İlgili Projeler

MEDCEM Çimento Fabrikası İşletme ve İdari Üniteleri

Tasarımcılar, projeyi anlatıyor:

İdari, işletme, sosyal ve giriş güvenlik tesislerinin mimari konsept tasarımı ile tüm iç mimari tasarım ve proje çalışmaları Servan Zenderlioğlu mimarlık tarafından gerçekleştirilen Medcem Çimento Fabrikası, İçel ili Silifke/Akdere bölgesinde faaliyet gösteren Temmuz 2015’te devreye alınmış bir tesistir.

Günümüzde 11.500 ton/gün klinker üretim kapasitesiyle tek hat ile üretim yapan Türkiye ve Avrupa’nın en büyük çimento fabrikasıdır.

İdari Bina

Fabrika yönetim ofislerini ve yönetici odalarını barındıran fabrika idari binası, kütlesi ve cephe dili ile diğer binalarla uyumlu olarak tasarlandı. Arazideki kot farkı binanın algısını farklı cephelerden farklı etki sağlayacak şekilde kullanıldı.Binanın iç mekanlarında kullanılan malzemeler ile idari kimliği vurgulayarak diğer binalardan farklılaştırılması sağlandı.

İşletme Binası (CCR)

Teknik beyaz yaka personeli için çalışma ofisleri ve aynı zamanda fabrika üretim kontrol merkezi ve laboratuvarların bulunduğu bina üretim alanının içerisinde brüt beton ve alüminyum cephesi ile ölçeğinden bağımsız güçlü bir forma sahip.

İç mekanlarda galeri boşlukları ve gün boyu güneş ışığı alan merdiven galerisi sayesinde aydınlık ve geçirgen hacimler oluşturulması amaçlandı. Kullanılan malzemeler ve renkler ile yalın bir şekilde tesisin endüstriyel kimliğini pekiştirecek yönde bir tasarım dili kullanıldı. 

Sosyal Bina

Yemekhane, soyunma odaları ve revirin olduğu sosyal tesis binası kütlesel bağlamda  fabrika içindeki komşu yapılar ile uyumlu, kendine özgü formu ve şeffaf cepheli yemekhanesi ile hem konforlu hem de fonksiyonel bir yapı olması amaçlandı.

Giriş ve Güvenlik Binası

Fabrika girişi 10 metrelik açıklığı geçen tek parça brüt beton bir kütle ile tesisin kimliğini öne çıkaran bir bina olarak tasarlandı. Bu sayede beyaz/mavi yaka personel, misafir ve araç giriş çıkışları, içinde güvenlik ve isg eğitim merkezini de barındıran tek bir yapı ile yoğun saatlerde bile kontrollü bir şekilde yapılması planlandı.

Künye
Proje Yeri: Silifke, Mersin
Proje Tipi: Ofis
Proje Tipi Grubu: Ticari
İşveren: MEDCEM Çimento Şirketler Grubu
Ana Yüklenici: Serone İnşaat
Proje Yöneticisi: Servan Zenderlioğlu
Statik Projesi: Genkom Mühendislik
Mekanik Projesi: Majör Mühendislik
Elektrik Projesi: Apsis Proje, Erk Proje
Fotoğraf: Gürkan Akay
Mimari Mesleki Kontrollük: Servan Zenderlioğlu Mimarlık ve İç Mimarlık
Şantiye Yöneticisi: Murat Telacıoğlu
Proje Başlangıç Yılı: 2013
Proje Bitiş Yılı: 2014
İnşaat Başlangıç Yılı: 2014
İnşaat Bitiş Yılı: 2015
Arsa Alanı: 5.000 m²
Toplam İnşaat Alanı: 9.742 m²

Pin It
Mimar

Servan Zenderlioğlu

Özay Soydan
Yardımcı Mimar(lar)
Lezgin Hasan
Umut Aybek
Orçun Bingöl