Yaşam 360: İzmir Şaraphane Bölgesi Karma Kullanım Fikir Projesi
VEN Mimarlık tarafından tasarlanan proje, kabuğuna sığmayanlara sürdürülebilir ve sosyal, yüksek yoğun bir kent yaşamına katkıda bulunabilecek uygulanabilir öneri geliştirme amacıyla yola çıkmış.Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:
Sunulan konsept projede konut birimlerinin dışında binaya, tüm katlara yayılan bir program yüklüyoruz. Bu program konutların uzantısı oluyor. Hatta bu uzantılara konumlanan programlar zaman içinde değişen gerekliliklerle değişebilme esnekliğine de sahip.
Projede konut kuleleri dolaşım alanları, bireysel birimi ortak alana bağlar ve terk edilen birimin izinde genişler: dikeyde bu genişleme alanı dönerek yön değiştirir.
Böylelikle kullanıcıya 360 derece manzaradan faydalan hatta her katın deneyimini sunan bir daire sunar.
Ortak kullanımlar sayesinde yüksek binanın yön, manzara, yükseklik gibi avantajlarından herkes yararlanıyor.
Yatay ve dikey bağlantılarla yaşam 360 dizisi, sakinlere ortak, zengin, çekici bir arayüz sağlar. Aynı zamanda kule cephesi, bu networkün döngüsü içinde açık ve transparan bir görünüm kazanıyor.
Dolaşım alanlarında ağdaki çeşitliliğin yakınlıkları yönetilir ve çok çeşitli yaşam biçimlerine olanak tanıyan kurgu oluşturulur.
Her sosyal kat farklı bir kullanıma sahiptir. Kullanıcılar tarafından birçok faaliyete olanak veren bu ortak alanlar evlerinin bir uzantısı gibi kullanılır.
Ortak kullanımlı mekanlar konutun uzantısı olmakta yaşam alanları genişlemektedir.
Yüksek binanın monoton, iletişimsiz yapısını çeşitlendirmek için geliştirdiğimiz ekosistem, sloganımız olan ’’kabuğuna sığmayanlara’’ çekici bir seçenek sunmaktadır.
Bu ağ içinde doğal ortamı dikey modern yaşam alanına taşırken geniş gökyüzü terasları kuleyle sarmal biçimde konumlanır, bahçeler kule cephelerinde gezinirken her yönün-bakının avantajından da yararlanmış oluyor.
Kulelerde her daire kendi özel asansörü ile dairesine ulaşmaktadır. Daireler kendi bireysel lobilerinden dilerlerse networke direkt olarak da bağlanabilmektedir. Projede insanların zamanlarını en çok geçirdiği yapılar olan konutlarda, kullanıcı konforunu maksimum düzeyde arttıracak bir sistem kurgulamak amaçlanmıştır.