+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Mint Veteriner Kliniği

Kat73, projeyi anlatıyor:

Mint Veteriner Kliniği; bellekte daha renkli ve canlı mekanlar olarak düşünülen veteriner kliniklerinin, tabularını kırmaya yönelik bir yaklaşımla tasarlanmıştır. Amaç tasarıma minimal ve rasyonel yaklaşarak dinamik bir mekan hissiyatı vermek için renklere ihtiyaç olmadığını göstermektir.

Tercih edilen malzemelerde, bir veteriner kliniği kullanıcısının insandan öte evcil hayvanlar olduğu göz ardı edilmeden kolay temizlenebilme ve darbeye dayanıklılık gibi özelliklere dikkat edilmiştir.  Mekanın tasarım anlayışında siyah ve beyazın kontrastı göze çarpmaktadır. Bu iki zıtlığa paslanmaz çelik ve brüt beton eşlik etmekte, iki rengin yarattığı sadeliği kırmakta, aynı zamanda siyah ve beyaz ile birlikte çalışarak bir kompozisyon yaratmaktadır. Renkler birbirini öne çıkarmak amacıyla kullanılmıştır; duvarlar beyaz, tavan siyahtır. Tavan duvarlara taşarak birbirinden ayrılmıştır. Bu sayede kontrast ve renk geçişi daha belirginleştirilmiş, beyaz renk algısı arttırılmıştır.

Kliniğin giriş alanı; karşılama bankosu, evcil havyan ürünleri satış birimi, iç ve dış mekan bekleme alanlarından oluşmaktadır. Karşılama bankosunda kullanılan alüminyum sac ile arka duvarında kullanılan aluminum plaklar hem malzemenin devam etme hissini vermiştir hem de bu alanı öne çıkarmaktadır. Aynı zamanda karşılama bankosunda siyah derzli beyaz seramik kullanılmıştır ve bankonun duvardan öne çıkması sağlanmıştır.

Kullanılan farklı malzemeler ile yalın aynı zamanda dinamik konsept oluşturulmuş, belleklerdeki veteriner kliniği algısı kırılmıştır. Oturma elemanlarında beton malzeme tercih edilerek mekana doku dahil edilmiştir. Aynı zamanda evcil hayvan ürünleri satış biriminde ahşap malzeme kullanılmış, böylece mekandaki soğuk havanın kırılması sağlanmıştır. Tasarımın renk dengesine yeni bir ton dahil edilmiştir.

İki kattan oluşan klinik, giriş kattaki lobi alanına açılan, ortada tek bir koridor ile yanlarına odalar takılmış bir sistem olarak kurgulanmıştır. Kat yerleşimleri kullanıma göre yerleştirilmiştir. Giriş katta laboratuvar, aşı odası, iki adet muayene odası, röntgen odası, hekim odası ve nöbetçi hekim odası yer almaktadır. Alt katta ise mutfak, tuvalet, kedi-köpek yatar ve yıkama alanları gibi daha çok veteriner hekimlerin ve evcil hayvanların kullanımına yönelik alanlar yerleştirilmiştir.

Karşılama alanının bitip muayene alanına geçişin başladığı koridor alanı, buna takılan iki fonksiyonun ön plana alınıp onları şeffaflaştırılmasıyla, bu alanın yaratacağı ince uzun bir alan algısını kırmayı hedeflemiş; muayene alanı ve laboratuvar bu görevi üstlenmiştir.

Muayene alanı, hem karşılama ve bekleme alanına hem de koridora  cephe vermiştir. Bu bağlamda muayeneye gelmiş olan hasta yakınlarının, çocuklarıyla teması koparmamasına imkan vermiştir.

Laboratuvar alanı ise bir sergi alanı olarak düşünülmüştür. Bu yüzden alt kata yönlendiren koridorun bağlandığı köşeye yerleştirilerek bir izlek alanı oluşturulmuştur.

Diğer fonksiyonlar, klinik bazında özel alanlar olması sebebi ile duvarlarda şeffaflıktan kaçılarak daha dolu kütleler olarak tasarlanmıştır.

Künye
Proje Yeri: İstanbul, Şişli
Proje Tipi: Diğer Sağlık Yapıları
Proje Tipi Grubu: Sağlık
İşveren: Mint Veteriner Kliniği
Ana Yüklenici: Kayhan Yapı
Fotoğraf: Orçun Mutlu
Proje Başlangıç Yılı: 2020
Proje Bitiş Yılı: 2020
İnşaat Başlangıç Yılı: 2020
İnşaat Bitiş Yılı: 2020
Arsa Alanı: 198 m2
Toplam İnşaat Alanı: 285 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Hüseyin Berk Tuncer
Yardımcı Mimar(lar)
Arif Şahin
Tutku Ak
Nur Hazal Atalay