Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Düzen Laboratuvarı Ataşehir Şubesi

Ankara merkezli Düzen Laboratuvarları’nın Ataşehir Nida Kule içindeki şubesinin tasarım ve uygulaması Iglo Architects tarafından yapıldı.

Daha önce Düzen Laboratuvarları’nın Mecidiyeköy’deki ikinci ve İstanbul’daki en büyük kompleksinin tasarımını da üstlenen Iglo Architects için projede halihazırda verilen üst düzey hizmet kalitesinin korunması en önemli kriterlerden biri oldu.

Altı metrelik tek cepheden doğal ışık alan, 100’er m2’lik iki kattan toplam 200 m2’lik bir alana sahip mekanda olabildiğince geniş ve konforlu bir lobi ve resepsiyon alanı, bir doktor odası, üç adet kan alma odası, ikram alanı, bir hemşire dinlenme odası, birisi engelli olmak üzere üç adet misafir tuvaleti, otel odası konforunda bir spermiogram odası, bir personel soyunma ve dinlenme odası, içinde personelin yemek yiyebileceği bir mutfak alanı ve en az 55 m2 olmak üzere bir laboratuvar alanı, projede Iglo Architects’ten tasarlanması beklenen hacimler olmuş.

Tüm fonksiyonların birbirleriyle ilişkileri Iglo Architects tarafından analiz edilmiş ve bu doğrultuda her bir fonksiyonun ihtiyacını optimum seviyede karşılayan hacimler atanmış ve yerleştirilmiş. Bu amaçla tüm mekanda ağaç yapısında bir kurgu oluşturulmuş ve tek bir arter ile tüm fonksiyonlara ulaşım hedeflenmiş. Mekan içinde binanın asansör kuyusunun oluşturduğu nişe resepsiyon ve kayıt bankosu konumlandırılmış; böylece oldukça konforlu ve geniş bir bekleme ve çocuk oyun alanı elde edilmiş. Giriş kapısı kaydırılarak arterin aksına alınmış.

Doktor odası, mekanın ortasında şeffaf bir hacim olarak konumlandırılmış. Bu sayede hem doktorun mekanın merkezinde olarak tüm birimlere hakim olması, hem de arkada kalan hacimlere doğal ışık aktarılması sağlanmış. Karşısındaki ikram bankosu, karşılama ve kayıt bankosunun uzantısı olarak, sonundaki numune bankosu ile birlikte bir ünite olarak tasarlanmış ve uygulanmış. Giriş katın doktor odasından sonraki arka bölümü, kan alma odalarına ve tuvaletlere ayrılmış. Bu mekanlar özel olarak numune hacimleri olarak tasarlanmış ve numunelerin hemşireler tarafından alınabileceği özel bölmeler oluşturulmuş.

Tek kol merdiven ile inilen alt katta arterin soluna düz bir hat halinde spermiogram odası, personel soyunma odası ve sekiz kişilik yemek masasına sahip bir mutfak alanı konumlandırılmış. Sağ tarafta kalan merdiven altına server odası yerleştirilmiş ve bu katın geride kalan 55 m2’lik kısmı laboratuvara ayrılmış.

Bütün projede 4.000K günışığı LED aydınlatma tercih edilmiş ve tüm mekanın duvarlarında zeminden tavana depolama mobilyaları uygulanmış. Yüzey kaplaması olarak mekandaki hijyen duygusunu ve ışık miktarını artırmak adına Hi-Gloss beyaz laminat tercih edilmiş ve tüm zemin ve ıslak hacimlerde brüt beton desenli 60x60 cm ölçülerde porselen seramik uygulanmış. Projede antrasit renkli dekoratif havalandırma kanalları ve mekanik aksam, ayrıca duvarların 280 cm’den üstünün ve tavanın aynı renkte boyanması ile endüstriyel bir görüntü elde edilmiş.

Künye
Proje Yeri: Ataşehir, İstanbul
Proje Tipi: Diğer Sağlık Yapıları
Proje Tipi Grubu: Sağlık
Ana Yüklenici: Iglo Architects
Alt Yüklenici: Nesil Mobilya Tasarım, Mepsis, Enerjitek
Proje Yöneticisi: Denzihan Mutlay
Uygulama Projesi: Denizhan Mutlay, Emre Karahan
Cephe Tasarımı: Denizhan Mutlay
Elektrik Projesi: Enerjitek
Tesisat Projesi: Mepsis
Fotoğraf: Fethi İzan
Şantiye Yöneticisi: Denzihan Mutlay
Proje Başlangıç Yılı: 2021
Proje Bitiş Yılı: 2021
İnşaat Başlangıç Yılı: 2021
Toplam İnşaat Alanı: 250 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Zafer Karoğlu

Denizhan Mutlay
Yardımcı Mimar(lar)
Emre Karahan