Other Works
Similiar Projects

3. Ödül, Çaycuma Spor Merkezi Mimari Proje Yarışması

PROJE RAPORU

Projede izin verilen imar sınırları içerisinde kalınarak tüm araziye yerleşen bir plan şeması önerilmektedir. Arazi formu binanın şeklini üretirken, iç bahçe, havuz alanının aynı boyutunda, negatifi olarak eşleşmektedir.

Her belde için kapalı yüzme havuzları, yüzme temel eğitimi, spor ve rekreasyon amaçlı önemli bir sosyal toplanma merkezidir. Dolayısıyla şehir içindeki konumu ve fonksiyonel çalışma nitelikleri birbirlerini tamamlayacak şekilde organize edilmelidir. Çaycuma Belediyesi için önerilen proje sosyal açıdan yaşam şeklini temsil eden plan organizasyon şeması ve mimarisi yöreye uygun mütevazi olmalıdır. Bina karakteri (çatı ve plan şemaları) yörenin bir parçası, uzantısı, fakat çağdaş görünümü ile yenilik getirmeye çalışan bir uğrak noktası olarak tasarlanmalıdır.

Proje arazisinin konumu incelendiğinde, alan etrafındaki yollar, kendisine yakın olmayan bina parçaları ve sınırları doğu-batı eksenine paralel olması dışında projeye referans olabilecek projeye yön verecek veriler oldukça azdır. Dolayısıyla önerilen projede izin verilen imar sınırları içerisinde kalınarak tüm araziye yerleşen bir plan şeması önerilmektedir. Arazi formu binanın şeklini üretirken oluşabilecek iç boşluklar bahçeler içinde büyüme şansı vermektedir.

Arazi içine tümüyle yerleşerek önerilen proje, bina alanını kullanım fonksiyonları olarak dört bölüme böler.

1. SERVİS
Arazinin kuzeyine yerleşen, sporcular için gerekli olan tüm hazırlık ihtiyaçlarını gideren, servis alanları, ıslak hacimler, soyunma odaları, depo, sauna, buhar odası ve ara vererek doğuya uzanan yönetim mekanları olarak sıralanır. Bu uzun program hattı, binanın omurgası gibi algılanmalıdır. Diğer temel fonksiyonlar, güney hattına açılan havuz, gym, eğitim mekanı ve diğerleri bu omurgaya bağlanır. Eksi bir katında bulunan havuz için gerekli olan mekanik mekanlara girişte bu koridorda bulunur. Ana omurga hattı koridoru havuzu algılayan ve gerekirse havuz cephesinden ve çatıdan ışık alabilecek konumdadır.

2. HAVUZ
İhtiyaç programında yer alan havuz faaliyetleri ana havuz, çocuk havuzu ve jakuzi bir arada en rasyonel şekilde bir araya getirilmiştir. Boyuna uzanan servis omurgasına bağlanır. Diğer Havuz iç bahçe ve batı daki parkı algılayan bir konumdadır. Yüzerken etraftaki sakin peyzaj algılanıp mekan içerisine çekilmek istenmektedir. Çatı taşıyıcılarına ait kolonlar 5 metre aralık ile havuz kenarına sıralanır. Tavanda yine aynı aralıklar ile lamine ahşap kirişler bir ritim içerisindedir. Temel kirişler arasına havuz içerisine doğal ışık alabilmesi için aydınlıklar düşünülmektedir. Tüm önerlilen sistemler minimum maliyet düşünülerek fakat mekan içerisine zarif bir zenginlik katacak şekilde basit mimari çözümler tercih edilmiştir.

3. SOSYAL MEKANLAR
Sosyal mekanların konumu servis omurgasının güneyine bağlanarak tüm diğer mekanlar ile etkileşim halindedir. İçeriğinde; giriş mekanı, kafeterya, bekleme alanı, 100 metrekare alanlı kare tabanlı gym mekanı. 30 kişilik eğitim salonu gibi temel mekanlar kuzey güney aksında sıralanır. Kuzeyde gym, hemen altında eğitim salonu ve dahada güneyinde kafeterya yer alır. Üç mekan doğudaki geniş teras ve batıdaki iç bekleme koridoru ile ilişkilidir. Batı daki terasa, kuzeyde kalan servis omurgasıda dahil, kafeterya, eğitim, gym gibi mekanların açılması dolayısıyla oldukça sosyal olarak yoğun aktif olması beklenmektedir. Doğu batı yönündeki geçirgenlik önemlidir. Aynı istek ile bu sosyal mekanların yol ile ilişkisi, nehre bakan ve ileride yapılacak olan yola oluşacak binanın önemli bir sosyal ara yüzüdür. Tüm sosyal mekanlar havuz kapalı durumundayken bile şehirle ilişkili yaşayan mekanlardır. Kafeterya nın konumu özellikle en güneye en uca, yerleştirilmiştir. gerektiğinde batıdaki iç bahçeye, doğusundaki teras a ve kuzeyinde yer alan bekleme koridoruna üç taraflı servis verebilecek şekildedir. Yukarıda belirtilen durumda, havuzun kapalı olması durumunda bile, kafeteryanın çalışması, doğusundaki teras ile canlanıp, nehre açılan önemli bir uğrak noktası olacağı düşünülmektedir.

4. BAHÇE
Havuz, ıslak hacimler ve bu mekanın negatifi olan yaklaşık aynı boyuttaki doğal yeşil iç bahçe ile birbirleriyle ilişkili olarak bitişiktirler. Bu birliktelik birbirlerinden fayadalanmalarını sağlar örneğin yüzme aktivitesi esnasında iç bahçedeki kontrollü yeşil alanların algılanması hatta yaz aylarında eksenli kapıların açılması ile bahçenin havuzun bir parçası olması ve havuz mekanının dışarıyla ilişkilenip genişleme imkanını verir. İç bahçenin diğer bir avantajı sprocular için istenirse küçük grupların antreman yapabileceği bir iç alan oluşturmasıdır. Tüm bina ve çatı formu iç bahçeyi kendisine entegre etmesi istenmektedir dolayısıyla pergola fonksiyonu çatı formunun bir parçasıdır. Bahçe duvar kavramı yok olmakta, bina çeperi ve onu çevreleyen düşey güneş kırıcılar ile tanımlanmaktadır. Bahçeyi çevreleyen düşey güneş kırıcılar aynı zamanda yörenin sosyal yaşantısına yarı özerk bir mekanı havuz kullanıcılarına sunmaktadır. Binanın girişi iç bahçenin köşesinde yer alması özellikle bu bahçe içerisinde yürüyerek binaya giriş istenmektedir.
Çaycuma yüzme havuzu önerilen plan şeması ile binaya her yönden yaklaşılabilen ve özellikle doğu, batı, güney kısımlarında yer alan plandaki fonkisyonları ile hem geçirgenliğe hemde istendiğinde özerk alanlara yer veren bir plan şemasıdır. Çaycuma halkı için önemli bir çekim noktası olacaktır.

Details
Project Location: Çaycuma, Zonguldak
Project Type: Indoors Swimming Pool
Proje Tipi Grubu: 3. Ödül
Consultant: Sukan Külekçi

Pin It
Architectural Offices
Architects

Arman Akdoğan