Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Grandma Bakery Cafe

Zemberek Tasarım tarafından tasarlanan kafe, Niştantaşı'nda bulunuyor.

Tasarımcıları projeyi anlatıyor:

Sektöre yeni giren bir girişimcinin ilk şubesi olma özelliği taşıyan dükkan; geleneksel, doğal ve organik yöntemlerle üretilen ürünlerin satışa sunulduğu bir artisan café-bakery. Dükkanda, ekşi maya ekmekler, croissant, scone, bagel, çörek, kekler, farklı sebze yemekleri ve salatalar gibi çeşitli ürünler bulunuyor. ‘Grandma’ adını, firma sahibinin anneannesine ait tariflerden yola çıkarak kurgulanan bir marka olmasından alıyor.  

‘Mahallenin fırını’ konseptiyle başlayan tasarım hikayesinde, mekansal algı olarak, küçük bir yerde olmanın sıcak, korunaklı ve samimi hissini kaybetmeden, konforlu, steril ve ferah bir atmosferi sürdürebilmek amaçlandı.

Markanın, ürünleri her daim taze tutup günün farklı saatlerinde satışa sunulan ürünleri sürekli olarak farklılaştırma gibi bir yaklaşımı vardı. Tasarım sürecinde, bu yaklaşımdan yola çıkarak, ürün-müşteri ilişkisi yeniden sorgulandı ve ürünler ile müşterilerin mümkün olduğunca engelsiz ve yakın bir biçimde ilişki kurabiliyor olması hedeflendi. Bu bağlamda, cephenin, ürünler ile dükkanın önünden geçen müşteriler arasında bağlayıcı ve davetkar olması kritikti. Cephenin, aynı zamanda ürünleri öne çıkaran bir vitrin gibi de çalışabilir olabileceği fikri, bu durumlarla da örtüşmesi bakımından, mekan kurgusunun tasarlanmasına yön verdi.

Kurguyu etkileten fiziksel parametrelerden bir diğeri de, dükkanın zemin kotunun, bulunduğu sokak kotundan daha aşağıda olması ve görece alçak bir tavan kotuna sahip olmasıydı. İç mekanın, sokaktan rahatlıkla okunabilir olması ve dükkanın iç mekanlarıyla dış mekanlarının bütünleşik bir konsept oluşturması amaçlandı.

Tüm bu veriler sonucunda, dükkana vitrin teşkil edecek olan cephe, komşu yapıların cephe hizasından geriye çekildi. Böylece cephe yüksekliği artmış ve iç mekanın dışarıdan algılanması kolaylaşmış oldu. İçeri çekilen cephenin orta bölümü, ürünlerin dışarıdan kolaylıkla gözlemlenmesini sağlayabilecek biçimde, bu sefer sokağa doğru çekildi ve bu sayede, vitrin gibi çalışacak olan alan arttırılmış oldu.

Müşterinin mekansal deneyimi, sokaktan itibaren başlıyor ve ürünlerle ilişkisi kesilmeden, sürekli olarak devam ediyor. Aynı ürünleri önce dışarıdan gözlemleyebilen müşteri, mekana girer girmez, iki tarafında dizili hareketli servis arabalarının üzerinde bulunan ürünlerle daha yakından ilişki kuruyor.

Markanın profesyonel kimliğinin ve kalitesinin mekana yansıması, ürünler ön plana çıkarken, davetkar, sıcak ve samimi hissin varlığını sürdürebilmesi, malzeme, doku ve renk seçimlerini etkileyen kriterler oldu. Mekandaki farklı doku ve malzemelerdeki beyazın hakimiyeti, temiz ve bütüncül bir algıya yardımcı oluyor. Masif ahşap, seramik gibi tanıdık ve sıcak malzemeler oluşturulmak istenen samimi algıyı besliyor. El işçiliği ile üretilmiş eskitme pirinç demir detaylar, markanın artisan duruşu ile örtüşüyor.

Harita
Künye
Proje Yeri: Şişli, İstanbul
Proje Tipi: Restoran / Kafe / Bar
Proje Tipi Grubu: Ticari
İşveren: Cey Unlu Mamüller
Fotoğraf: Aytekin Demircioğlu
Proje Başlangıç Yılı: 2015
Proje Bitiş Yılı: 2015
İnşaat Başlangıç Yılı: 2015
İnşaat Bitiş Yılı: 2015
Toplam İnşaat Alanı: 80 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Başak Emrence

Şafak Emrence

Ece Ilgın Avcı

Cansu Sezer