Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Konya Bilim Merkezi Eğitim Birimleri İç Mekan Projesi

KG Mimarlık, projeyi anlatıyor:

Tübitak öncülüğünde her ilde bir tane kurulması hedeflenen Bilim Merkezleri bünyesinde yer alması istenen Eğitim Birimleri projesinin ilki için, Konya Bilim Merkezi içerisinde 1.000 m2'lik bir alan seçildi. Kendinden sonra yapılacaklar için de bir deneme veya pilot proje olarak adlandırılabilecek çalışma, Tübitak, Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya Bilim Merkezi yöneticileri ve KG Mimarlık çatısı altında yer alan Mimar, İç Mimar, Teknoloji Danışmanı ve Eğitim Danışmanı gibi multidisipliner bir kadro birlikteliğiyle gerçekleştirildi..

Eğitim Birimleri teknoloji, eğitim programı ve mekan kurgusu sayesinde, öğrencilerin deneyimleme yolu ile öğrenme, sevme ve merak geliştirme güdüsü  tüm disiplinlerce amaçlanan ortak bir hedeftir. 5-18 yaş arası öğrenciler, yaşlarına ve öğrenim konularına uygun laboratuvarlardan randevu alarak eğitime katılmaktadırlar. Bu laboratuvarlar;

  • Matematik Laboratuvarı
  • Fizik Laboratuvarı
  • Yaşam Laboratuvarı
  • Tasarım Atölyesi
  • Küçük Mucitler Laboratuvarı

Eğitimin deneyimlemeye dayalı olduğu bu ortamda mekan kurgusu, sınıf-koridor ilişkisinden tamamen farklı olacak şekilde ele alınmıştır. Ana mekan içerisine yerleştirilen birbirinden kopuk ve konusunu, gerek geometrisiyle, gerek malzeme, renk ya da dokusuyla yansıtan pavilyonlar(laboratuvarlar) şeklinde düzenlenmiştir. Laboratuvarlar arası kurulan sokak-meydan ilişkileri içerisinde yer yer geri çekmelerle , yer yer boşaltmalarla oluşturulan mekanlarda amfi, serbest oturma alanları ve eğlence alanları gibi unsurlar çözümlenmiştir. Organik bir şekilde biçimlenen sokak-meydan yapısı, öğrencilerin ders başlarında ve sonlarında bir araya geldikleri rekreatif bir  sosyalleşme – deneyim paylaşım alanı olmanın yanı sıra, film gösterimleri, sunumlar gibi etkinliklere de zemin hazırlar şekilde tasarlanmıştır. Sirkülasyon aksı üzerinde bulunan laboratuvarlar, sirkülasyon akışkanlığını destekler nitelikte yerleştirilen eliptik formlarda iken, sirkülasyonun azaldığı bölgede bulunan laboratuvarlar daha köşeli ve çadır formundadır.

Her laboratuvar, programı kapsamında deney ve deneyimleme alanları, bireysel ve grup çalışmalarına uyum sağlayacak mobilyalar, teknolojik alyapıya ait mekansal çözümler ile bütünleşik bir tasarıma sahiptir.

Eğitim laboratuvarları, ileri teknoloji ürünleri ile donatılmıştır. Ziyaretleri sırasında 3 boyutlu yazıcı, 3 boyutlu tarayıcı, interaktif yazı tahtası, dalga leğeni, anotomik ayna, sterilizatör, topraksız bitki yetiştirme cihazı, sihirli küre, etkileşimli projeksiyon sistemi gibi son teknoloji ürünler ile karşılaşacak öğrenciler, okul kitapları dışında kalan,  farklı bir gerçeklik ile tanışacak, deneyimleyecek ve keşfedecektir.

Harita
Künye
Proje Yeri: Konya, Selçuklu
Proje Tipi: Diğer Eğitim Yapıları
Proje Tipi Grubu: Kültür
İşveren: TÜBİTAK
Konsept Tasarımı: Kurtul Erkmen, Büşra Yeltekin
Fotoğraf: Büşra Yeltekin
Mimari Mesleki Kontrollük: Emre Yiğit
Proje Başlangıç Yılı: 2015
Proje Bitiş Yılı: 2016
İnşaat Başlangıç Yılı: 2015
İnşaat Bitiş Yılı: 2016
Toplam İnşaat Alanı: 1,000 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Kurtul Erkmen

Büşra Yeltekin