Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

TC Riyad Büyükelçilik Tesisleri

TC Riyad Büyükelçilik Tesisleri, Riyad diplomatik bölgesinde ana yola cepheli 9. 000 metrekarelik bir parsel içinde kançılarya, büyükelçi konutu ve hizmet personeli bloğundan oluşmaktadır.

Proje raporu:

Diplomat konutları ise ana parselin güneybatısında yer alan 4 parselde ikişer bitişik 4 yapıda yer almaktadır.

Arsaya diyagonal olarak yerleştirilen 2 katlı, 1.000 m2 kapalı alanlı büyükelçi konutu ve 3 katlı 2000 m2 kapalı alanlı kançılarya saçakları birbirine akan 2 adet kare çatı altında planlanmıştır. Avlular, arkadlar, verandalar, portikolar ve kolonadlar manzumesinden oluşan bloklar birbirlerine akmakta, ancak iki yapı arasında gerekli olan izolasyondan taviz verilmemektedir. Tesis komşu parsellerdeki diğer ülke tesislerinin mahremiyetine özen göstermektedir. İklimsel kontrol bina zarflarının ele alınışı ile doğal olarak kendiliğinden hallolmaktadır. Yapıların içeriye doğru hafifçe meyilli betonarme duvar kabukları iklimsel ve işlevsel açıdan uygun yönelimlerde delinerek kolonada dönüşmektedir. Kolonadlar arkasında düzenlenmiş pencere açılımları ve derin çatı saçakları güneş ışınları, ısı yüklenmesi ve görsel rahatsızlığa izin vermemektedir.

2 kat yüksekliğindeki antreden diyagonal olarak girilen büyükelçi konutunun zemin katı orta avludan yine diyagonal olarak ulaşılan kabul salonlarına ayrılmıştır. Kayar bölmeler sayesinde salonlar gereğinde birleşerek avlu etrafında büyük bir kabul mekanı oluşturmakta, konutu ön cephesinden saran veranda ve bahçeler açık hava resepsiyonlarına imkan vermektedir. Üst kat büyükelçinin özel yaşamına ayrılmıştır. Türk İslam mimarisinden yorumlanan kiosk konutun ön bahçesini süslemektedir. Konutun arka bahçesi yüzme havuzu ile tamamlanmaktadır.

Dekoratif su aynası üzerine konuşlanan kançılarya bloğu odaların baktığı orta avluyu sarmaktadır. Değişik bölümlere giden ziyaretçiler parsele farklı kapılardan katılmakta ve gidecekleri bina girişine belirgin yollardan uluşmaktadırlar. VIP ziyaretçiler büyükelçi makamı ve çok maksatlı salonla doğrudan ilişkili 3 kat yüksekliğindeki şeref girişine yönlendirilmektedir.

Küçük avlulara bezenmiş 7 küçük konut ünitesinden oluşan içe dönük hizmet personeli bloğu arka bahçenin sakinliğine saygı ile yaklaşmaktadır. 24 üniteli diplomat konutları iki iki bitişik 4 yapıdan oluşmaktadır.

Bina yüksekliğindeki giriş pasajları yapıları baştan başa derinlemesine boşaltarak gölgeli bir avlu görevini yapmakta ve dairelere hava ve ışık sağlamaktadır. Bu boşluğa asılmış balkonlar güzel havalarda kullanılmakta, mahremiyet ve güvenlik dairelerin bu iç boşluğa yönlendirilmesiyle sağlanmaktadır. Cephe cumbaları mahremiyet açısından metal ızgaralarla bezenmiştir.

Planlama müdürlüğü tarafından özellikle mahremiyet konusunda getirilen aşırı kısıtlamalar büyükelçilik yapılarının tasarım sürecinde çok önemli rol oynamıştır. Bununla beraber Türk-İslam mimari stili ile Suud-Nejd çizgilerinin mahremiyet ve iklim-duyarlı hassas bir sentezine ulaşılmıştır

Künye
Proje Yeri: Suudi Arabistan, Riyad
Proje Tipi: Elçilik / Konsolosluk
Proje Tipi Grubu: Kamu Yapısı
Mimari Proje Ekibi: Lale Alp
Proje Başlangıç Yılı: 1983
Proje Bitiş Yılı: 1986
İnşaat Başlangıç Yılı: 1987
İnşaat Bitiş Yılı: 1990
Toplam İnşaat Alanı: 10.000

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Ahmet Vefik Alp