve konfor şartlarını sağlayan bir duvar-doğrama sistemi getirildi. Eski yapının dış kabuğu ise cephe strüktürüne ve özgün cephe görünüşlerine uygun olarak, daha fazla gün ışığı almak amacıyla, anıtlar kurulunun onaylayacağı şekilde açıldı.

2006 yılında yapılan güçlendirmeler doğrultusunda uygulanan çelik strüktürün imkanları dahilinde açık mekan kurgusunu destekleyen galeri boşluları ile zenginleşen iç mekansal mevcut yapının ruhunu yakalamaya yardımcı oldu. Bu amaçla, tüm strüktür ve tesisatlar tasarlanarak, kaplanıp kapatılmadan açıkta bırakıldı. Bu kaplanmama hali sebebiyle tavan ve döşemelerde özel akustik çözümler üretildi.

İki yapı, zemin kattaki ortak mekanlarla birbirine bağlandı ve bu şekilde çalışmaya başladı. Ancak bir üst durum olarak yapıların daha fazla noktadan birbirine bağlanmasına imkan verecek konferans salonu ve geçit işleviyle üçüncü bir 'ara yapı' tasarlandı. Fakat bu üçüncü yapının gerçekleşmesi bütçe sebebi ile ertelendi.

Sonuç olarak 4 ve 6 no'lu yapıların dönüştürme süreci, geçmişte yapılanlara saygılı fakat kendi varlığını da hissettiren bir mimarlık anlayışı ile tamamlanmış oldu."

Harita
Künye
Proje Yeri: Eyüpsultan, İstanbul
Proje Tipi: Yüksek Öğretim Yapısı, Kütüphane
Proje Tipi Grubu: Eğitim
İşveren: İstanbul Bilgi Üniversitesi
Danışman: Cem Altun, Sami Metin Uludoğan
Ana Yüklenici: Erkay İnşaat
İç Mekan Projesi: Nevzat Sayın Mimarlık Hizmetleri (NSMH)
Proje Yöneticisi: Levent Şahin, Fatih Çakır, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Teknik Müdürlük
Statik Projesi: Sigma Mühendislik
Mekanik Projesi: Proda Mühendislik
Elektrik Projesi: Erdem Elektrik
Tesisat Projesi: Turan Klima, Göken İnşaat
Akustik Projesi: Talayman Akustik
Yangın Güvenlik Danışmanı: Abdurrahman Kılıç
Fotoğraf: Sami Metin Uludoğan
Proje Başlangıç Yılı: 2012
Proje Bitiş Yılı: 2014
İnşaat Başlangıç Yılı: 2013
İnşaat Bitiş Yılı: 2014
Arsa Alanı: 4,660 m²
Toplam İnşaat Alanı: 7,800 m²

Pin It
Mimar

Nevzat Sayın

Selin Özkan

Gaye Keskin Erol

Serkan Çakıt

Sibel Özdoğan

Metehan Kahya
Yardımcı Mimar(lar)
Lale Ceylan
Mehmet Hakan Akaydın