İlgili Projeler

Başakşehir Living Lab (Başakşehir Teknoloji ve İnovasyon Merkezi)

İstanbul Design Factory tarafından tasarlanan teknoloji ve inovasyon merkezinin inşaatı 2013 yılında tamamlandı.

Ofis, projeyi anlatıyor:

Living-Lab, herhangi bir bilim dalında yapılan bir geliştirmenin, doğal ortamında, gerçek kullanıcılarla test edildiği, iyileştirildiği ve uygulandığı ortamdır. 

Bu geliştirmeler, tarım, ekoloji, biyoloji, eğitim, bilişim gibi birçok alanda gerçekleştirilebilir. Başakşehir Belediyesinin inisiyatifiyle kurulan Living Lab ICT(Bilgi ve İletişim Teknolojileri) alanında araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin gerçekleştirildiği, test edildiği, kullanıcılar tarafından denendiği bir ortam yaratmayı hedeflemektedir. Türkiye'de gerçekleştirdiği etkinlik bağlamında ilk olma özelliği taşımaktadır. Başakşehir Living Lab'in mekansal olarak da yaratıcılığı, araştırma ve geliştirmeyi teşvik etmesi beklenmektedir.

Yapı kare biçimli bir parselde yer almakta, etrafında 10 kat ve üzeri yüksekliğe sahip konut blokları yer almaktadır. KİPTAŞ ve TOKİ kanalıyla gerçekleştirilen bu konut grupları, ülke genelindeki benzer yapılarla aynı özellikleri taşımaktadır. Proje arsa biçimine ve çevresel verilere uygun olarak ele alınmıştır. Bu anlamda kare formlu ve üç katlı bir biçimlenişi vardır. Arazideki eğim kullanılarak projenin belirli bir bölümünü kapsayan Aile Sağlığı Merkezi alt kota yerleştirilmiştir. Böylece girişler ayrıştırılmıştır.

Planlama Anlayışı:

Kare formlu bir yapı olan Başakşehir Living Lab, merkezi bir galeri etrafında yerleşmiş ofis ve kullanıcı deneyimi alanlarından oluşmaktadır. Zemin katta kullanıcı deneyim merkezi, seminer ve workshop salonu, I home alanı ve prototip atölyesi yer almaktadır. Zemin kattaki kullanımlar geliştirilen ürünlerin test edilmesine yönelik olarak düşünülmüştür. Bu anlamda mekanın esnek bir biçimde kullanımı önemsenmiştir. Birinci katta ise kuluçka merkezi ve 'istanbul design factory' bulunmaktadır. Kuluçka merkezi yeni teknolojiler üzerine araştırma ve geliştirme çalışmaları yapan girişimcilere esnek ve rahat bir çalışma ortamı sağlamaktadır. Bu bölüme kütüphane, çalışma masaları, dinlenme ve konuşma alanları, elektronik laboratuvarı bulunmaktadır. İstanbul Design Factory ise, tasarım alanındaki yenilikleri takip etmek ve geliştirilen teknolojilerin katma değerini artırmaya yönelik tasarım desteği vermek, Living lab yakın çevresindeki halka yönelik tasarım bilincini artırma hedefli programlar yürütmek gibi hedefleri olan bir yapıdır. Bu bölümde bir maket atölyesi, 3boyutlu yazıcı alanı, bilgisayar destekli tasarım alanı ve bir çalışma ofisi bulunmaktadır. Birinci katta ayrıca iki adet toplantı odası yer almaktadır. Yapının çatı katı ise dinlenme ve eğlenme fonksiyonlarına ayrılmıştır. Bu bölümde kafeterya yer almaktadır. Yapının çatısında büyük bir alanda güneş panelleri yer almaktadır. Küçük bir rüzgar gülü de yapı yakınlarında konuşlandırılmıştır. Enerjisinin küçük bir bölümünü kendi üreten Başakşehir Living Lab'in çevresindeki yeni yapılaşmayı bu yönüyle teşvik etmesi umut edilmektedir. Bodrum katın bir bölümünde Aile sağlığı merkezi yer alırken, bir bölümünde ise müzik ve video stüdyosu yer alacaktır. Müzik ve video stüdyosu bölümünün düzenlenmesinin idare tarafından 2014 yılı içerisinde ayrı bir proje olarak ele alınması beklenmektedir. Başakşehir Living Lab LEED gümüş sertifikası adayıdır. Sertifikasyon başvuruları idare tarafından yapılmıştır.

Cephe:

Planlama anlayışındaki yalın dilin cephede devam etmesi hedeflenmiştir. Temelde modüler olarak düzenlenmiş fiber katkılı beton paneller, cam ve delikli perfore paneller kullanılmıştır.Cepheye karakterini veren perfore paneller, bilgi ve iletişim teknolojilerinden ve kod sisteminden esinlenerek geliştirilmiştir. Bu paneller çelik bir çerçeve ile cepheye asılmıştır.

Harita
Künye
Proje Yeri: Başakşehir, İstanbul
Proje Tipi: Ar-Ge Binası
Proje Tipi Grubu: Ticari
İşveren: Başakşehir Belediyesi
İç Mekan Projesi: Pentagon Design, İstanbul Design Factory
Konsept Tasarımı: Mehmet Emre Arslan
Statik Projesi: Edip Seçkin
Mekanik Projesi: Elmaksan Mekanik
Elektrik Projesi: HB Elektrik
Proje Başlangıç Yılı: 2012
Proje Bitiş Yılı: 2012
İnşaat Başlangıç Yılı: 2012
İnşaat Bitiş Yılı: 2013
Arsa Alanı: 2,798 m²
Toplam İnşaat Alanı: 3,273 m²

Pin It
Mimar

Mehmet Emre Arslan