Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Kolektif House Maslak ve Vodafone IT Ofisleri

Kolektif House’un Maslak’taki beş katlı yeni yerleşkesi ve üst katındaki Vodafone IT ofisleri, Kontra Mimarlık tarafından eski bir otel / alışveriş merkezi yapısından dönüştürüldü.

Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:

Kolektif House Maslak ve Vodafone IT ofisleri yeni fikirlere ve birlikteliklere ilham verecek şekilde topluluk hissini ve etkileşimi ön plana alıyor. Ofislerin mobilya, aydınlatma ve yapı detayı tasarımları da Kontra Mimarlık tarafından mekâna özel olarak üretildi.

Türkiye’de ve dünyada gittikçe yaygınlaşan yeni nesil paylaşımlı ofislerin İstanbul’daki öncü örneklerinden Kolektif House’un Maslak’taki yeni yerleşkesi, Kontra Mimarlık tarafından projelendirilerek hayata geçirildi. Eski bir otel ve alışveriş merkezi yapısı olan 42 Maslak’ın beş katında, toplam 10.000 metrekareye yayılan paylaşımlı ofisler tamamlanarak kullanıcılarına hizmet vermeye başladı. Girişimcilere, serbest çalışanlara ve şirketlere yaratıcı, verimli, sosyal ve ekonomik çalışma alanları sunan Kolektif House’un Maslak ofisi, yine Kontra Mimarlık tarafından tasarlanan Levent ofisleri ile birlikte üçüncü ve en büyük yerleşkesi olma niteliği taşıyor. Maslak ofisi için, bünyesinde yer alan farklı yatırımcı ve start-up ekiplerin yanı sıra, semtteki kurumsal çalışanların ve KOBİ’lerin ihtiyaçlarına da hitap edecek bir mekân tasarımı uygulandı. Aynı binada yer alan Vodafone IT ofisleri de Kontra Mimarlık tarafından tasarlandı.

Farklı disiplinlerden yaratıcı kişileri ve şirketleri bir araya getirerek enerjik bir topluluk oluşturmak amacıyla yaratılan Kolektif House, yeni fikirlerin ve birlikteliklerin yeşerdiği bir alan olma ilkesine sahip. Ofislerde farklı ölçek ve deneyime sahip start-up ekiplerin yanı sıra, Keiretsu Forum İstanbul, Galata Business Angels, Revo Capital, İstanbul Startup Angels, 500Startups gibi yatırımcı şirketler ve İş Bankası Workup Girişimcilik Programı gibi destek programları yer alıyor. Tasarım ve hareketli mobilya uygulaması Kontra Mimarlık tarafından uygulaması Artika tarafından gerçekleştirilen Maslak yerleşkesinde çıkış noktası olarak işbirliği teşvik ediliyor, bünyesindeki farklı ekiplerin birbirlerinden beslenebileceği ortak çalışma ve sosyalleşme alanlarıyla etkileşimin artırılması gözetiliyor. Oluşturulan iki farklı etkinlik ve toplanma alanı, iki teras, giriş katındaki kafeterya, ortak kullanımlı mutfaklar, rahat oturma alanları gibi farklı işlevlerdeki mekânlarla karşılaşma ve alışveriş teşvik ediliyor. Gensler’in 900 tam zamanlı ofis çalışanı ile yürüttüğü 2008 Workplace Survey araştırmasına göre, başarısı artış gösteren şirketlerin çalışanları, ofisteki bir günlerinin %28’ini odaklanarak çalışma, %27’sini birlikte çalışma, %27’sini öğrenme ve %23’ünü sosyalleşme ile geçiriyor. Kontra Mimarlık tarafından bu veriler gözetilerek yaratılan Maslak ofislerinde, hem sosyalleşmek için hem de bir araya gelip çalışmaya imkân sağlayacak şekilde, esnek kullanımlı mekânlar yer alıyor. Ortak alanlar kayar katlanır doğramalarla ihtiyaca göre dönüştürülebilecek şekilde tasarlanırken, Kontra Mimarlık’ın mekâna özel olarak tasarlayıp ürettiği mobilyalar kişiselleştirilebilir alanlar sunuyor. Böylece, merkezine kullanıcılarını yerleştiren ve her kullanıcının farklı ihtiyaçlarını göz önüne alan bir paylaşımlı ofis ortamı yaratmak hedefleniyor.

Kolektif House ve Vodafone IT ofisleri için çalışanların kendilerini evinde gibi hissedebileceği “resimercial” (residential commercial)mekânlar yaratma amacı ile gerçekleştirilen uygulamada, ahşap gibi doğal malzemeler, bitki kullanımı ve aydınlatma tasarımıyla sıcak ve keyifli bir çalışma ortamı yaratılması hedeflendi. Yeşil dokuyu çalışma alanlarına da taşıyacak şekilde, mekâna özel üretilen mobilyalara yer yer canlı bitkiler eklendi. Karşılama alanı, ortak çalışma mekânları ve etkinlik alanına Sinem Yıldırım’ın uyguladığı tropik doğa çizimleriyle de bu atmosferin pekiştirilmesi amaçlandı. Geçicilik ve kusurluluk temelli estetik anlayışı wabi-sabinin denge fikriyle ve biyofilik tasarım anlayışıyla yaratılan mekânlarda, eski ve yeninin, ham ve işlenmişin, doğal ve endüstriyelin birlikteliği sağlandı.

Altıncı katta bulunan giriş katı, bir araya gelme ve ortak çalışma katı olma özelliği taşıyor. Bu katta bulunan karşılama alanı dışında esnek çalışma mekânları, bir kafeterya ve iki etkinlik alanı yer alıyor. Farklı büyüklükteki çok amaçlı iki etkinlik alanı, hem Kolektif House kullanıcıları tarafından hem de dışarıdan kullanım imkânı sunuyor. İki yüz metrekare alana sahip büyük etkinlik alanı ve kayar katlanır doğramalarla esnek çalışma alanları ile birleştirilebilen küçük etkinlik alanı, amfi düzeni ile bir araya gelme ve sunum, forum, kutlama gibi amaçlarla kullanılabiliyor.

Ortak alan niteliğindeki yedinci katta, toplam 285 kişi kapasiteli 2 ila 15 kişilik 63 adet ofisin yanı sıra toplantı odaları, ortak çalışma alanları, mutfak, bar ve rahat oturma alanları yer alıyor. Otel ve alışveriş merkezi işleviyle inşa edilen yapının, iç duvarlarının oluşturularak ofise dönüştürülmesi sürecinde, bu kata şömine eklenerek etrafında sosyalleşme ve dinlenme alanı yaratıldı. Bu kata gün ışığı sağlayan uzay kafes çatının konstrüksiyonunu perdelemek ve insan ölçeğini korumak için, tavana ahşap lambrilerden oluşturulan karkas sistem ve canlı bitkiler eklendi. Günışığı alan bu mekân, dairesel oturmalar, bar ve masalarla ortak çalışma ve sosyalleşme alanı olarak değerlendirildi. Bu katta ayrıca, gevşemek ve yenilenmek için kullanılabilecek bir meditasyon odası bulunuyor.

Kolektif House ekibinin ofisine de ev sahipliği yapan sekizinci katta toplam 147 kişi kapasiteli 2 ila 8 kişilik 28 adet ofis, oturma alanları ve toplantı odaları bulunuyor. Yeni yerleşkedeki 10 adet toplantı odası, farklı işlevleri ve kapasiteleri karşılayabilecek, birbirinden farklı konseptleriyle kullanıcılarına ilham verecek mekânlar olarak kurgulandı. Ayrıca yalnız kalma, odaklanarak çalışma, telefon görüşmesi yapma gibi ihtiyaçları karşılamak için her katta 1-2 kişilik kapalı mekânlar oluşturuldu. Kolektif House Maslak’ın ardından yapının on birinci katına taşınan Vodafone IT bölümü için 150 kişilik ofis kurgusunda 24 ila 40 kişilik çalışma alanları yaratıldı. Farklı boyut ve kapasitede 8 adet toplantı odası, fikir geliştirme odası, telefon görüşmesi yapma ve odaklanarak çalışma alanları oluşturuldu.

Tüm katlarda Kontra Mimarlık tarafından mekâna özel tasarlanıp üretilen mobilya ve aydınlatmaların yanı sıra, farklı konsept ve malzemelere sahip “igloo” çalışma kapsülleri tasarlandı. Doğramalar, metal kapı kolları gibi yapı detayları da projeye özel olarak tasarlanarak uygulandı. Motivasyon artırıcı çalışma mekânlarının yaratılma sürecine No LaB sanatçıları da katkı sağladı. Gerçekleşen işbirliğiyle, farklı disiplinlerden sanatçılar çalışma ve sosyalleşme alanları için yerleştirme, duvar resmi, heykel gibi eserler ürettiler. Kolektif House Maslak ve Vodafone IT ofisleri, hem topluluk hissini hem de etkileşimi en üst seviyeye çıkaracak alanlarıyla ilham vermeyi, yeni fikirleri ve birliktelikleri yeşertmeyi hedefliyor.

Harita
Künye
Proje Yeri: İstanbul, Sarıyer
Proje Tipi: Ofis
Proje Tipi Grubu: Ticari
İşveren: Kolektif House, Vodafone
Statik Projesi: Artika Yapı Mimarlık
Elektrik Projesi: Artika Yapı Mimarlık
Fotoğraf: Emre Dörter
İnşaat Bitiş Yılı: 2018
Toplam İnşaat Alanı: 10,807 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Gülşah Cantaş

Cengiz Bozal

Hacer Doğan