Topos Evi
Topos Evi, İzmir’in Çeşme ilçesi Paşalimanı Koyu’nda kireçtaşı ağırlıklı bir tepenin üzerinde konumlanan yazlık konut projesidir. Ekoloji ve yer ile kurduğu ilişkiler üzerinden kurgulanan Topos Evi, çevrenin keskin topoğrafyasından ilhamla araziye yerleşen basit geometrik bir düzen geliştirir. Yapı, klasik mimari düzene kökenlenen zemin ve mekan arasındaki ayraç fikrinin aksine, zeminle olan ilişkisini genişletmek ve tüm strüktürü sıfır emisyonla iklimlendirebilmek için topoğrafya içine gömülür. Soyut topoğrafya çizgilerinin devamında gelişen teraslar; açık alanları arttırmaya, yapı-zemin karşılaşmalarını çoğaltmaya ve dik açılarla gelen batı güneşini kırmaya olanak sağlar.
Panorama ve Merdiven
Yapı, Ege coğrafyası içinde, yatay ve düz bir ufuktan uzak, ilham verici bir panoramaya sahiptir. Konumlandığı Ardıç Koyu her an dönüşen bir ekoloji tiyatrosuna sahne olur. Arazide yukarıya tırmandıkça ufuk silüeti ve manzara farklı biçimlerde kendisini yeniden yaratır. Bu manzara için statik olmayan bir çerçeve önermek üzere, merdiven yapının en gerisinde konumlanır. Her seviyeden ufku görmesi amaçlanan merdivenin, dikey olarak hareket edilen ve koyun kesintisiz manzarasını tekrar tekrar yaratan sinematik bir aparat olarak çalışması hedeflenmiştir.
Pasif İklimlendirme
Yapının konumlandığı topoğrafyada, yalnızca doğayı izlemenin ötesinde onunla iyi bir ilişkiler bütünü kurması amaçlandı. Topos Evi, bölgede doğal olarak iklimlendirilen ilk yapı olma özelliğini taşıyor. Enerji kullanmadan binayı iklimlendirmek amacıyla çatıda menfezleri bulunan bir havalandırma bacası inşa edildi. Bu baca doğal rüzgarı yakalayarak yapı boyunca bir hava akışı yaratır. Toprağa oturan ısıl kütle ise yeraltının sabit sıcaklığını değerlendirerek ısı stabilizasyonunu sağlar. Sonuç olarak, rüzgar, temiz havayı dolaştırmak için doğal bir makine gibi çalışır. Toprak ise, yılın zamanına bağlı olarak havayı daha serin veya daha sıcak hale getiren bir makine gibi işlev görür.
Isı Kütlesi
Büyük bir ısıl kütleye sahip formsuz bir malzeme olan betonarme, ısı izolasyonu, strüktür ya da dekorasyon olarak çeşitli biçim ve işlevlerle yapıda var olur. Bunların ötesinde betonarme, ışık almayan yere gömülü cephede ısı kütlesini arttırır. Yapının çevre sıcaklığını tümüyle yakalaması yaklaşık sekiz saat sürer. Bu sayede gece ve gündüz arasındaki ısı farkı dengelenir ve beton yapıya sıcaklıktaki değişiklikleri tolere etmek için yeterli zamanı kazandırır.