Batard Bomonti
İstanbul Bomonti’de bulunan Batard, insanların rahat vakit geçirebileceği yerel bir pub olarak tasarlanmış.URBANJOBS, projeyi anlatıyor:
Batard Bomonti’nin olduğu yer Urbanjobs tarafından daha önceden tasarlanmış bir mekândı ve aynı mekânı tekrar tasarlarken farklı işverence yıllanmış, içeri girildiğinde yeni yapılmış hissi vermeyen, sanki yıllardan beri orada var olan bir mekânmış gibi kurgulanması talep edildi. İçerisinde Fransız etkileri barındıran fakat güncel bir mekân olması gerekliliği de göz önünde bulunduruldu ve tasarım sürecine böyle başlandı.
Müşteri profili olarak o bölgede ikame eden kişiler belirlenerek; insanların rahatça gelip eğlenebileceği, vakit geçirebileceği lokal bir pub olması hedeflendi.
Batard Bomonti’nin tasarım sürecinde Urbanjobs olarak belirlenen motto tasarımların tamamen “özgün” olmasıydı. Bu aralar tasarımda sosyal medya içeriklerinin çok öne geçmesiyle beraber kopyalamalar çok hızlı arttı. Buna karşı bir duruşla UJ olarak bütün detaylar özgün üretildi. Batard Bomonti özgün detaylarla dolu bir mekân oldu.
Tasarımda genel olarak bohem ama bohemliğin içerisinde biraz daha şık bir görüntü hedeflendi. Büyük raf ünitelerinin ve detayların tasarıma meraklı, anlayan insanlar nezdinde bunu buraya nasıl monte etmişler, nasıl bağlamışlar, bu detayı buraya nasıl kurgulamışlar diye konuşulması, bunların ön plana çıkması talep edildi.
Urbanjobs’un bütünsel tasarım yaklaşımı ile ufak detayların mekânın genel ambiyansını büyük ölçüde etkilediği bilinciyle mekân tasarımında dikkat edilen farklı kriterler vardı. Örneğin; giriş kapısının kendi kendine kapanabilmesi ve istenilen bohem etkiyi verebilmesi için kapı menteşelerinde oynamalar yapıldı. İçeriye girerken bir piston vs. olmadan serbestçe kapının açılması ama bırakıldığı zaman kendi kendine tekrar kapanması gibi detaylara dikkat edildi. Mekân sadece görsel değil 5 duyuya da hitap eden bir şey olduğu için her bir duyuya ayrı ayrı dokunmaya çalışıldı.
Batard Bomonti’nin yaşanmışlık hissi vermesi açısından yapılan yemeklerle ve içki servisleriyle aynı histe bir mekân ortaya çıkarması ayrıştırıcı bir özelliği. Bütünsel tasarım yaklaşımı içermesi önemli bir farkı. Mekân tasarımı yapılırken overdesign yapmamaya çok özen gösterildi. Özgün detaylar barındıran bir mekân yapılması, iyi kurgular ortaya konulması planlanarak artizan bir tasarım ortaya koymaya çalışıldı. Tasarım sürecinde göz önünde bulundurulan bir diğer konu da daha tasarım sürecindeyken orada sanki her masaya oturuyormuşçasına mekânı deneyimlemekti. Minimize ederek yine şık detaylar ve istenilen ambiyans yaratıldı. Mekânın her köşesinden tekrar bakarak bütüncül yaklaşmaya çalışıldı. Bu anlamda tasarıma bakarken dekonstrüktif bir bakış açısıyla mekân tamamen bölündü, bileşenlerine ayrıldı. Tekrar birleştirildi. Öyle olunca tavan, duvar, zemin ve bütün mobilyalar sabit ve hareketli mobilyalar gözde dağılıyor sonrasında tekrar birleştirildiğinde o zaman doğru bir bütünlüğe kavuşmuş oluyor.
Batard Bomonti’de nereye oturulursa aynı tadın alınıp, aynı ambiyansın yaşanması hedefinin başarıyla gerçekleştirildiği de hem işverenden hem de kullanıcılardan alınan geri bildirimlerle ortaya konuldu.