+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
İlgili Projeler

Tacettin Aslan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Yurdu

336 Mimarlık, projeyi anlatıyor:

İşveren bir sosyal sorumluluk projesi yaklaşımıyla, eğitim sürecinde teknik bilgi ve beceri yönünü güçlendirecek, fiziksel ve sosyal yönden zengin bir Eğitim Kampüsü hayal etmekteydi. Konaklama imkanını da sağlayacak Kampüs uzak bölgelerden de bu eğitimi talep eden öğrencilere aynı fırsatı sunacaktı. 

Çanakkale şehir merkezine yakın konumda olan Organize Sanayi Sitesi’ne bitişik, Bursa-Çanakkale Yolu üzerinde yaklaşık 110.000 m2 büyüklüğündeki arazi Teknik Eğitime ağırlık veren eğitim yapıları için tahsis edilmişti. Peyzajıyla beraber proje için ayrılan yaklaşık 35.000 m2''lik alan tasarımcılara zemin katta olabildiğince geniş alana yayılarak kullanıcıların dış mekanla ilişkisini maksimuma çıkarma fırsatı vermiştir. İçerdikleri fonksiyona göre farklılaşan yapılar peyzajı aralarına alarak bir avlu oluşturacak şekilde bir araya getirilmiştir. Elde edilen bu dinamik ve modüler yapılar bütünü ileride arazinin geri kalan kısmında inşa edilmesi düşünülen projeler için referanslar vermektedir. İki güçlü bloğun karşılıklı konumlandırılmasıyla dışarıya ben buradayım diyen proje, merkezinden avlusuna verdiği bakış açısıyla içeride sahip olduğu, doğal çevreyi içine alan mütevazi yapısal karakterini sergilemektedir.

Kampüs Projesi, 24 sınıflı lise, 400 m2''lik 2 ayrı atölye, çok amaçlı salon işlevinde yemekhane ve spor salonuyla beraber 200 kişilik kız ve erkek öğrenci yurtlarını barındırmaktadır. Bulunduğu topografyada, çevresine göre yüksekte bulunan arazi Bursa-Çanakkale Yolu’nun da geçtiği kuzey yönünden kuvvetli boğaz rüzgarı almaktadır. Özellikle kış aylarındaki etkili soğuk rüzgardan ve şehirler arası yolun oluşturacağı sesten korunmak amacıyla lise derslik binasıyla erkek yurdu bu cepheye yerleştirilmiştir. L formundaki lise binasına eklenen tek katlı hacimlerle birlikte, zemin katta yemekhane bloğuyla bağlanıp L şeklini alan yurt binası ve açık spor sahaları korunaklı ama aynı zamanda doğal çevresiyle de ilişkisi devam eden bir avlu meydana getirmiştir.

Konferans salonu ve kütüphanenin merkezinde konumlandırıldığı lise binasında, idari kısım, kafeterya, atölyeler, çok amaçlı salon ve spor salonu sırasıyla bir koridor etrafında bir birine bağlanarak zemin katı meydana getirmektedir. Üst katlar, derslikler avluya; destekleyici mekanlar kuzey yol cephesine bakacak şekilde planlanmıştır. Aynı yaklaşım yurt binalarında da sürdürülmüş. Zemin katta idari ve sosyal etkinlik fonksiyonlarının yerleştirildiği alanlar üst katlarda avluya bakan odalara dönüşmektedir. Spor salonu, fitnes salonu ve çok amaçlı salonun karşılama noktası olan avlunun merkezine konumlandırılması, bu fonksiyonların dışarıdan gelecek kullanıcılar için kampüs içerisine dağılmadan kolayca ulaşılabilir olmasını sağlamıştır. 

Çevrelediği avlu ile görsel ilişkisi hiç kesilmeyen ve bir çok noktada avluya açılan yatay sirkülasyon hatlarıyla öğrencilerin özellikle soğuk havalarda kapalı yapıda tüm günü geçirme psikolojisinin hafifletilmesi hedeflenmiştir. Zemin katta kapalı-açık alanlar arasındaki kuvvetli fiziksel geçirgenlik üst katlarda yapının diğer öğelerine ve doğal çevreye doğru tanımlanmış bakış açılarıyla görsel olarak devam ettirilmiştir. Çevreyle olan bu görsel süreklilik doğal ışık yönünden zengin, güneş ışığının verimli kullanıldığı mekanları ortaya çıkarmıştır.

Projeyi meydana getiren, farklı fonksiyonlara ev sahipliği yapan kütlelerin bağımsızlığı cephe malzemelerindeki ayrışmalarla daha da vurgulu hale getirilmiştir. Lise binasındaki dinamik renkler ve kaplamalar, atölyeleri ve spor salonunu barındıran tek katlı yapılarda metalik renkli oluklu levhalara dönüşmüştür. Yurt binaları ise bu dinamizme karşıtlık oluşturacak şekilde düzenli ve dingin bir cephe karakteristiği sergilemektedir.

Yerleştiği arazinin içine yayılan, tüm yapılar boyunca kesilmeyen fiziksel ve görsel geçirgenliğiyle kapalı-açık mekan ayrımını en aza indirmeye çalışan tasarım yaklaşımı, şeffaf, erişilebilir geniş oturumuyla esnek kullanıma elverişli mekanları bir araya getirerek nitelikli eğitim yapıları inşa etme misyonunu Teknik Liseler için başarmayı hedeflemiştir.

Künye
Proje Yeri: Çanakkale
Proje Tipi: Lise / Ortaöğretim, Yurt / Konukevi
Proje Tipi Grubu: Eğitim
İşveren: Aslan Gayrimenkul
Danışman: Artun Orancı
Ana Yüklenici: Aslan Gayrimenkul
Statik Projesi: YATO Mühendislik
Mekanik Projesi: Doruk Proje Mühendislik
Elektrik Projesi: Doruk Proje Mühendislik
Fotoğraf: ALTKAT Architectural Photography
Şantiye Yöneticisi: Necmettin Türkay
Proje Başlangıç Yılı: 2017
Proje Bitiş Yılı: 2018
İnşaat Başlangıç Yılı: 2018
İnşaat Bitiş Yılı: 2020
Arsa Alanı: 35.000 m²
Toplam İnşaat Alanı: 16.500 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Cemal Kahraman

Yusuf Hacıhaliloğlu