Lokanta Kru
Anvil Architects tarafından iç mekan tasarımı yapılan restoran İstanbul Teşvikiye'de bulunuyor.Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:
Lokanta Kru alışılanın aksine, ege mutfağı ve geleneksel mutfak kültürlerini kendine özgü yenilikçi yorumlar ile bir araya getirerek yeni lezzet deneyimleri üretmeyi hedefleyen bir restorandır. Projede de, tüm mekan öğeleri ve malzeme seçimleri bu farklı kültür ve alışkanlıkların bir arada olması anlayışından yola çıkarak tasarlandı.
Bir bodrum kat bir de zemin kat olmak üzere iki katlı mekanın fonksiyonel kurgusundaki en önemli etken işverenin giriş katında salon ile birlikte Yemek pişirme performansının görüldüğü açık mutfak ve bir bar tezgahı istemesiydi.
Bu bağlamda alt kata tuvaletler, personel hacimleri ve ana pişirme mutfağı; üst kata da projenin iki temel fonksiyonu olan yemek alanı ve servis mutfağı ve bar konumlandırıldı.
Yemek alanı ve geniş bar tezgahı fiziksel olarak iç içe durmasa da mekan içinde sosyal iletişimi destekleyecek ve bar üzerinde yemeklerden oluşan görsel şöleni gören sıcak ve samimi bir ortam yaratmak amacıyla, birbirlerine olabildiğince yakın kurgulandı.
Mutfak ile yemek alanının arasındaki büyük bar tezgahı, mekanın karakterine uygun yekpare mermer ve alt kısmı ahşap olarak tasarlandı.
Mekanın yemek bölümünde ana kurgudan bağımsız iki kişilik ahşap çerçeveli mermer masalar kullanılırken diğer tarafta evin salonundaki büyük sofra etkisini vermek amacıyla pirinç çerçeveli mermer masa, arkasında tüm mekanı ferahlatmak için niş içerisinde antik ayna ile birlikte kurgulandı. Ayna yanına kullanılan aplikler ve masanın üzerinde konumlanan 70’lerden kalma pirinç ve mermer malzemelerden elde edilmiş bir chandelier ile bu kısım, mekanın yemek bölümünün odağı haline getirildi. Oturma alanlarındaki tüm döşemeler, yine mekanın karakterini ve vurgusunu arttırmak amacıyla düşey dilimli yeşil deri kullanılarak tasarlanmıştır.
Mekanın üst katında kolonlarda ve mutfak duvarında kullanılan, projeye özel tasarlanan ve üretilen yeşil el yapımı seramikler, mekanın belirgin özelliklerinden biri olarak dikkat çekmektedir.
Modern ve gelenekselin bir aradalığı, seçilen malzemeler ve dokular ile vurgulanmak istenmiştir. Bu bağlamda tüm zeminlerde mekanın ana renklerini içeren terrazzo döşeme, duvarlarda ise köy sıvası dokulu boya kullanılmıştır. Tuvalet alanlarında belli bir yüksekliğe kadar duvarlar ve lavabo tezgahlarında yine terrazzo kullanılmıştır. Mekan içerisindeki kulplardan servanta kadar pek çok detay projeye özel olarak geleneksel-modern birlikteliği minvalinde tasarlanmıştır. Yemek bölümünde tasarlanan diğer önemli nokta da mekana girer girmez göze çarpan etrafı kurutulmuş otlarla sarmalanmış yeşil yazı tahtası, altındaki piyano ve etrafındaki dekoratif üfleme cam alanıdır.
Teşvikiye’de ana cadde üzerinde işlek bir köşede yer alan restoranın içi olduğu kadar sokağa olan yaklaşımı da eşdeğer önemdeydi. Bu sebeple iki yola bakan taraflardaki mevcut duvarların tamamı yıkılıp tüm restoran cephesi yola açılacak şekilde kayar/açılır paneller olarak tasarlanarak iç dış mekan ilişkisi sağlandı. Ana cadde tarafına bakan cephede ise, iç-dış iletişimi bu tarafta konumlandırılan mermer oturma birimi ve yukarı katlanır/açılır doğrama sistemi ile güçlendirilmiştir. Cephede bu yenilikçi mekanik etkiyi kırmak ve tüm mekanı tek bir örtü altında birleştirmek amacıyla geleneksel ahşap pergola tasarlanmıştır. Kasa arkasındaki lumboz pencere ile de mutfak/hazırlık alanına geçildiği vurgusu dış cepheye yansıtılmak istenmiştir.