İlgili Projeler

Fener Evi

Fener Evi, İstanbul’un çok katmanlı ve kozmopolit yapısının somut örneklerinden biri olan Fener semtinde yer alan yapı, Vodina Caddesi üzerinde konumlanmış bir konut yapısıdır.

Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:

Yapıya ait ulaşılabilen en eski fotoğraf, II. Abdulhamit Fotoğraf Arşivi’nde yer alan 1880 tarihli fotoğraf olup; yapının ilk yapım tarihi hakkında verilere ulaşılamamıştır. 34 metrekare oturum alanına sahip yapı, 1980 yılında bir yangın geçirmiş ve restorasyon öncesine dek çeşitli niteliksiz müdahaleler görmüştür.

Yapının belgeleme çalışmaları ve restorasyon projesi SEA Mimarlık tarafından 2018 yılında hazırlanmış; uygulama süreci de 2018 yılında başlamıştır. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Fener’de yer alan konut yapısının, bolca niteliksiz müdahale görmüş ve bakımsız kalmış olması sebebiyle, restorasyon uygulamasına başlandığında ilk olarak niteliksiz müdahaleler ve özgün olmayan elemanlar kaldırılmış; ardından yapının ihtiyaç duyduğu ve İstanbul I Numaralı Yenileme Alanı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onaylamış olduğu koruma önlemleri alınmıştır. Yapının koruma problemlerinin giderilmesinin ardından, yaşamına sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için gerekli bakım çalışmaları tamamlanmış olup; Malta taşından olan ve özgün detaylar barındıran cephesinde gerekli onarımlar yapılmıştır. Restorasyon çalışmalarının projeye uygun olarak tamamlanması sonrası, işlevine ofis olarak devam edecek olan yapının iç mekan projesi de SEA Mimarlık tarafından hazırlanmıştır. Yapının taban izi dar olmasına karşın, yüksek tavanlı olması (h:3,5-4m) sayesinde, planlama yapılırken yüksek tavanların kazandırdığı hacim ile ferah iç mekanlar tasarlanabilmiştir. Giriş bölümünde bulunan muhdes betonarme mezanin katı yıkılarak bugünkü galeri boşluğu formunu almış; asma kat bölümünde toplantı odası, 1. katta çalışma alanları ve kitchenette, 2. katta ise lounge ve kütüphane olacak şekilde düzenlenmiştir. Kahve, meyve gibi basit hazırlıklar için küçük bir kitchenette 1. katta bulunmakta, ana mutfak ve teknik alan ise girişin altındaki yarı bodrum katta yer almaktadır. 2. kattan en üst kata çıktığımızda teras katına ulaşılmaktadır. Arkada Rum Erkek Lisesi, önde Haliç manzarası ile teras yapının en zengin perspektifine sahiptir.

Mimarlığın doğasında var olan sürekliliği sağlamanın bir yolu olarak, kültürel miras değeri taşıyan yapıların kente yeniden kazandırılması yönünden kıymetli bir yapı stoku bulunduran Fener’e, özgün durumuna getirilerek geri kazandırılan yapının restorasyonu 2019 yılının ikinci yarısında tamamlanmıştır.

Künye
Proje Yeri: İstanbul, Fatih
Proje Tipi: Ofis
Proje Tipi Grubu: Ticari
İşveren: Osman Okan Demir
Ana Yüklenici: Osman Okan Demir
Proje Başlangıç Yılı: 2016
Proje Bitiş Yılı: 2019
İnşaat Başlangıç Yılı: 2018
İnşaat Bitiş Yılı: 2019
Arsa Alanı: 194 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Selin Seda Demir