+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
Join with or .
Other Works
Similiar Projects

Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü Etiler Kapısı, Kampüs Ana İniş Yolları İyileştirme Projesi

Anonim.istanbul projeyi anlatıyor:

Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü içindeki açık alanların iyileştirilmesi ile ilgili proje kampüsteki gerçek fonksiyonel ihtiyaçlardan ortaya çıktı. Öncelikle tüm Güney Kampüs için iyileştirme projesi ve aşamalandırılması bu ihtiyaçların işveren BU rektörlüğü ile tartışılması ile oluşturuldu. İçeriklerin detaylandırılması, çeşitli komiteler, gruplar ve kişiler ile görüşmeler ve tartışmalar ile çalışıldı. Ana iniş yolu ve giriş projesi ise, BU Güney Kampüs İyileştirme Projesi’nin ilk aşamasını oluşturdu.

Öncelikle girişten meydana kadar olan yürüme yolunda yayaların, özellikle görme engelli yayaların güvenli bir şekilde aşağı inebilmesi için belirli bir genişlik ve süreklilikte bir yol ihtiyacı vardı. Bu ihtiyaç karşılanırken kampüsün tarihi, doğal özellikleri ve üniversite kültürünün yarattığı kuvvetli mekansal hafızasının korunması, yapılan tasarımın bir tür restorasyon yaklaşımı içinde ele alınması gerekliydi.  Yapılacak her yeniliğin her zaman zaten oradaymış gibi davranabilmesi bu hafıza açısından çok önemliydi. Bazen tasarımı biraz geri çekerek, bazen malzemesiyle az iddialı durarak, insanlarla konuşarak, dinleyerek tasarım geliştirildi. Bunu yaparken varlığı proje için çok önemli bir veri olan Boğaziçi peyzajının sürekliliği, orman altı bitki türlerinin devamını sağlayacak, mevcut dokuya eklenen bitki türleri ile sağlandı.

Yaya yolu devamında ele alınan kampüs giriş bölgesi projesi, yaya ve araç girişleri için düzenlemeler, mevcut güvenlik yapıları, otobüs durağı yapısı ile oturma- bekleme imkanlarının geliştirilmesi için dönüştürme, yeniden düzenleme ve baştan tasarlayıp inşa etme şeklinde ilerledi.

Sonuçta girişten kampüs meydanına kadar olan bölge ihtiyaçlar doğrultusunda, var olanla yeniyi, doğalla insan yapımı olanı, mekansal hafızayı dikkate alarak, bir bütünlük ve süreklilik içinde biraraya getiren, mekanın imkanlarını ortaya çıkartıp geliştiren bir şekilde yenilenmiş, iyileştirilmiş oldu.

Details
Project Location: Beşiktaş, İstanbul
Project Type: Urban Design
Employer: Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, Boğaziçi Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı
Consultant: Ahmet Ersoy
Ana Yüklenici: Cumrat İnşaat
Projcet Manager: Burcu Serdar Köknar, Aslı Şener
Structural Project: Cumrat İnşaat
Mechanical Project: Akım Mühendislik
Electrical Project: Arden Teknik
Photography: Yercekim Mimari Fotograf
Architectural Supervision: anonim.istanbul
Project Start Date: 2012
Project End Date: 2013
Construction Start Date: 2014
Construction End Date: 2015
Building Plot Area: 7,200 m²
Total Construction Area: 4,000 m²

Pin It
Architectural Offices
Architects

Burcu Serdar Köknar

Aslı Şener

Merve Toğru Topbaş

Hande Kalender

Artun Agbulut