+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

VKF Özel Koç İlköğretim Okulu Kampüsü Kapalı Yüzme Havuzu

Özel Koç Lisesi Yüzme Havuzu, 13. Ulusal Mimarlık Ödülleri kapsamında Proje Dalı Ödülü'ne layık görüldü.

Özel Koç Lisesi ve ilköğretim okulu kampüsü bir master plan gözetmeksizin zaman içinde gelişme göstermiş bir yapılaşmaya sahip. Dünyanın pek çok iyi eğitim kurumunun kampüslerinde olduğu gibi performansı yüksek, kaliteli bina ihtiyacını karşılayabilen ve bir çekim merkezi olacağı düşüncesiyle tasarıma başlandı. Kampüsün biraz da tesadüfi olarak yeşillenmiş dokusunun içine, yeşil dokuyu bozmadan eklemlenecek bir yapı önerildi. Kapalı yüzme havuzu, programı gereği içine dönük bir işleve sahip olduğu için genelde masif objeler olarak peyzajda konumlanıyor. Bu genel duruma karşı bir tavır alarak arazi içerisinde binanın varlığının hafifleştirilmesi bir şemsiye önerisiyle biçimlendi. Bu kütleyi toprağın parçası haline getirmeye ve çevrede düzenlenecek diğer sportif alanlara da hizmet verebilecek bir işleve sahip olması önemli bir kriter olarak alındı.

Havuz binası, yerden yavaşca yükselen, yapay olarak eğimlenmiş yeşil tepelerin içine oturtuldu. Özellikle vurgulanan çatı birbirinin aynı ama ters şekilde kurulmuş iki geometrik formun birleşmesinden oluşuyor.

Havuz mekanını kapatan bir kubbe ile buna ters bir formun birleşmesinden oluşan ara kesit iç mekanın karakterini belirliyor. Kubbe mekanı kapatarak aralıklardan ışık alıp içeri veriyor, ters kubbe ise bu ışığı kırarak suya yansıtıyor ve mekan bu ışıkla tarifleniyor. Tüm servis mekanları toprak altında, tribün alt kotlarında çözümleniyor.

Ters kubbenin biçimsel duruşuyla, iç mekan yüksekliği değişken olan mekanda, atlama kulesi en yüksek kısma konmuş, bu vesilyle lüzumsuz ısıtılacak, soğutulacak hacimlerden kurtulunuldu. Her tribün, antreman ve yarış havuzları ile ideal bir görsel ilişki içinde. Servis mekanlarına ulaşan koridorlar çatıdaki kubbede açılan deliklerle zenital ışığı hüzmeler halinde alıyor. Bu Roma hamamlarından bu yana olan bir ışık geleneğinin devamı niteliğinde bir arketip.

Havuz kenarlarında bırakılan antrenör ve sporculara ayrılmış koridorlar tribünlerin altında. Bu tribün ile havuz arasında ideal görsel ilşkiyi sağlıyor. Ara kesidi oluşturan bu duvarların masif ahşap kaplanması hem mekana dair görsellik hem akustik açıdan öneriliyor. Birbiri ile aynı mekanda olan üç havuz son derece derin bir perspektif algı sağlamakta.

Servis mekanları ile havuz yan koridorlarını ayıran masif ahşap kaplı ara duvar arkasındaki mekanın kimliği ve ihtiyacına göe zaman zaman ışık geçirgen halde tasarlanabilir. Bu perfore ahşap yapı her iki iç mekandan da ilginç bir deney yaşatacak. Tepe ışığının havuzdaki kırılmalarına ilave olarak bu ışık efekti de iç mekanı zenginleştirecek.

Bu planlarda havuz mekanı ve yan birimlerin ilişkisi daha rahat okunmakta. Havuzu çevreleyen mekanlarda tüm eğitim, kondisyon ve antrenör odaları, depolar ve gerekli teknik mahaller yer almakta. Tribünlere alternatif olarak da kafeterya, karşı platform da yine antreman ve yarış seyredilebilen bir extra alan olarak konumlanıyor. Binanın ana girişi daha sıklıkla havuzu kullanacak olan ilk öğretim kompleksine yakın önerildi. Ayrıca sosyal tesis binasına yakın bir çıkış ve buna bağlı bir açık eğlence havuzu önerildi. Bu havuz sık ağaçlığın içinde yer alacağından ağaçlar arasına amorf bir şekilde entegre edildi ve hiç ağaç kesilmedi.

Ağaçların arasına yerleşen açık havuz hafta sonları da veliler ve aileler , eski mezunlar tarafından kullanılabileceği gibi hemen önünde bulunan sosyal tesis binasına da canlılık getirecek.

Gösterişli saçağı ile havuz binası Koç Lisesi kampusünün nirengi noktası olması hedefiyle tasarlandı. Saçağın altı yalnızca toplanma ve hemen yanda önerilen spor alanına tribün özelliği yanında güzel bir gölgelik ve vakit geçirme mekanı olarak hizmet verecek.

Türkiye'nin en iyi 3 eğitim kurumundan bir olan Koç Lisesi belki böylesi bir müdahale ile artık tesadüfi gelişimden kurtularak farklı bir mimari dile ve bunun çekim kuvvetine sahip olabilir.

Künye
Proje Yeri: Tuzla, İstanbul
Proje Tipi: Kapalı Yüzme Havuzu
İşveren: Vehbi Koç Vakfı
Proje Başlangıç Yılı: 2011
Proje Bitiş Yılı: 2013
Arsa Alanı: 5000 m2
Toplam İnşaat Alanı: 4000 m²

Pin It
Mimar

Kerem Erginoğlu

Hasan Çalışlar

Arman Akdoğan

Felix Madrazo

Hans Larsson

Alvaro Novas

Pablo Roquero